As salam semua ..hu3 buntu x tau nak masak lunch apakan..so jawabnya cari yang mudah & maha cepat tuk seiapkan makan lunch y dah telajak ,kol 2.30pm baru mkn..he3..teruknya org...
Ok layan resepi mudah n cepat ,sesuai untuk org cam aq y x cukup kaki tangan bagai...
memperkenalkan PRAWN CARBONARA MUSHROOM SPAGHETTI
Bahan-bahan:
300 gram spaghetti
2 sudu besar minyak jagung
Garam dan air secukupnya
Bahan Sos:
1 botol sos putih dolmio ( ku ganti dengan preggo carbonara mushroom)100 gram isi udang
100 gram sotong ( ku tak letak )1 tin cendawan butang
250 ml susu cair
2 cawan air
2 keping keju
300 gram spaghetti
2 sudu besar minyak jagung
Garam dan air secukupnya
Bahan Sos:
1 botol sos putih dolmio ( ku ganti dengan preggo carbonara mushroom)100 gram isi udang
100 gram sotong ( ku tak letak )1 tin cendawan butang
250 ml susu cair
2 cawan air
2 keping keju
3" lobak merah ( dadukan) - ku tambah
1 biji tomato ( dadukan) - ku tambah1 labu bawang besar (cincang)
5 ulas bawang puti (cincang)
1 sudu kecil serbuk oregano
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil tepung jagung
2 sudu besar minyak jagung
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Didihkan air. Masukkan spaghetti, minyak jagung dan garam. Rebus sehingga spaghetti sehingga lembut dan toskan.
Untuk sos, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar. Masukkan cendawan butang, sos putih dolmio dan air. Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
Masukkan keju, susu cair, lada putih, serbuk oregano dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan.
Untuk memekatkan sos, tambahkan sedikit tepung jagung. Angkat dan hidangkan bersama spaghetti.
5 ulas bawang puti (cincang)
1 sudu kecil serbuk oregano
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil tepung jagung
2 sudu besar minyak jagung
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Didihkan air. Masukkan spaghetti, minyak jagung dan garam. Rebus sehingga spaghetti sehingga lembut dan toskan.
Untuk sos, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar. Masukkan cendawan butang, sos putih dolmio dan air. Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
Masukkan keju, susu cair, lada putih, serbuk oregano dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan.
Untuk memekatkan sos, tambahkan sedikit tepung jagung. Angkat dan hidangkan bersama spaghetti.
SELAMAT MENCUBA.... he3
No comments:
Post a Comment