Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Dec 30, 2010

kejap jerk kan....haishhh selamat tinggal 2010




wah..kejap jekkan dah nak abes ujung tahun....haisshhhhhh.....ada juga azam2 2010 yg byk tercapai..yg x tercapai...xper..boley masuk list 2011 an...wah list aku 2011 byk nih...hahhahahah
xper aku try catch up slow2..InsyaAllah..oh yes....!




selamat tahun baru buat sahabat2 bloggers yerk.......
love u olsssssssssssss...muah!muah!muah!
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**
**



** kesedihan ditahun 2010 aku tinggalkan sebagai kenangan & pengalaman..walau byk yg aku galas berseorangan...kadangkala aku hampir jatuh tersungkur..tp ku gagahkan demi kekuatan jiwa..terima kasih sahabat2 yg selalu & sentiasa berada disisi ku..saat aku mahu rebah..hanya Allah mampu membalas jasa2 kalian*******

::::aku dengan ZEROX ::: ^_^

just nak share apa yg aku hunted baru2 nih...selain membeli belah secara on9 ( wajib tk aku tiap-tiap bulan) kopak..kopak wallet aku....ye ke? kan klik2 jerk..hehehhe so addict aku yg x ley buang..p mana2 la...kalu jumpe mesti nak masuk..kadang2 x beli pun...kedai speak mata lah..hahah
so bulan 12 nyer hunted adalah...... jeng jeng jeng jeng jeng

MY LOVELY ZEROX.....


tgk dekat2...yg penting polaride dew....mr hbby nak pinjam wat p mancing..mintak mahap k....x muat ekk..( pssstt mmg cr ngm2 muka aku...tau nt dia sebat...hahahhah :D ~~ ketawa jahat ~~~)

CUTE x aku pakai??? WAJIB KATA YA!..hahahha ...muehehehehe..persaaaannnntan! ahakz!


sorang lg nih..cun x pakai....hehhehehehe



my next hunting...BUT dont know when...hat ni try member aku nyer.
~~ sesuai x muka aku pakai spek re ben nih?~~


.kalu dah namanya speak addict x ley kata apa lah...mr hubby n kawan2 geleng2 kepala...ni td aku pun dok try2 gak soda & bonia...tp TAK BELI...penasihat kata..kan baru beli...muehehehheheh....lenyap nafsu membuak2..kakakak

Asam Pedas Pari


wahhhh..lama betul haku x upload pasal makan2 kan...hehehheh..
kali ni aku kasi up ckit resepi yg betul2 dah LAMA aku x masak...hehehhe..boley lah last week Mr Hubby Request kan...so aku masakla ASAM PEDAS IKAN PARI..hishhh..gigil ni...dah lama x masak...ke layan pest asam pedas di bawah k...

= ( ni cara aku la ekk )

::BAHAN-BAHAN::

** Bahan UTama**

1. Ikan Pari = tuk 6 potong

** Bahan2 tuk dijadikan pest **

2. Cili Kering - siap kisar jadi pest dlm 3 cawan
3. 6 ulas bawang Merah - kisar
4. 3 ulas bawang putih - kisar
5. 1" kunyit hidup - tumbuk halus
6. 1 1/2" halia hidup - tumbuk halus

** Bahan2 lain**

7. 2 " belacan - goreng
8. sekuntum bunga kantan
9. 2 Batang serai - tumbuk sikit
10. Daun kesum - ikut baper byk nak bubuh
11. Asam Jawa - 2 cawan ( amik yg pekat )
12. 2 mangkuk air
13. sedikit garam
14.sedikit gula
15. Minyak untuk menumis

itu saja....tumis pest sehingga naik bau... masukkan air..tunggu mendidih..masukkan asam jawa,biar seketika..kemudian bubuh garam..kacau dan diikuti sedikit gula..bila rasa cukup..masukkan ikan..tunggu didih & tutup api..

Note : bunga kantan ,serai & daun kesum biasa aku suka masukkan selepas chili pest naik bau..sebelum masukkan air..mungkin ada kawan2 lain cara memasaknya x sama..so boley lah bitau aku k..hehhehe
I
I
I
I
I
I
hidangan sampingan

* Cencalok Tomato* gila sei..aku mmg suka mkn cencalok*ari2 pun x per..tp syg kulit aku x tahan..alergi. ^_^
lagi sampingan
I
I
I
I
I
I


* Udang Goreng Kunyit* Mr Hubby nyer Feberetosss*

abes dah...nasi putih x amik gambo ekk..hehhehehe

tq tengok....lalallalalal

Dec 23, 2010

_<@ i'm going some where @>-


hahahahah....hai semua..hari ni aku x tau nak tulis pasal apa..xper...aku bg korang2 link2 yg boley di tengok & dibelek2 k...ni versi nak ngabiskan wet korang lah..huhuhuhuh jgn marah ye syg...akakakkaka..syg korang sume... ^_^
-<@ Kak Mas Sayang @>-
-<@ Bid Sayang @>-
- <@ As sayang @>-
-<@ Kak Cayang @>-
-<@ Lovely Skirt @>-
-<@ Sis Princess syg@>-
-<@ wawa sayang @>-



tu dulu yerk..mana tau nt aku malas nak cerita2 ..aku bg link2 yg aku rasa sesuai tuk dijengah2 peace.. ^_^

Dec 21, 2010

::: Ayam Si Chuan + sayur :::: menjilat jari.

hai semua...ari ni nak masukkan resepi trial aku lah pe lagi..hehehhehe ::: AYAM SI CHUAN + SAYUR :: cedok dr resepi CAN CAN COOK SO YOU CAN COOK TOO ; hehehhehe
tp lada si chuan aku cr x jumpe..aku ganti la ngn cili padi merah menyala..hehehhehe

k layan bahan2 nya k...sedap tau... menjilat jari..x caya try la buat... hehehheheh

:: BAHAN UTAMA ::

1 keping Dada Ayam - cuci bersih & potong mcm dlm gambar k

+

gaul dengan serbuk lada putih , tepung jagung & sedikit minyak sayuran - biarkan seketika

=
selang 5 minit..didihkan air & rebus ayam tadi separuh masak..tos kan...

:: SAYUR::

1/2 cawan bunga kobis
1/2 cawan kacang pies
1/2 cawan lada benggala
1/2 cawan tomato

** potong mcm dlm gambar k...kalu der saper2 nak potong lagi halus ..boley saja....

:: BAHAN MENUMIS ::

sedikit minyak sayuran - aku guna naturel lah..nak olive oil lagi bagus...
dadukan halia & bawang putih mcm dlm gambar k...
kemudian tumis sampai naik bau...

kemudian masukkan lada si chuan ( lada ni biasa dah direndam dlm minyak..potong2 dulu ...) aku derhakan sbb puas cr kat market area aku nih..x jumpe..heheh so aku buh cili padi..so gorengkan dia...masukkan sedikit air..gaul..kemudian masukkan sos tiram ..diikuti pula sos cili..jgn lupa garam tau..secukup rasa.....dah balance semua..pe lagi masukkan la ayam yg sudah ditoskan tadi...gaul-gaul...masukkan sayur2....last sekali masukkan tomato....gaul rata...tutup api n boley hidang....pastu ngap..n nagp..
hasilnya seperti ini.....
*
*
*
*
*
CAK!


hehehehhehehehehe ..cara x?.kekkeke

NOTA : ni x berapa pedas tau..nama pun masakan cina kan....kalu nak rasa pedas boley tambah lada merah seberapa banyaklah ..ikut tekak memasingkan...

SELAMAT MENCUBA ^_^

ADIOS..

Dec 19, 2010

Ilmu Allah Last Episodessss Financial Freedom




hmmm ni aku nak sambung rentetan perjalanan episode bg Ilmu Allah edisi mahu kaya...:p niat dihati nak buat byk2 episode mcm cite kat tv tuh..harus memerah otak untuk menulis..ye x?

ni aku nak citer pasala :::Financial Freedom:::,pg td lepas cr bekpes ( kes mls nak uli tepung kat umah,so aku p la beli) so singgah la cr newspaper..pilihan UTAMA aku sejak dr zaman bujang NST lah..( hmmm tp bahse inggeris aku ke laut gak ..sbb malas nak buat catatan bg ayat2 baru yg kurang mahir_ni kalu arwah abah ada..harus kene bebel.)..belek punya belek..baca lah info pasal kat page LIFE & TIME - bahagian Family ..hmm topic yg di utarakan adalah mengenai ::INSURING YOR RETIREMENT:: <- ni cite pasala mana nak manage kewangan kita tuk bakal masa depan..info bagus nih .. back to the track pasal FINANCIAL FREEDOOM..agak2 lah baper banyaklah target Duit saving kita bila kita pencen nt? aku berangnlah nak pencel awal..dlm umur 40..ceh ceh..pdhal sain aggriment pencen umur 58..kakakkaka tp waktu zaman skrg nih..belum pencen ada yg dah " jalan awal" ..hmm ada ke saving kita tuk mereka yg kita tinggalkan....haish....xkan nak suh merempat lak anak2 n bini kita tuh ye x...so pk2 kanlah..mcm mana kita nak TARIK duit berkepuk2 masuk dalam poket kita..




