Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Mar 15, 2011

BOTOL SUSU & BOTOL MINUMAN

wah..isu pg ni kat radio pasal pengharaman botol susu polikarbonat.hmmm taip je kat tenet sure jumpe fakta2 pasal BPA kan..teringat dulu masa kije kat sektor swasta..memang selalu bekal air masak p opis..ye la bukan boley SELALU kuarpun tuk minum2..so tonggak jerk la air masak ye x?

kalu kita p mana2 kedai ta pasaraya bersusun2 botol susu ke  botol minuman yg maha cantik belaka..tp jd kebiasaan x tuk kita belek bawah botol tu..tanda KOD yg tertera..dulu aku rajin lah belek..biasa nak selamat tuk botol minuman crlah yg nombor 7..tuk botol susu tulis kod 5 tuk pp ..tu jerla yg nak sng di ingat..kalu nak bezakan warna n ketebalan..pun kadang kita xperasan ekk..
tp skrg dah x belek sbb dah x bwk bekal air dr umah sndr..men belik jer kat 7E ..


** gambo amik dr BH *** 

** hat nih pinjam dr teman blog kepala begetar ** halal yer... :) ***


sumber : BH

INFO: Bisphenol A (BPA)
- Bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu bayi polikarbonat
- Boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi
- Botol susu bayi bebas BPA biasanya dilabel `bebas BPA' pada bahagian bawah botol.
- Botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA bersifat keras dan lutsinar
- Ia boleh dikenal pasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi.
- Kod terbabit ialah nombor 7, nombor 7 dan PC, nombor 7 dan `other'
- Alternatif botol susu bayi di pasaran ialah yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) dan kaca.

atau boley tgk more info kat sini 

Kod-kod Plastik Yang Perlu Anda Tahu
sumber : blog kepala bergetar 



Bisphenol A Frequently Asked Questions
Polycarbonate Plastics and Bisphenol A Release
sumber :
 http://www.bisphenol-a.org

No comments:

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails