Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Dec 30, 2010

kejap jerk kan....haishhh selamat tinggal 2010




wah..kejap jekkan dah nak abes ujung tahun....haisshhhhhh.....ada juga azam2 2010 yg byk tercapai..yg x tercapai...xper..boley masuk list 2011 an...wah list aku 2011 byk nih...hahhahahah
xper aku try catch up slow2..InsyaAllah..oh yes....!




selamat tahun baru buat sahabat2 bloggers yerk.......
love u olsssssssssssss...muah!muah!muah!
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**



** kesedihan ditahun 2010 aku tinggalkan sebagai kenangan & pengalaman..walau byk yg aku galas berseorangan...kadangkala aku hampir jatuh tersungkur..tp ku gagahkan demi kekuatan jiwa..terima kasih sahabat2 yg selalu & sentiasa berada disisi ku..saat aku mahu rebah..hanya Allah mampu membalas jasa2 kalian*******

::::aku dengan ZEROX ::: ^_^

just nak share apa yg aku hunted baru2 nih...selain membeli belah secara on9 ( wajib tk aku tiap-tiap bulan) kopak..kopak wallet aku....ye ke? kan klik2 jerk..hehehhe so addict aku yg x ley buang..p mana2 la...kalu jumpe mesti nak masuk..kadang2 x beli pun...kedai speak mata lah..hahah
so bulan 12 nyer hunted adalah...... jeng jeng jeng jeng jeng

MY LOVELY ZEROX.....


tgk dekat2...yg penting polaride dew....mr hbby nak pinjam wat p mancing..mintak mahap k....x muat ekk..( pssstt mmg cr ngm2 muka aku...tau nt dia sebat...hahahhah :D ~~ ketawa jahat ~~~)

CUTE x aku pakai??? WAJIB KATA YA!..hahahha ...muehehehehe..persaaaannnntan! ahakz!


sorang lg nih..cun x pakai....hehhehehehe



my next hunting...BUT dont know when...hat ni try member aku nyer.
~~ sesuai x muka aku pakai spek re ben nih?~~


.kalu dah namanya speak addict x ley kata apa lah...mr hubby n kawan2 geleng2 kepala...ni td aku pun dok try2 gak soda & bonia...tp TAK BELI...penasihat kata..kan baru beli...muehehehheheh....lenyap nafsu membuak2..kakakak

Asam Pedas Pari


wahhhh..lama betul haku x upload pasal makan2 kan...hehehheh..
kali ni aku kasi up ckit resepi yg betul2 dah LAMA aku x masak...hehehhe..boley lah last week Mr Hubby Request kan...so aku masakla ASAM PEDAS IKAN PARI..hishhh..gigil ni...dah lama x masak...ke layan pest asam pedas di bawah k...

= ( ni cara aku la ekk )

::BAHAN-BAHAN::

** Bahan UTama**

1. Ikan Pari = tuk 6 potong

** Bahan2 tuk dijadikan pest **

2. Cili Kering - siap kisar jadi pest dlm 3 cawan
3. 6 ulas bawang Merah - kisar
4. 3 ulas bawang putih - kisar
5. 1" kunyit hidup - tumbuk halus
6. 1 1/2" halia hidup - tumbuk halus

** Bahan2 lain**

7. 2 " belacan - goreng
8. sekuntum bunga kantan
9. 2 Batang serai - tumbuk sikit
10. Daun kesum - ikut baper byk nak bubuh
11. Asam Jawa - 2 cawan ( amik yg pekat )
12. 2 mangkuk air
13. sedikit garam
14.sedikit gula
15. Minyak untuk menumis

itu saja....tumis pest sehingga naik bau... masukkan air..tunggu mendidih..masukkan asam jawa,biar seketika..kemudian bubuh garam..kacau dan diikuti sedikit gula..bila rasa cukup..masukkan ikan..tunggu didih & tutup api..