Di anggarkan kos sara idup kat town kawasan jajahan aku nih adalah RM 10K sebulan tau...gaji aku pun nak cecah sampai segitu ntah bila gaknya..huhuhuhuh..tp mungkin juga boley kecapi tp mau mkn tahun kalu dgn pergerakan gaji yg sedia ada tanpa membuat side income ..ye x? zaman skrg nih..sana sini buat side income termasuklah aku..tu pun aku just suka2..x caya klik sini


ramai juga yg buat bisnes mcm2..MLM lah...bukak warung lah..paling nyata bisnes on9 mcm cendawan tumbuh ( aku la tu salah sorangnya) ahakz..kalu kat FB tu rata2 FB bisnes jerk..dr koleksi tudung nye,handbagnya..haishh..tggl ada duit ribu2 dlm akaun bank jerk.. so klik saja tuk wat payment huhuhu..kon4m wet asek reduced to RM 1..kekkekekek

cara paling mudah joint bisnes yg x guna modal banyak..guna air liur jerk..mcm salesman ke ( ni muka kene tebal lah )..kdg2 duk ngah minum2 adalah budak remaja dtg jumpe jual buku..tgk cara dia approched kita..aku ni jiwa kesian tuh tebal..kdg2 aku ckp k akak bg 5 minit tuk xplen..sudahnya PASTI aku beli buku tuh..walaupun nak guna ntah bila..kakakakkak..

selain itu untuk yang minat bercakap tanpa titik boley la jadi AGENT INSURAN..hat nih JIWA kene kental beb...muka x tau la berlapis2 bedak kene pakai..telinga kene tahan ..HATI WAJIB! sabar..ye lah kerenah manusia ni mcm2...aku ni kalu org tawarkan paper..aku akan kata ok n yer...walaupun aku bz.kdg2 ada yg tepon tawarkan perkhidmatan mcm2..sudahnya KADANG2 aku terjebak..haish..payah tol aku nih.. k kat sini aku nak kongsi info yg sgt2 bagus tuk dr kita,anak2 kita & tuk family...korang klik2 lah ekk




1.Your Wealth Planner
2. About our Health
3. Our Children Info


E.N.D Epissodesss.

Dec 17, 2010

ILMU ALLAH - PART II - 4 CARA Untuk KAYA




Aku kaya...kaya..kaya...rich..rich..rich...wah....mata $$$$$ ..kakakak..realitinya kita memang nak kaya kan...betul x? x yah tipu..tanya kat sesiapa mesti jawapannya nak KAYA...huhuhu





Tapi nak kaya camner? huhuhu kerah tenaga & otak..cam ne kita nak tambah hasil pendapatan..nak jd mcm org yg banyak duit beribu-ribu lemon..ups...RM berkepok2...huhuhu



k antara:: CARA NAK KAYA:: ada 4 CARA :: ni apa yg aku perolehi dalam talk tu la..so aku turunkan ilmu itu...mari2 rapat kasi baca...:: KETURUNAN / BERKAHWIN DENGAN ORANG KAYA ::; memang rete x bes makan wo....ye la mewarisi kekayaan ...kalu x kaya???? kene lah kaya..usaha keras ..ye tak..x pun menyediakan diri tuk berkahwin ngn org kaya..org kata kene lah invested beriban2 dgn mekap nye,dressing nyer,so n kebiasaanya berjaya lah kawen ngn org kaya..hmm betul ke andaian aku nih..tp mungkin juga...ukur baju badan sendiri.

hmm pe lagi nak kaya ekk..:: memasuki DUNIA KOPERAT ::: wah...byk kene lobi sana sini nih kalu nak terjah dunia nh..modal harus berkepuk2...mungkin??? + berbekalkan ilmu penuh didada..berusaha keras..meraih apa yg termampu baru lah hasilnya BERBALOI_BALOI..bukan AYER BALOI ekk tu nama tempat kat Daerah Pontian..hikhikhik..ngarutzzz haku nih...aisey..

satu lagi..nak kaya boley juga memasuki bidang PRoFesional & harus diingat nak terjah ke dunia tuh ::HARUS + WAJIB SAMBUNG BELAJAR sampai ke tahap PROFESIONAL::: ..ye x? aku pun kene sambung study cam nih...mana x nya tuh ari p interview for next step..haram jadah x prepared aper...huhuhuh haussss... so aku tahu tahap kemampuan aku...pengetahuan down dah ni...senang citer BERKARAT!! :D .return to the track back about 4 CARA NAK KAYA...kalu dah sambung bajar mahu makan bertahun2 kan + masa + wang ringgit = after grade starting salary segitu lah tuk permulaan tahap kan...so nak gaji berpuluh riban harus makan bertahun + usaha berpulas mulas kan..Kita perasan x berapa kos sara hidup YANG SELESA untuk kita sebulan bg kawasan 3/4 padat mcm kat kawasan aku yg aku duduk...masa org tu tanya aku..aku jawab mungkin RM 5K..huhuhu jauh beb...need around 150K per year..so u ollss kira sndr lah.. hadoi..dgn gaji org kecik cam aku nih..haishhhh jauhnya nak kejar..kene pakai enjin turbo beratus kuasa kuda camnih...



* kete porche ni tau




seterusnya nak kaya..haish ari jumaat ni bagus citer pasal kaya jerk ek...ekekekekke::: BIDANG PERNIAGAAN ::: huhuhu jinak2 buat bisness kecik ( mula2 lah ) nt dah der modal harus besarkan keadaan..kakakakka..untuk memulakan sesuatu perniagaan byk kritiria yang harus dititik beratkan ,JENIS perniagaan yg hendak dilakukan,MODAL perlu diambil kira..tengok kat poket kalu der RM 50 pe agaknya bisnes yg boley kita buat..MEMULAKAN PERNIAGAAN byk rintangannya..kuat x kita nak menongkah segala bagai risiko...nak developt sesuatu harus kuat mental ,fizikal, & POKET TEBAL WAJIB! setiap perniagaan yg dijalankan memerlukan MASA yg panjang untuk menuai hasil yg telaj kita investkan..ye x...x caya...kebiasaannya perniagaan yg dibangunkan x kesah jenis perniagaan apa pun ...3 tahun pertama adalah masa untuk berhempas pulas,dan untuk menilai keuntungannya kebiasaannya selepas 3 tahun ( itu jika tidak gulung tikar pd tahun per1.) ye lah byk tu modal yg perlu kita invest selain duit backup dlm acc..haish..pening gak nak kayakan...tp tu la usaha keras perlu.TEMPAT paling wajib diambil kira..salah bukak harussss x bertahan @ lingkup bisnes yg dijalankan ...bukan apa mengikut kajian 80% perniagaan akan GAGAL pd tahun pertama,contoh paling mudah kedai mkn..rasa2 tahukan..so pk sndr la..apakah faktor2 kegagalannya,hanya 20% shj yg dapat bertahan...& dalam tempoh 5 tahun dr 20% yg berjaya itu,80% akan GAGAL..so renung2kanlah...

tepuk dada tanya dr sendiri,mana satu pilihan untuk kita menjana income & nak mengepuk2kan wet kat poket nih...pilihan bijak membawa kejayaan di masa hadapan

^_~
















Dec 16, 2010

Ilmu Allah Bahagian 1


Malam Tadi tergerak ati nak p mencari Ilmu Allah ..rasanya dah lama aku x membelek2 buku ( membaca lah )..tp hat ni x baca...aku p satu talk yang cukup baik dr segi sumbernya.. aku akan cube slitkan beberapa tips2 yang aku dengar & dikongsikan dgn kawan2.. bermula dgn :::: PENILAIAN DIRI :::: apa yg perlu kita lihat dlm DIRI kita ,Diagnose segala bagai tentang diri kita,apakah OBJEKTIF yg perlu kita gapai...semua org ada IMPIAN...kalu tanya aku..byk sgt impiannya..huhuhuh FOR BETTER LIFE lah in basicnya ..tanyalah kat saper2 kan...so mcm mana caranya tuk kita kecapi BETTER LIFE tuh...kita perlu berusaha dgn pelbagai cara..ye x? bila dah nilai dr kita...fokuskan pula :: APA YANG KITA MAHU :: mestilah nak mcm2 kan...kalu aku lah...semua aku nak..kuikui..tinggal larat ke x larat jerkla nak pikul apa yg kita mahu sekiranya semua yg kita nak tu ada depan mata..huhuhu kemudian Fokuskan pulak CUKUPKAH dengan apa yang kita ada..cukup ke x hasil yg bakal kita tuai bila kita pencen nt..aku berangan lg 10 tahun ada wet dlm asb ke saving account ke ada deeeekat 200K..huhuhuh tp mcm mana nak dptkannya kalu nilai semasa dr kita adalah sama dengan GAJI yg kita earnd tiap2 bulan..SETIMPAL X? andaikan lah tiap2 bulan gaji yg kita dapat tu dlm RM 3K...segitulah NILAI DIRI kita... Kalu makan gaji adakah kenaikan TANGGA GAJI tu cukup ke x tuk support segala kemahuan kita yg membuak2 nih..manusia x pernah puas kan. ahakz! dah tengok pulak pada MASA/WAKTU kita...senang citer kita ada x Quality Time bersama Family ...hmm nak income besar kene lah kije kuat ye x? so masa yg di spent kan tuk familytos adalah sedikit.hmm ye kot... hehhehe setakat ini bahagian ILmu Allah...sambung di bahagian seterusnya nt ek... stay tuned.

Dec 1, 2010

Puding Kiwi Triffel

salam ptg2 hari....dah lama aku x update pasal dunia masakan....ni pun N3 tertunda sgt2... mempersembahkan KIWI Triffel Puding .jeng..jeng..jeng...yg dah kene peram dekat 2 bulan..ahakz! yg aku buat khas tuk ghathering masa HARI RAYA AIDIL FITRI tau..bukan RAYA ADHA...haissssssssssh lambat bebeno la aku nak mengN3kannya...
idea asal cedok kat kak irma punya..cume tukar dengan buah KIWI..tq sis...kita amik resepi si..^_^ ( kes malas nak salin resepi so klik kat nama sis tu ekk tuk tatapan cara memasak & bahan-bahan yg disediakan....
hehehhehe
************************************

Nov 19, 2010

Rindu terubat seketika...owh abah.....

usai solat magrib malam raya haji...aku bertakbir bersendirian kerana aku bergilir dgn mr hubby untuk menjaga si comel ku...mengalir air mata ku tika itu...sayu terkenangkan abah... masih terngiang2 di hujung telinga aku..tiap kali tiba malam raya pasti abah akan mengingatkan aku untuk bertakbir " za.......mari sini..kan malam raya nih..jgn nak main bunga api sangat..mari bertakbir dgn abah" maka muncungla aku time tu ( masa tuh budak2 lg) sambil menginjak2 ke tanah melangkah ke toilet tuk mengambil wudu' semula & menyarung telekong...dlm ati...seraya berkata " aku jerk..semuanya aku...knp adik tu x??? "cemburu menguasai....haishhhhhhhh...sume kenangan...sekarang hanya batu nisan & pusara itu yg mampu aku tatapi sehingga ke akhir hayatku...sesungguhnya rindu ku terlalu dalam....


esok usai solat raya adha..aku menunggu mr hubby pulang...setelah si comel tido aku & mr hubby segera keluar..ibu.....ibu hanya menemankan dgn sorotan mata tua itu...& dia menjaga si comel....mr hubby memotong bbrp batang pokok puding dihalaman untuk ditanamkan di pusara abah...biar rimbun di situ..ibu....siap berpesan.."tanamlah bunga loceng"..aku jawab.."bunga tu x sesuai..nt umah abah jd taman bunga..." aku berseloroh pd ibu ku..ibu hanya terdiam & senyum...
Mr hubby mencantas 2 keratan puding yg daunnya berwarna warni & sejenis lg pohon renek - puding merah aku panggil...

hmm...setelah itu...x sabar rasanya nak p jengah abah..hmm tgh apa lah agaknya abah di sana...tgh ditimbang amalanya...sampai di kuburan...sayup mataku memandang umah abah...redup.....atiku mula sebak...ku lihat ramai yg dtg menghadiahkan yassin & doa untuk yg telah pergi ...
alhamdulillah cuaca terang & indah..
Umah abah bersih walaupun sudah setahun 2 bulan abah pergi...itulah rupanya...bersih..sgt2 bersih...aku memulakan bacaan yassin...sebak rasa n mula la mengalir air mata di pipi...terbayang2 wajah tua abah semasa hayatnya..semunaya berlingkar berkejar-kejaran didalam benak fikiran...
mr hubby membersihkan halaman umah abah yg hanya boley dikira helaian rimbunan pokok renek yg halus...bunga di pusara itu ....tumbuh tunas baru..dr jauh hanya nmpk btg shj..huhhhhh...xper bah kita dtg bwk pokok baru..nt boleylah menjd teman setia..aku rindu pdmu ..YA Allah...
Mr hubby sebuk dgn hadiah bacaannya sambil membersihkan nisan abah & bunga itu di tanam dgn penuh kasih syg..ku harap nt kupulang ia akan hidup dgn rimbun...

aku sayu.....tika ini bergelen2 air mata ku keluar mengiringi luahan jiwa raga ku...

selepas siap segalanya aku sempat berkata pd Mr hubby.."abg2 kita ada juga yg dah x der..pusara mereka ada dikawasan2 in juga."..ku jengahkan mata di sebelah pusara abah..ada 2 pusara kecil bersebelan dn umah abah. ku pandang kedua2nya..ya nama itu..kami membersihkannya ...aku mmg tak tahu itu pusara abag2 ku...masa aku kecik2 abah x pernah membawaku ke pusara abag2 ku waima atok aku..aku faham akan kesulitan abah tika itu..dan mulut ku terkunci rapat untuk bertanya..

saat untuk meninggalkan abahku...aku rasa lututku x mampu berganjak meninggalkan yer...aku berdiri dan menahan empangan ai mata ku...dan ia x mampu di tahan.berguguralah air itu di pipiku saat mr hubby bergerak meninggalkan ku...aku hanya mampu berkata pd abahku..bila ku pulang akan ku dtg ke umah abah lg...
aku sangat2 sayang pd abah ku...sesungguhnya aku teraaaaaaaaaaaaaaaaamaaaaaat rindu padanya...
ku rasa mahu sentiasa disisnya...sesungguhnya masa dia pergi aku tidak disisnya untuk melihat dia hidup kali terkahir sebelum menghembuskan nafasnya yg terakhir...
Ya Allah sgt2 TERKILANNYA AKU...

ALFATIHAH buat arwah abah ku & kedua abg2 ku...



Nota ptg ini :

nak tau pokok puding tu rupa macam mana
KLIK cni tuk maklumat lanjut..
atau pandang lah gambar ini...


& ini juga..info klik sini.... aku panggil pokok puding jerk..nama betul x tahu..heheheh

Nov 16, 2010

Kematian itu selalu menghampiri kita..sedarkah?







Salam Hari Rabu...esok dah hari raya aidil adha kan.SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA pd sahabat2 bloggers,fesbuk & pembaca2 setia blog saputanganmerah..Kepada yang melakukan IBADAH QURBAN semoga ibadah itu dapat dilakukan dgn sesempurna mungkin & mendapat KEREDHAAN ALLAH..amin...

petang ni nak balik kampung...esok nak Jumpe Abah....lama x jengah kubur abah....rindu sangat2...
AL-FATIHAH buat ARWAH ABAH.

hmmm aku nak citer pasal KEMATIAN itu SEBENARNYA HAMPIR SGT2 ngn KITA...
ni kisah minggu lepas..terjadi pd petang jumaat jam 6.43 pm...dekat betul kematian tu dgn aku..huh! bila terkenangkan..byk sgt dosa2 ku...YA Allah ampunilah dosa2 ku...
lepas balik dr kije..selepas siapkan projek in the room aku - jaht manik la pe lg...balik sekali ngn ikin...tp aku belok ke sri gading..sambil2 melayan sms MR CDB...ye la tg tgu turn nak belokkan....selang bbrp second lampu bertukar wajah dr merah ke hijau tuk belok kekanan...mcm kat gambo tuh..nampak x?????hehhehe


n aku lepaskan bbrp second tuk tgk jalan line clear...sedang asyik membelok ..hku terperanjat dek terdengar kereta membrek dgn maha KUATNYa..pe lagi aku toleh la ke kiri nampak kete sebijik menghala ke aku dgn maha lajunya...mcm laju cahaya ke x ekk yang anggaran jarak dlm 3 meter dr pintu kiri....kete brand TOYOTA kaler sejibik mcm kat bawah nih..tp FLAT IDOK ler...

*** gambar ihsan dr tenet nih *****



hakunya terperanjat..terus tekan minyak..sbb kete tu dekat sgt ngn aku...kalu lah time tu aku break sbb terperanjat..harus aku tgh duk kat Wad nih...kerana kene langgar sebelh kiri sebelah driver...gila arr kete tuh..x der sivil betul..p langgar lampu buat hapa....terpinga2 aku..aku ke yg langgar lampu...sengal tol la dreber tuh..hingat kejo apa gaknya...gaknya tafic lite tu mcm buah epal ke hapa....
x pun conpius tgk traffic light banyak sangat...sampai x tahu nak tengok yg mana satu arah yg perlu diikuti....tu yg tegak jerk...
tapi sesungguhnya ALLAH MAHA MENGETAHUI kan...TQ ALLAH kerana menggerakkan jiwa ku tuk menekan pedal minyak...sesungguhnya tindakan tu atas KUASA MU YA ALLAH...dan nyawaku masih panjang sehingga kini...TERIMA KASIH YA ALLAH....

*** picture credit to THANK YOU ALLAH FB

Nov 2, 2010

Hobi ketika ini..untuk mengisi kekosongan jiwa..

hobi owh hobi...
aku hanya mengasah bakat yg dah lama gila aku tinggalkan...pe lagi jahit manik kat baju la...
berhenti dari menjahit manik stat aku pregnant kan si comel MLSHD,
lani bbrp minggu yg lalu berputik la kembali..tp bukan atas baju..atas tudung..gara2 jeles tengok sahabat karibku di KL tuh tudungnya cun melecun..aiyak! aku jeles tau...so aku mencadangkan pd teman sebilik..pe kata kita jahit manik kat tudung..kasi lawa balik tudung2 awning yg lama2 tuh...nah...keputusan diambil..maka terhasillah bbrp helaian yg telah diubah suai...

tengok antara koleksi tudung yg dah siap di bubuh manik tu yerk...



2nd lak...main tabur2 jerk....

3rd...main susun keliling..in LOVE.

4th ....... bunga api kah...muehhehehe


cerita permulaan menjahit manik ketika zaman muda2 dolulah.....saja nak melawakan baju...masa tuh x tpk yg jahit manik skrg lebih gempak..tengokla hasil keras tgn bbrp tahun duluk..kekkekekek

masa nih jahit manik gitew2 jerk..tahun 2005..masa tuh just jahit kat kawasan bunga..


hat ni..just buh panjang2 jerk kat leher baju...baju raya tahun 2007 ..boria ngn 3 sahabat..





ni baju raya 2008..stt jahit manik ujung tahun 2008..tup2 siap...mokcik pregnant...terus x pakai baju nih..simpan...skrg baju tuh dah kene letgo..hikhikhik..tu la last menjahit manik kat baju....



latihan hanya lah sekadar membelek & melihat contoh2 dr gambar & sedikit bacaan...
hmmm impian asal..nak bukak kelas menjahit manik sekitar kawasan jajahan..tp insyaAllah...
bak kata kawan..bajo dulu...try kat baju sendiri baru konfident....hehehhehe
terima kasih dana cute.... ^_^

semoga impian ku bersama 2 sahabat lagi tercapai..amin....

