ha..mlm sabtu last week..teringin beb nak mkn puding roti..dr kol 8 mlm nak buat..x buat2 smpi jam jejak kol 12mlm..so dan tu la tekedek2 p buat..hasilnya 12.45mlm..Ting! siap..simpan dlm refregerator..sok pg buat sos dia n tuang terus atas potongan puding rotinya..ngap tuk bekpes..gara2 teliur kan..xsempat wat minum petang..ahakz!
*** gambar amik guna henponekan....,gini la upanya....maaf ye x cun ***
bahan-bahan
::::: PUDING ROTI :::
5 keping roti gardenia ( potong dadu )
400ml susu cair ideal ( guna susu UHT pun boley)
1/4 ts esen vanila
2 T gula ( kalu nak buh smpi 4 sudu pun boley gak )
2 T olive oil ( resepi asal mentega dicairkan )
1 cup raisin
tambahan boley buh badam ka cashew nut ka...
::cara ::
*susun roti kedalam mangkuk bakar
*campurkan susu cair + olive oil + esen vanila dan kacau
* tuang campuran tadi kedalam mangkuk pembakar
taburkan raisin,gula & kekacang
* rendamkan 5 minit
* setting suhu ketuhar 150 drjh ,setting api atas n bawah ( akunye aven lah ) dan panas kan seketika
* masukkan puding tadi n bakar selama 30 minit
* dah siap bakar ..kuarkan seketika utk dapatkan suhu bilik..them boley masuk dlm refrigerator..kasi sejuk sama itu puding...
:: SOS VANILLA ::
1 cawan susu cair ideal
1 T tepung kastard
2 sudu gula
1/4 ts esen vanilla
:: cara ::
* tuang sume dalam periuk kecik
* panaskan dengan api sederhana
* kacau perlahan2 sehingga pekat
* boley dituang kan keatas pudingroti...
::::: PUDING ROTI :::
5 keping roti gardenia ( potong dadu )
400ml susu cair ideal ( guna susu UHT pun boley)
1/4 ts esen vanila
2 T gula ( kalu nak buh smpi 4 sudu pun boley gak )
2 T olive oil ( resepi asal mentega dicairkan )
1 cup raisin
tambahan boley buh badam ka cashew nut ka...
::cara ::
*susun roti kedalam mangkuk bakar
*campurkan susu cair + olive oil + esen vanila dan kacau
* tuang campuran tadi kedalam mangkuk pembakar
taburkan raisin,gula & kekacang
* rendamkan 5 minit
* setting suhu ketuhar 150 drjh ,setting api atas n bawah ( akunye aven lah ) dan panas kan seketika
* masukkan puding tadi n bakar selama 30 minit
* dah siap bakar ..kuarkan seketika utk dapatkan suhu bilik..them boley masuk dlm refrigerator..kasi sejuk sama itu puding...
:: SOS VANILLA ::
1 cawan susu cair ideal
1 T tepung kastard
2 sudu gula
1/4 ts esen vanilla
:: cara ::
* tuang sume dalam periuk kecik
* panaskan dengan api sederhana
* kacau perlahan2 sehingga pekat
* boley dituang kan keatas pudingroti...
sumber dari :
tq kak...dapatlah jot merealisasikan tekak ini..
No comments:
Post a Comment