Note : bunga kantan ,serai & daun kesum biasa aku suka masukkan selepas chili pest naik bau..sebelum masukkan air..mungkin ada kawan2 lain cara memasaknya x sama..so boley lah bitau aku k..hehhehe
I
I
I
I
I
I
hidangan sampingan

* Cencalok Tomato* gila sei..aku mmg suka mkn cencalok*ari2 pun x per..tp syg kulit aku x tahan..alergi. ^_^
lagi sampingan
I
I
I
I
I
I


* Udang Goreng Kunyit* Mr Hubby nyer Feberetosss*

abes dah...nasi putih x amik gambo ekk..hehhehehe

tq tengok....lalallalalal

Dec 23, 2010

_<@ i'm going some where @>-


hahahahah....hai semua..hari ni aku x tau nak tulis pasal apa..xper...aku bg korang2 link2 yg boley di tengok & dibelek2 k...ni versi nak ngabiskan wet korang lah..huhuhuhuh jgn marah ye syg...akakakkaka..syg korang sume... ^_^
-<@ Kak Mas Sayang @>-
-<@ Bid Sayang @>-
- <@ As sayang @>-
-<@ Kak Cayang @>-
-<@ Lovely Skirt @>-
-<@ Sis Princess syg@>-
-<@ wawa sayang @>-



tu dulu yerk..mana tau nt aku malas nak cerita2 ..aku bg link2 yg aku rasa sesuai tuk dijengah2 peace.. ^_^

Dec 21, 2010

::: Ayam Si Chuan + sayur :::: menjilat jari.

hai semua...ari ni nak masukkan resepi trial aku lah pe lagi..hehehhehe ::: AYAM SI CHUAN + SAYUR :: cedok dr resepi CAN CAN COOK SO YOU CAN COOK TOO ; hehehhehe
tp lada si chuan aku cr x jumpe..aku ganti la ngn cili padi merah menyala..hehehhehe

k layan bahan2 nya k...sedap tau... menjilat jari..x caya try la buat... hehehheheh

:: BAHAN UTAMA ::

1 keping Dada Ayam - cuci bersih & potong mcm dlm gambar k

+

gaul dengan serbuk lada putih , tepung jagung & sedikit minyak sayuran - biarkan seketika

=
selang 5 minit..didihkan air & rebus ayam tadi separuh masak..tos kan...

:: SAYUR::

1/2 cawan bunga kobis
1/2 cawan kacang pies
1/2 cawan lada benggala
1/2 cawan tomato

** potong mcm dlm gambar k...kalu der saper2 nak potong lagi halus ..boley saja....

:: BAHAN MENUMIS ::

sedikit minyak sayuran - aku guna naturel lah..nak olive oil lagi bagus...
dadukan halia & bawang putih mcm dlm gambar k...
kemudian tumis sampai naik bau...

kemudian masukkan lada si chuan ( lada ni biasa dah direndam dlm minyak..potong2 dulu ...) aku derhakan sbb puas cr kat market area aku nih..x jumpe..heheh so aku buh cili padi..so gorengkan dia...masukkan sedikit air..gaul..kemudian masukkan sos tiram ..diikuti pula sos cili..jgn lupa garam tau..secukup rasa.....dah balance semua..pe lagi masukkan la ayam yg sudah ditoskan tadi...gaul-gaul...masukkan sayur2....last sekali masukkan tomato....gaul rata...tutup api n boley hidang....pastu ngap..n nagp..
hasilnya seperti ini.....
*
*
*
*
*
CAK!


hehehehhehehehehe ..cara x?.kekkeke

NOTA : ni x berapa pedas tau..nama pun masakan cina kan....kalu nak rasa pedas boley tambah lada merah seberapa banyaklah ..ikut tekak memasingkan...

SELAMAT MENCUBA ^_^

ADIOS..