Nov 1, 2010

manusia...aku..tersepit...serba salah...


salam petang2 hari....aku hanya berkongsi perasaan duka sedikit...2 minggu aku rasa sgt mencabar kewibawaan aku sebagai insan kerdil di muka bumi Allah...aku hanya ingin MENITI RASA GEMBIRA sedikit..tp bukan semuanya indah..dalam gembira pasti terselit sedikit duka...l.hmmm..

aku sedih apabila ada segelintir manusia yg x MAMPU menunaikan janji...sgt2 sedih..dan kala ini aku terjerat sekali dgn janji mereka kerana aku juga berjanji kpd yg empunya jiwa raga 1 & 2 di atas janji2 mereka...berkali2 soft reminder aku hantarkan...konform mahu..cukup bulan setel..tp sehingga kini???aku tahu mereka semua itu sgt2 bz..tp janji harus ditunaikan....pd aku mungkin aku rasa x apalah...tp aku risaukan perasaan jiwa raga 1 & 2....bagaimana persepsi mereka terhadap kau..terasa aib pula aku... :'(

maka dgn ini aku sudah terjerat juga dgn janji2 itu,harus aku langsaikan..itupun aku dah paid half pd jiwa raga 1 tetapi jiwa raga 2??? masih minta tangguh..malunya aku....aku rasa bersalah pd empunya jiwa raga 1 & 2...maafkan aku...biar aku sendiri yg melunaskannya...
Jiwa Raga 1 & 2..harap bersabar yerk...semuanya pasti berakhir dgn kegembiraan......

kes ke 2...aku x tau Fb aku boleh pula kene hackd..beberapa kali aku nak log in x dapat..bayangkanlah 3 kali aku tukar pasword..sehinggakan aku bubuh yg pelik...kepala hotak aku lak yg sengal nak menghingatkannya...sekarang ni ,meleret pulak ke acc yahoo aku..sesungguhnya x boley log in...adoi...sgt2 sedih..hari ni aku try log in lg..GAGAL! sampaikan yahoo centre locked email aku untuk tempoh 12 jam..besok la jawabnya aku kene try....segala soalan yg di setting kat acc yahoo...aku dah x ingat sesungguhnya...maklumla emel tu aku pakai dah dekat 7 tahun..mana la hingat...nak buat emel baru? mcm mana pulak dgn blog aku...dah terang2 guna emel yahoo kan..

YA ALLAH...BANTULAH AKU..BAGI AKU ILHAM NAK SELESAIKANNYA MCM MANA......TQ ALLAH MENEMUKAN AKU DG MASALAH INI
...AMIN...

Oct 23, 2010

Coretan jiwa raga...Ya Allah




salam semua...wah dah Bulan Zulhijjah upanya...
diam x diam...minggu depan mak & ayah mertua akan berangkat ke TANAH SUCI MEKAH..mudah2an mereka mendapat haji yang mabrur....amin...

lately aku akak kebzian...huhuhuh bz ker? boleyla..sampaikan blog saputangan ni mcm tersisih seketika...nak masuk N3 pasal tribute my Abah pun x masuk2kan..rindu sgt kat Arwah abah....dah setahun (0 2/10/2010) bulan lalu....huh! semuanya kenangan...Semoga Rohnya sejahtera disana..sesungguhnya anak mu terlalu merinduimu....

semalam pulak dikejutkan dgn berita kematian teman lama( semasa belajar di poli JB..masa tuh x der la kenal rapat sgt...) dan kebetulan kawasan jajahan yg aku mencari nafkah ni adalah tempat dia mencari rezeki juga..justeru selalu lah bertegur saper..hmm Allah maha menyayangi dia..xper la..Mudah2an dia ditempatkan dikalangan org beriman..

aku x mahu mengulas punca kematiannya..ye lah saper2 boleh tuliskan..tp tu lah...yg pastinya SAKIT KERANA ALLAH..adalah sebaiknya..itu lah kalimah yg acapkali arwah bapa ku sebut semasa hayatnya..tidak pernah aku melihat dia mengeluh ..walaupun sakit itu sudah berbelas tahun..tabahnya Abah....
hmm kasihan pd Ibu si mati ( mak jah <-- betulke namanya ,maaf jika tersilap)..tiada tempat bergantung...baru kelmarin aku dan C-kin memberi kata perangsang...tup2 semalam ( 22/10/2010) Allah menjemputnya kembali...nah aku pula yg merasa kasihan..pg2 aku drive sambil menangis..terkenangkan si mati..sampai hati jiwa yg tergamak melakukannya ITU kpd si mati...Ya Allah ampunkanlah dosa2 hambamu...

Makaterputar lah segala kenangan tika bersama yg sekejap waktu...terkenangkan ibunya..terkenangkan sahabatku yg telah kematian suami,terkenangkan ayahku yg sudah selamat menemui Allah a za wajalla...dan begitu jua kurasa yg kematian itu.terbayang hanya sedekat2nya....ya Allah........ampunkanlah aku....ampunkan lah aku.....

" Ash Hadhu Alla Ilaa Haillallah..Wa Ash Hadhu Anna MUhammadar Rasulullah " -- Tiada Tuhan Yang disembah Melainkan Allah & Sesungguhnya Nabi MUhammad itu pesuruh Allah --

Oct 5, 2010

syawal dah nak abes ekk..

salam petang selasa..alhamdulillah still bernafas lagik...
alhamdulillah beban tertanggung bbrp minggu dah beransur nampaknya..TQ Allah....nikmat mu x terhingga buat hamba mu ini...
sehinggakan kali ini aku kene sakit gusi....terlarat2 ke sakit tekak lak..n terus infection...pe lagi itu tonsel sudah bengkak la...so berdpan lagik la ngn segala mcm ubat....ye la nak baik mkn ubat + Tawakkal ye x...

apa la membebel nih.... actuali aku nak upload sikit la gambar raya.... x byk pun..gambar ngn adik beradik x dpt snap la..sbb masa raya ke2 aku n hubby aku kebzian masak tuk gathering mini raya reunion..adoi..boley gitew ekk....

k layan photo2 yg ada nih......

hasil nukilan..kuih raya dalam bakoool..ngeh3.. senang nak angkat ..hehheheh


family photo...kat umah sewa nih.....



aku & diera...g beraya umah adik mak aku..


vroooooooooooooooooooom...mau lumba ka?

xsyen jerk nih...kete tu bby ammar punya....

hehehhe ini saja dulu gambar raya ekk... nak upload byk2 dah x sempat.....nak blogwalking pun terpaksa que duluk...adoi..kije kat opis melambak2..hehehhe yerk jerk aku ni...
kakakakkaaka.

Sep 27, 2010

.....G.O.T F.E.V.E.R .......




SALAM LEBARAN SEMUA...MESTI SKRG NIH SEBUK NGN OPEN HOUSE + MAKAN BYK2 KAN..KAN..KAN...
GAMBA RAYA X BYK SNAP..NT INSYAALLAH AKAN DI UPLOAD YERK...

AKU RAYA TAHUN NI KURANG MEMBERANGSANGKAN..HUHUHUH BYK FAKTOR GAKNYA..HEHHEHE

1. BBY AKU DEMAM SEMINGGU SEBELUM RAYA N MELARAT2 SAMPAI BBRP HARI RAYA...CIAN JERK MELEPEK...LAST2 P WAT CHECKUP..N ALHAMDULILLAH RESULT OK...AKU SUSPEK DENGGI KAN.... PASTU ESOKNYA P PAKAR KANAK2.. TONSSEL N ADA INFECTION KAT RIGHT LUNG..HUHUHUH ADMITTED LA..CIAN DIA..N AKU COZ TERPAKSA KANSEL POGRAM RAYA UMAH ADIK BERADIK N KAWAN2 KAT SEKITAR JB...HMM MAAFKAN SAYA YERK ABG2 N KAKAK......N KAWAN2......

2. X SYOK SBB AYAH X DER..SO ADIK BERADIK MCM BERTERABUR...KEBETULAN SUME RAYA UMAH MERTUA N SAMPI KAT KG ABAH AKU SUME RAYA KE 2 T/ARI..AKU N FAMILY JERK JD PENUNGGU SETIA SEHARI SEBELUM RAYA .....HUHUHU...

X SYOKNYA....BILA SUME TIBA RAYA KE 2 T/ARI THEN LEWAT PTG RAYA MASING2 DAH BALIK KE JB TUK P UMAH SEDARA MARA....NAK MCM MANA..KEKANGAN CUTI RAYA KAN...TP ATLEAST TIDO LA 1 MALAM EVEN UMAH SEDARA MARA KAT KG X RAMAI..IGT LA KAWAN2 ARWAH KAN..TU YG AKU SEDIKIT TERKILAN..HMMMMM

CEH BYK LAK CITER.... AKU BG 2 JERK REASON..BYK LG SBNORNYA...XPER LA AKU SIMPAN DALAM HATI..DALAM HATI ADA TAMAN..

SKRG NIH BBY AKU DAH SEHAT...ALHAMDULILLAH..TQ ALLAH...
DAN LA NI AKU PULA YG MERASA NIKMAT DEMAM...ADOI.....
BUKAN APA...AKU MEMIKIRKAN SAPER LA NAK URUSKAN BBY AKU...MAK AKU YG DAH TUA...HUSBAND LAK KAT JB...ADOI....NIKMAT HIDUP..ALHAMDULILLAH......


Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails