Selamat petang & Assalamualaikum semua..ha ni sambungan akan rentetan cerita lauk sayur tadi tu heh..biasalah ..mami ni anak dah 2..kecik2 lagi..kang baru onn lappy jerk..sorang2 bunyik..hu3..
k x nak cerita lebey2..ni percubaan masak lemak cili api lagi..he3..tapi kali ni udang pulak ek..hmm gian nak mkn udang kan..walhal me kalah ngn seafood...ketepikan alergi tu yg penting mkn..so pasni kalu gatal2 kulit kaki ke tgn ke..kasik diam2..jgn ngeluh ek..hu3..sendiri mau ingat..tepuk dada tanya selera..wawawaa
BAHAN-BAHAN
Resepi Asal : Aym msk lemak cili api
Resepi dah diubah suai by saputangnmerah.
Serving 3 orang mkn ek.
a. 1 mangkuk udang sederhana besar
b. 2" x 2 ruas kunyit hidup
c. biji bawang putih
d. 10 biji cili padi
e. 5 biji cili siam - ni me tambah sbb nak abiskan stok cili
note: b ,c ,d , e tu kasik tumbuk
f. 3 keping asam keping
g. 4 batang serai siap tumbuk
h. Lobak siap potong panjang
i. Ssantan 1 kotak ( mls nak perah.beli siap dlm kotak ..teheheh )
CARA-CARA
Ambil bahan y sudah di tumbuk , gaul rata bersama udang .
Masukkan udang y sudah digaul tadi kedalam periuk y sudah dipanaskan dengan api y sederhana.
Gaul / sudipkan udang2 tadi didalam periuk agar udang tu masak rata bersama serai y sudah ditumbuk tadi.
Agak2 udang separuh masak ,tuangkan santan cair & gaulkan .Masukkan lobak merah pula.
Gaul sehingga hampir mendidih.Masukkan santan pekat pula.Gaul & gaul sehingga masak sepenuhnya.rasakan dgn sedikit garam & gula agar rasanya lemak manis n pedas.
boley dihidangkan...perghh..memang superb! sbb pedas..hu3... layanzzzzz......
mood : sgt kenyang ini hari....
No comments:
Post a Comment