Dec 19, 2010

Ilmu Allah Last Episodessss Financial Freedom




hmmm ni aku nak sambung rentetan perjalanan episode bg Ilmu Allah edisi mahu kaya...:p niat dihati nak buat byk2 episode mcm cite kat tv tuh..harus memerah otak untuk menulis..ye x?

ni aku nak citer pasala :::Financial Freedom:::,pg td lepas cr bekpes ( kes mls nak uli tepung kat umah,so aku p la beli) so singgah la cr newspaper..pilihan UTAMA aku sejak dr zaman bujang NST lah..( hmmm tp bahse inggeris aku ke laut gak ..sbb malas nak buat catatan bg ayat2 baru yg kurang mahir_ni kalu arwah abah ada..harus kene bebel.)..belek punya belek..baca lah info pasal kat page LIFE & TIME - bahagian Family ..hmm topic yg di utarakan adalah mengenai ::INSURING YOR RETIREMENT:: <- ni cite pasala mana nak manage kewangan kita tuk bakal masa depan..info bagus nih .. back to the track pasal FINANCIAL FREEDOOM..agak2 lah baper banyaklah target Duit saving kita bila kita pencen nt? aku berangnlah nak pencel awal..dlm umur 40..ceh ceh..pdhal sain aggriment pencen umur 58..kakakkaka tp waktu zaman skrg nih..belum pencen ada yg dah " jalan awal" ..hmm ada ke saving kita tuk mereka yg kita tinggalkan....haish....xkan nak suh merempat lak anak2 n bini kita tuh ye x...so pk2 kanlah..mcm mana kita nak TARIK duit berkepuk2 masuk dalam poket kita..




Di anggarkan kos sara idup kat town kawasan jajahan aku nih adalah RM 10K sebulan tau...gaji aku pun nak cecah sampai segitu ntah bila gaknya..huhuhuhuh..tp mungkin juga boley kecapi tp mau mkn tahun kalu dgn pergerakan gaji yg sedia ada tanpa membuat side income ..ye x? zaman skrg nih..sana sini buat side income termasuklah aku..tu pun aku just suka2..x caya klik sini


ramai juga yg buat bisnes mcm2..MLM lah...bukak warung lah..paling nyata bisnes on9 mcm cendawan tumbuh ( aku la tu salah sorangnya) ahakz..kalu kat FB tu rata2 FB bisnes jerk..dr koleksi tudung nye,handbagnya..haishh..tggl ada duit ribu2 dlm akaun bank jerk.. so klik saja tuk wat payment huhuhu..kon4m wet asek reduced to RM 1..kekkekekek

cara paling mudah joint bisnes yg x guna modal banyak..guna air liur jerk..mcm salesman ke ( ni muka kene tebal lah )..kdg2 duk ngah minum2 adalah budak remaja dtg jumpe jual buku..tgk cara dia approched kita..aku ni jiwa kesian tuh tebal..kdg2 aku ckp k akak bg 5 minit tuk xplen..sudahnya PASTI aku beli buku tuh..walaupun nak guna ntah bila..kakakakkak..

selain itu untuk yang minat bercakap tanpa titik boley la jadi AGENT INSURAN..hat nih JIWA kene kental beb...muka x tau la berlapis2 bedak kene pakai..telinga kene tahan ..HATI WAJIB! sabar..ye lah kerenah manusia ni mcm2...aku ni kalu org tawarkan paper..aku akan kata ok n yer...walaupun aku bz.kdg2 ada yg tepon tawarkan perkhidmatan mcm2..sudahnya KADANG2 aku terjebak..haish..payah tol aku nih.. k kat sini aku nak kongsi info yg sgt2 bagus tuk dr kita,anak2 kita & tuk family...korang klik2 lah ekk




1.Your Wealth Planner
2. About our Health
3. Our Children Info


E.N.D Epissodesss.

Dec 17, 2010

ILMU ALLAH - PART II - 4 CARA Untuk KAYA




Aku kaya...kaya..kaya...rich..rich..rich...wah....mata $$$$$ ..kakakak..realitinya kita memang nak kaya kan...betul x? x yah tipu..tanya kat sesiapa mesti jawapannya nak KAYA...huhuhu





Tapi nak kaya camner? huhuhu kerah tenaga & otak..cam ne kita nak tambah hasil pendapatan..nak jd mcm org yg banyak duit beribu-ribu lemon..ups...RM berkepok2...huhuhu



k antara:: CARA NAK KAYA:: ada 4 CARA :: ni apa yg aku perolehi dalam talk tu la..so aku turunkan ilmu itu...mari2 rapat kasi baca...:: KETURUNAN / BERKAHWIN DENGAN ORANG KAYA ::; memang rete x bes makan wo....ye la mewarisi kekayaan ...kalu x kaya???? kene lah kaya..usaha keras ..ye tak..x pun menyediakan diri tuk berkahwin ngn org kaya..org kata kene lah invested beriban2 dgn mekap nye,dressing nyer,so n kebiasaanya berjaya lah kawen ngn org kaya..hmm betul ke andaian aku nih..tp mungkin juga...ukur baju badan sendiri.

hmm pe lagi nak kaya ekk..:: memasuki DUNIA KOPERAT ::: wah...byk kene lobi sana sini nih kalu nak terjah dunia nh..modal harus berkepuk2...mungkin??? + berbekalkan ilmu penuh didada..berusaha keras..meraih apa yg termampu baru lah hasilnya BERBALOI_BALOI..bukan AYER BALOI ekk tu nama tempat kat Daerah Pontian..hikhikhik..ngarutzzz haku nih...aisey..

satu lagi..nak kaya boley juga memasuki bidang PRoFesional & harus diingat nak terjah ke dunia tuh ::HARUS + WAJIB SAMBUNG BELAJAR sampai ke tahap PROFESIONAL::: ..ye x? aku pun kene sambung study cam nih...mana x nya tuh ari p interview for next step..haram jadah x prepared aper...huhuhuh haussss... so aku tahu tahap kemampuan aku...pengetahuan down dah ni...senang citer BERKARAT!! :D .return to the track back about 4 CARA NAK KAYA...kalu dah sambung bajar mahu makan bertahun2 kan + masa + wang ringgit = after grade starting salary segitu lah tuk permulaan tahap kan...so nak gaji berpuluh riban harus makan bertahun + usaha berpulas mulas kan..Kita perasan x berapa kos sara hidup YANG SELESA untuk kita sebulan bg kawasan 3/4 padat mcm kat kawasan aku yg aku duduk...masa org tu tanya aku..aku jawab mungkin RM 5K..huhuhu jauh beb...need around 150K per year..so u ollss kira sndr lah.. hadoi..dgn gaji org kecik cam aku nih..haishhhh jauhnya nak kejar..kene pakai enjin turbo beratus kuasa kuda camnih...



* kete porche ni tau




seterusnya nak kaya..haish ari jumaat ni bagus citer pasal kaya jerk ek...ekekekekke::: BIDANG PERNIAGAAN ::: huhuhu jinak2 buat bisness kecik ( mula2 lah ) nt dah der modal harus besarkan keadaan..kakakakka..untuk memulakan sesuatu perniagaan byk kritiria yang harus dititik beratkan ,JENIS perniagaan yg hendak dilakukan,MODAL perlu diambil kira..tengok kat poket kalu der RM 50 pe agaknya bisnes yg boley kita buat..MEMULAKAN PERNIAGAAN byk rintangannya..kuat x kita nak menongkah segala bagai risiko...nak developt sesuatu harus kuat mental ,fizikal, & POKET TEBAL WAJIB! setiap perniagaan yg dijalankan memerlukan MASA yg panjang untuk menuai hasil yg telaj kita investkan..ye x...x caya...kebiasaannya perniagaan yg dibangunkan x kesah jenis perniagaan apa pun ...3 tahun pertama adalah masa untuk berhempas pulas,dan untuk menilai keuntungannya kebiasaannya selepas 3 tahun ( itu jika tidak gulung tikar pd tahun per1.) ye lah byk tu modal yg perlu kita invest selain duit backup dlm acc..haish..pening gak nak kayakan...tp tu la usaha keras perlu.TEMPAT paling wajib diambil kira..salah bukak harussss x bertahan @ lingkup bisnes yg dijalankan ...bukan apa mengikut kajian 80% perniagaan akan GAGAL pd tahun pertama,contoh paling mudah kedai mkn..rasa2 tahukan..so pk sndr la..apakah faktor2 kegagalannya,hanya 20% shj yg dapat bertahan...& dalam tempoh 5 tahun dr 20% yg berjaya itu,80% akan GAGAL..so renung2kanlah...

tepuk dada tanya dr sendiri,mana satu pilihan untuk kita menjana income & nak mengepuk2kan wet kat poket nih...pilihan bijak membawa kejayaan di masa hadapan

^_~
















Dec 16, 2010

Ilmu Allah Bahagian 1


Malam Tadi tergerak ati nak p mencari Ilmu Allah ..rasanya dah lama aku x membelek2 buku ( membaca lah )..tp hat ni x baca...aku p satu talk yang cukup baik dr segi sumbernya.. aku akan cube slitkan beberapa tips2 yang aku dengar & dikongsikan dgn kawan2.. bermula dgn :::: PENILAIAN DIRI :::: apa yg perlu kita lihat dlm DIRI kita ,Diagnose segala bagai tentang diri kita,apakah OBJEKTIF yg perlu kita gapai...semua org ada IMPIAN...kalu tanya aku..byk sgt impiannya..huhuhuh FOR BETTER LIFE lah in basicnya ..tanyalah kat saper2 kan...so mcm mana caranya tuk kita kecapi BETTER LIFE tuh...kita perlu berusaha dgn pelbagai cara..ye x? bila dah nilai dr kita...fokuskan pula :: APA YANG KITA MAHU :: mestilah nak mcm2 kan...kalu aku lah...semua aku nak..kuikui..tinggal larat ke x larat jerkla nak pikul apa yg kita mahu sekiranya semua yg kita nak tu ada depan mata..huhuhu kemudian Fokuskan pulak CUKUPKAH dengan apa yang kita ada..cukup ke x hasil yg bakal kita tuai bila kita pencen nt..aku berangan lg 10 tahun ada wet dlm asb ke saving account ke ada deeeekat 200K..huhuhuh tp mcm mana nak dptkannya kalu nilai semasa dr kita adalah sama dengan GAJI yg kita earnd tiap2 bulan..SETIMPAL X? andaikan lah tiap2 bulan gaji yg kita dapat tu dlm RM 3K...segitulah NILAI DIRI kita... Kalu makan gaji adakah kenaikan TANGGA GAJI tu cukup ke x tuk support segala kemahuan kita yg membuak2 nih..manusia x pernah puas kan. ahakz! dah tengok pulak pada MASA/WAKTU kita...senang citer kita ada x Quality Time bersama Family ...hmm nak income besar kene lah kije kuat ye x? so masa yg di spent kan tuk familytos adalah sedikit.hmm ye kot... hehhehe setakat ini bahagian ILmu Allah...sambung di bahagian seterusnya nt ek... stay tuned.

Dec 1, 2010

Puding Kiwi Triffel

salam ptg2 hari....dah lama aku x update pasal dunia masakan....ni pun N3 tertunda sgt2... mempersembahkan KIWI Triffel Puding .jeng..jeng..jeng...yg dah kene peram dekat 2 bulan..ahakz! yg aku buat khas tuk ghathering masa HARI RAYA AIDIL FITRI tau..bukan RAYA ADHA...haissssssssssh lambat bebeno la aku nak mengN3kannya...
idea asal cedok kat kak irma punya..cume tukar dengan buah KIWI..tq sis...kita amik resepi si..^_^ ( kes malas nak salin resepi so klik kat nama sis tu ekk tuk tatapan cara memasak & bahan-bahan yg disediakan....
hehehhehe
************************************

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails