Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

May 2, 2012

PAIS IKAN KEMBUNG

As Salam & selamat pagi semua rerakan..Selamat menunaikan Fardhu Subuh ek..n t dah masuk Waktu Dhuha..boley lah laksanakannya pulak ek.Pagi ni nak upload 1 lauk lunch semalam y me try buat..sellau asek update msk ayam pelbagai version..pas2 asek ngn spegeti nya jerk...kali ni beralih ke masakan melayu..onesly mmg x penah buat tau mkn jerk...sng jugak buat lauk nih..hu2....Semalam mask lunch PAIS IKAN KEMBUNG ..Plan memula nak masak Nasi Dagang..tp dek nak cr beras merah y angan2nya cuma nak mkn tuk 2 org...hmm kansel juga akhirnya..pas2 tu dok pk n selak2 resepi apa nak buek ngn daun pisang y aq dah buat muka kesian minta kat ibu pengasuh my kiddos...taraaa..maka terjadilah PAIS IKAN itu dekat ats meja hidangan...y pntg my buddy mkn lunch sesama kat umah semalam k....


RESEPI ASAL : Cedok dr buku RESEPI SIHAT PILIHAN BIJAK JILID 2
DITERBITKAN OLEH : Nutrition Society Of Malaysia

BAHAN - BAHAN = 5 ORG MKN

5 ekor ikan kembung y sudah dibersihkan
20 biji lada kering y sudah dipotong & direndam dgn air panas serta dibuang biji
* 5 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
* 2.5 sm halia
* 1 sm kunyit
4 helai daun kunyit , dihiris halus2
1 sudu teh garam
sedikit gula ( nak letak boleh x nak letak pun boleh ) <- ni aq letak
daun pisang y sudah dipotong mengikut saiz ikan
 lidi kelapa sepanjang 3 sm

CARA-CARA

1. Bahan y bertanda * di kisar / di tumbuk halus
2. Campurkan bahan y dikisar tadi bersama daun kunyit y telah dihiris halus  n rasakan bersama garam n rasakan dgn sedikit gula biar mendatangkan rasa y mansi2 gitew..tp kalu ikan fresh darik laut..xyah rasanya buh gula nih.
3.Ambil Ikan kembung tadi gaul bersama bahan2 y telah dicampurkan
( sy buat cara camni lak..ambik 2 sudu bahan campuran letak dekat daun pisang pastu letak ikan tersebut n letak lagi bahan kisaran tadi tu atas ikan )
4. Kemudian bungkus ikan itu  dengan lidi kelapa.
5. Ulang Langkah 3 untuk setiap ekor ikan tuh
6. Bakar ikan selama 20 - 30 minit ...kalu guna oven ley la ltk suhu 150 darjah celcius k..

hidangkan dgn pelbagai versi anda..selamat mencuba......

No comments:

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails