Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Dec 6, 2012

Kelmarin punya cerita KAMI SENYUM JERK LA

As salam bertemu di ruangan jiwa ku ini..saja nak berkongsi cerita y ku x tau nak klasifikasikan sedih ke apa,sebab pada waktu itu perasaan hanya mampu senyum & sengeh kambing
kelmarin punya cerita dgn izin Allah y maha mengetahui,otw amik kiddos tetibe ntah camne
ada hentakan kat cermin tingkap "audi marron " mak jemah..dat time tgh bebual ngn mr hubby about dunia..leka kan..tekejut kami n kami sengeh je la sbb tgk cermin dah retak sibu..he3....pelik xtau apa y sbb kan ianya retak..tgk x der lak batu ke apa..x derlak selisih ngn kete tau motor..he3..hanya Allah y tahu mcm mana ia berlaku..lagipun kete dah berumur..ni la y byk berjasa tuk aq n kiddos kan..xpe insyaallah pd masa akn dtg ada la rezeki baru tuk kami..sekarang ni byk cabaran sedang dihadapi n syukur sangat2 kerana ia sgt mengeratkan kami berdua,thank you pd y diluar sana y pernah terfikir kami tidak utuh sefamily,maybe perkara y berlaku tika dulu itu adalah tanda Allah nak mengingatkan  sesuatu itu melalui siapa kalu tak direct pd kita mungkin pd pasangan kita mungkin pd anak-anak atau mungkin pd rakan taulan waima jiran..so bersikap berlapang dada lah hendaknya ..

anyway alhamdulillah..dapat la kete aq cermin baru y x der tingkap tu..terang katanya...sila-sila tengok cermin mak y retak sibu tuh hokey...ahakz!! 






sekarang y baruk without tinted..akakakakakak





 kan dah barukkkk alhamdulillah ada jugak bajet nk ganti
diizinkan allah tuk setel y ini dulu dr y lain2...

Thx Allah...aminnnn


Nov 14, 2012

segalanya di tahun 1433H dan selamat menyambut tahun baru 1434H

As salam & selamat petang semua..hanya tinggal bbrp ketika jerk kita hendak meninggalkan tahun 1433H...maka bakal tertutuplah buku amaln kita y lama dan diangkat ke langit! apakah kebaikan y kita telah buat hari ini..me sendirik x puas n rasa sngt belum cukup untuk berbuat sebanyak mungkin kebaikan!Me memohon maaf sepanjang bersahabatn dengan kalian semua..ku tahu kdg2 kata-kata ku ada yang telah mengguris hati sahabat2 ku..ampunkanlah aq..aq xnak bermasam muka pd kalian semua...kerana AQ AMAT MENYAYANGI KALIAN, walaupun kini me rasa byk y me mampu pandang shj dr mampu berkata..hanya HATI y berkata2 sendirian....dan ALLAH MAHA MENGETAHUI..ku terima itu dgn segala kelapangan didada ku,jiwa ku dan hati ku..walaupun sebenarnya hati ku remuk berkecai kerna segala2nya...tetapi Allah mampu mendidik ku untuk  membina hati ini untuk lebih kuat...ku titipkan perasaan BAHAGIA bila ku kenang kan semuanya...agar aq mampu semakin SABAR..kerana SABAR itu sgt..sangat...sangat...INDAH!

Me doakan rakan taulan di luar sana agar terus mencari REDHA ILAHI dan semoga kita panjang umur ,murah rezeki ,di berkati allah dan terus mampu membuat segala kebaikan di setiap waktu..carilah bahagiamu di segenap segi dan mampu membahagiakan org lain ,pandanglah segala kebaikan y ada pd mereka agar hati kita tenang.

semoga kita menjadi muslim y terbaik,dr muslim kita jejaki sebagai muslin y mukmin dan terus ke muttaqin dan terus lagi sehinga mencapai REDHA ILAHI!
 
mari kita bacakan & aminkan doa awal tahun & akhir tahun ini.. ::::
 
 


Nov 9, 2012

Thats aboute Sajeeda by De'NorishElegance

As salam semua..rasa mcm dah lama tak menulis kat sini..ye la tuh..dah lama..walhal bukan ke baru menulis last week sebab cerita entah apa-apa..ye tak?ok stop about the case.Bila fikir-fikir balik , macam orang gila pun ada..buat sakit ati kan...sekarang ni me just let it gone day by day..sehingga perasaan dr hormatkan sahabat hilang entah kemana , me sekarang FOKUS kpd dunia me / anak2 / hubby & HOBI ( on9 biz la apa lagi..disamping nak mengumpul kewangan berlipat ganda untuk melancarkan lagi serangan keatas koleksi VANTAGE / BAG,SHOES sebab dah tertunda berbulan2 gara-gara KEUJIAN DATANG MELANDA..sebelum nak lancar harus tengok semula apa y hak org lain yang belum diselesaikan ...tp dari 10% salary ku ambil sedikit untuk mengubat hati / hadiah untuk diri sendiri..bukan menidakkan hak2 yang perlu dilunaskan..tetapi itu hanya terapi jiwa ku y sememangnya masih duka nestapa di lubuk jiwa tetapi di luarnya terlihat sinar kebahagiaan semakin terpancar..walhal itu hanya topeng..hu3...

untuk kesekian kalinya,tak tahu koleksi y ke berapa entah..sebab me jenis beli ,pakai sekejap ,pastu letgo...cepat boring kot..tp untuk barang yang betul2 fberet...mmg wajib lambat sikit melainkan kalu ada y merayu2 nak..tetapi khas tuk best buddy je la diutamakn duluk..boley gitew...he3...hmm ok lah..koleksi tak berapa nak koleksi lah,dalam misi nak menetapkan hati tuk ikut kewajipan..sdg berusaha..kadang2 masih mengikut nafsu syaitan gak...bak kata ustaz idrus..kejap pakai kejap x..teruk ek..main2 lah mak jemah nih..bukan x tau..tapi tulah ikut hati sgt y selalu kejalan y tak betul...

ok nak share pasal SAJEEDA by DNE...suka desingnya y agak unik but kene tgk color y sesuai..tu HANYA pd pandangan mata me shj ek..ada juga peminat2 y agak kontra..ku pun suka kontra tp depend pd mood membeli dat time..boley gitew... 

actually ada sedikit coretan pasal tudung ni,sampi je kat tgn me y dihantar oleh buddy ku Mar..my big sista terus menyibuk ek..
 BS : pe tu mmi?tudung ummi ek?tengok cantik x?cantik x?
UMI: dlm ati..kepohci tol budakni..x sempat ummi nk belek..mun dah bwk larik beg kertas tu ek..
BS : Zara pakai ek...nanti cantik mcm ummi kan..mesti nmpk cantik nih...( cepat2 sarung n minta pin kan kat dagu )
BS : Ummi..cantik tak? cantikkan?cantik mcm ummi kan...( sambil betul2kan tudng n menggayakan. n cakap ".Mesti Cantik mcm Mak Kin gak ek ... "
UMI: me sengeh n cakap..iye cantik sgt2 mcm wanita solehah :") ..dlm ati kata..hai anak2...he3
BS : zarra simpan ek.t rosak tudung ummi..
UMI : ye la nak oi....kalu ummi minta kang ko haruk abes patah awning tudung ummi..hu3...

ni tepek sikit minah beso ni verangan..mcm mak aji dah me tengok...

comel kan..hu3...ni kalu big sista tengok gambo dia kat tenet..wahh ummi..zarra ek...cantiknya zarra... hu3..mcm nak amik gambar paspot!

gaya dua..ala2 pin kat belakang lah..konn2nya..

hmm tu duluk coret moret..lani tuan tanah tgh sebuk mengumpul dress & blouse..hu3..tp byk letgonye dr simpan..gara2 x fit ngn badan...kejap muat M ..kejap L..agaknya badan ni ekjap kembang kejap kurus kot. :D :D :D

sekian kerana sudi membaca..di doakan kalian semua dalm lindungan Allah...amin............
peace no warrr!




Oct 30, 2012

AKU AKUI KESILAPAN SENDIRI KERNA TERLALU SYG


As salam semua & selamat petang..tiada y mampu aq coretkan n gambarkan betapa kecewanya hati aq dgn mereka..tetapi terngiang-ngiang di telinga ...kata2 Ustazah Asni mengenai terapi T y melibatkan kalimah TAUBAT " LaillaHaillaanta Subhanaka Inni KuntuMinazholimin" jika betul ayatnya..so sekarang ni me malas nak tuding sesape waima sahabat ku waima rakan y seperti tahu n sebagainya..Bukan berdiam diri tapi malas nak memikirkannya lagi kerana ia boley merosakkan emosi dan tika itu aliran2 ion negative bakal menyucuk jiwa dan mulalah kita bertindak tidak bijak.
Ku berterima Kasih KEpada Ilahi kerana memberi petunjuk ,kerana dalam aliran persahabatan byk cabang ,simpang,teluk dan deltanya..ada tika persahabtan itu di uji dgn kegembiraan y maha hebat kadangkala di suburkan episod duka demi duka sehinggkan semuanya keburukan & pembawakan itu dtg nya DARI DIRI ini....Ya mungkn kita tidak perasan apa y dilemparkan di notakan akn menjadi isu alam semesta..y boleh membangkitkan emosi dan ion2 negatif pd tika ia memuncak.kita y dijadikan topik sdg hangat dibuai persahabatan ,dan kita x perasan ada semut2 hitam y bisa berbisa cuba melangkaui arus persahabatn itu dgn bermacam2 cara.Tetapi me pasrah & redha akan ketentuan Allah y menciptakan relung masalah ini..jadi kita y berada dlm lingkungan hendaklah bijak bertindak tanpa merosakkan segala y ada...menarik rambut di dalam tepung agr ia tidak berselerak tetapi dlm usaha menatang minyak y penuh ada manusia2 y sikapnya lebih kepada baling batu sembunyi tangan dgn harapan minyak itu melimpah2 keluar..Ya aq akur dgn semuanya..kerana aq yakin ALLAH dah menetapkan ianya berlaku sedemikian rupa..aq x mahu menyalahkan sesiapa aq sekadar berfikir & terus berfikir sikap amik tahu inilah memakan diri...



secarik perenggan tuk status pg ni di my muka buku,tiada nak memalukan sesiapa tetapi sebagai pengajarn untuk diri aq supaya lebih berhati2..bait2 ayat y di tulis dahulu menimbulkan kehentaman jiwa sang perwira2..sdgkan maharani duduk hanya bertanya dan permasuri dr sudut kerajaan lain hanya memerhati & tidak mahu mengeruhkan keadaan...sang perwira inilah y berkecamuk antara 3 jiwa...pd ku Allah menimbalkan bait2 itu dgn pertanyaan maharani ..dr sudut lain sebenarnya  Allah MENGINGATKANMU apa y pernah KELUAR DARI LUNAKAN SUARAMU dan SEBOLEH-BOLEHNYA mu menidakkan dan pd masa y sama mu mencari KEADILAN untuk dirimu..ku dapat rasakan Penyampai maklumat itu mungkin ingin membantu tp tidak mengakui y dirinya sebenarnya CUBA MEROSAKKAN KEADAAN kerana ia rasa wajar..tp wajarkah anda memetik nama org lain..na fikir2kanlah...

" Dunia..manusia...KHILAF sndr kene tengok,me xnak blame sesape..me just FIKIR ALLAH dah TUNJUK kan BELANG SORANG2 & KU TELAH MENZALIMI DR KU SNDR dgn PATAH PERKATAAN Y KU RSKAN ITU HANYA LUAHAN Y TIDAK MEMBAWA MAKSUD UNTUK ORG BERMASAM MUKA..xpe my word di EKPLOITASIKAN ...maybe dat my wrong y TERLALU AMIK TAHU HAL & KONON CARING ..so selayaknya ME la y KENA kan..me JUST TPK adakah apa y disampaika
n itu MEMBANTU MENYELESAIKAN MASALAH atau HANYA MENANGGUK DI AIR Y KERUH atau just I WANT TO BE A SUPERHEROIN/SUPERDUPERWOMAN y betul KESIAN atau SINDIRAN melalui SEDIKIT PERHATIAN/PERTOLONGAN shj.

FROM NOW & ONWARDS TIADA LAGI PEMBERIAN SECEBIS PERTOLONGAN KPD MEREKA2 Y SEBENARNYA AQ XPERNAH MEMINTA APA2 BALASAN..but me BIG THANKFULL PD ORG ITU kerana amanat y disampaikan menyebabkan hubungan kami erat & makin berbunga kembali. JADI JANGAN SEKALI MENIDAKKAN y DAT WORD MEMANG PERNAH KUAR DARI BIBIR Y MENAWAN.. dan hiasan tulisan y mempunyai makna MEMBAWA KEHANCURAN SESEORANG/KELUARGA SESEORG..FOR me U or BOTH of U R NOTHING!

** moralnya jaga dr sndr & keluarga adalah LEBIH DIUTAMAKAN.

*** sesungguhnya PERKARA INI TERCIPTA DIATAS IZIN ALLAH & KITA SEBAGAI MANUSIA PERLU SEGERA BERTAUBAT & MELAFAZKAN ZIKIR TAUBAT & TERUS TUNDUK DGN NYA..sekian terima kasih.. "
 
" PEACE NO WAR " ALLAH MAHA MENGETAHUI ......................................
 
 


GARA-GARA TAUHU AQ HANCUR !

As salam semua...dah lama x sembang diruangan ini... maklumlah kebizian melanda tahap dewa..mana tak nya....kelas pg n ptg..me nak benafas pun x sempat..wahahah ( ayat cam tipu je kan )..tehehehhe..nak uplod pekembangan My Little Beauty pun x kesempatan..nanti2 lah ek..ari ni up ek...k ari ni nak share citer pasai Big Angle y dah tahap bijak fandai..serba serbilah fandai...mmg DHA memberi kesan y optimum nih..apa tak nya... belanja dapur y me simpan n gara2 ku LUPA nak tutup tupperware y me isi tauhu tuh...wahahahah selamat dikerjain ngn Big Angel..wahahah sabau..td tolong kemaskan banje y baba beli..tolong bawak dr dapur ke depan k..campak..aduhhhh..kecai telur ayam dalm tu nak..hasilnya y masih elok berbaki 5 biji..3 biji abes n lg 2 biji retak menanti belah ek..sudahnya jd lauk tgh mlm tuk santapan baba lik kije...
berbalik pd my Tauhu..bukak fridge jerk..jeng jeng...wahahahahha..hancur lebur isi tauhu tuh selebur hati ummi..hahahhah..panggil Big sista..sape buat ni...ngn muka x bersalah n tekeseng2 ngaku..pastu me tanya knp buat cam ni..ummi plan nk buat tauhu sumbat  tuk sok pg tau..bwk bekal p opis n tuk baba sbb nak tolong bos pindah barang ek...jawapannya zahrha nak tolong ummi matak2..uwaaaaa..bijak anak ummi....

so gegara dah hancur y sehat bentuk fizikalnya tinggal 2 ketul je..so 2 ari ni me sarap tauhu hancur y dipelbagaikan.....so meh belek apa y terjadi.....

 tauhu y selamat di tapis..wahahahhahaha

1. Bekpes pagi semalam - TOMATO INSERT TAUHU
ingrediant adalah campuran tuk sayur2 tomato insert + tuk buat tauhu sumbat perisa ikan bilis
* carrot potong dadu + bawang merah dadu+ garlic dadu+sesame oil..gaul
** ikan bilis buang isi+dadu2kan aka hiris2 + dadu bwng merah y kecik tuh + cili padi +garam + isi tauhu
*** Tomato 3 biji besresykan isinya

hasilnya........xder la nak letak lelawa ... ni pinggan kat bilik kebal ....TOMATO INSERT TAUHU with TELUR DADAR KOSONG ....



2. BEKPES pagi ni lak.. CRUMBLE TAUHU ..uhukkkk....
** tauhu  hancur + carrot dadu +bwg merah dadu + garlic dadu +cili ijau dadu + tomato dadu + sawi ijau racik halus + telur sebiji sesami oil 1 sudu + secubit garam 

tu la sekian cerita dari dapur me bersama anak2 dara y dua org itu.....si kecik selaku saksi kejadian.......teheheheheheh wassalam............

Oct 3, 2012

rindu sgt kat korang MYBFF

Ruang dihati kecil ini sgt merindui kalian.. hanya ku mampu share di sini,bagaimana pungguk rindukan bulan..mcm tu lah aq..sejak sekianlamanya kita x meronggeng bersama,outing mcm dedulu...picnic together2...tu la kita,terbeban dgn tugas hakiki n lenlain...korang x rindu saat tu ke? haish..luahan ati ku ini di sebabkn aq bosan x dapt kuar sesama dengan kalian..ada y sedang bahagia hingga sgt2 tidak mempunyai waktu untuk bertanya khabar,ada y sibuk dgn tugas..n ada y sibuk dgn keluarga masing2 mcm aq lah..

saja nak tepek gambo2 kalian di sini..gara2 nak menggclearkan memory card kat henpon vintage aq nih...jgn marah uollsss niway aq syg korang sume.....* gambo2 diambil masa non buat buka umah..ni kira belated punya entry ler..tehehehehhehe

lama ek kita x men futsal hohoho!
mak yam dah ada baby!hu2..mak pah..coming soon la tuh....tehehehehhe..xpe my dottes ada 2 pah..ley pinjam...

antara y hadir masa open house umah non...shilaaaa..anakmu tidor dah...tehehehhehe

itu je y ado n sompek den tepek sini  ye..hope njoy,,,....
hu3..poyoronos tul aq...ngeh2



SIRI AKHIR - Berkongsi dgn sedikit y ku ada BIG SISTA

As salam semua..ha ni n3 siri akhir rentetan Besday my big angel ek..x buat besar mana pun,kebetulan dah ujung2 raya, buat buka umah + besday sekali..belated lah..sng citer kali ke 3 la Big Angel potong kek..he3....niatnya nak bg kwn2 n anak2 kwn mkn ,khas tuk mereka y byk memahami jiwa ku y selalu dirundung kesedihan..chewaaaah!..tuk sahabat maya..korang tengok hasil dr gambo je la ek..jgn teliur tau..tehehheheheheh
terima kasih pd kengkawan y sudi dtg ke teratak sewa ku ek....saja nak buat hati anak gembira n sambil bersedekah.....terma kasih sahabats..... layan ni pic ek :")

ni dr camera henpon Mr asben....jap ku aplod dr tukang wat kek..hu3 ...eyahhh!zesss(ala2 silangkan tgn )

ha.....ni dr kaca camera tukang buat ek...thx De sweet Honey!hohoho..tema..otoremen Mebius..pening aq nk cr otomen tuh...My big Angel..big Angel...Patung2 tu ku belik kat Air Itam ye..sume kedai menan aq masuk....
ha..ni la rupa bentuk isi dalam...kek Red Velvet + Badam..tepung ni ku dptkan dr my old mmbers...hani @ Dania's Mall (boley add di FB nya )..teheheh.sedap..hani.........kalu korang nk rs kek velvet ni ley la roger ku atau hani..kami dua ada juai y instant punya..kasik bancuh2 n bako jerk..sng.....


ha...ni la pengantinnya....ni adiah2 dr Ibu Akma / Ibu Ammar / Ibu Umai ...raksasa n otomen tu Ummi sponsor..hu3..gara2 buat tema ni lah anak2 teman rapat y lain gegaduh rebutkan pepatung nih..hu3..

niway..byk y ummi hajatkan tuk penawar duka..tp xpe..hanya Ummi + Allah y mengetahui...syg mu Big Angel!




SIRI 2 - BESDAY BIG ANGEL KE 3

As salam semua..ni n3 tertunda ye..he3..sambil2 nak tunggu waktu dzuhur kan..taipm n3 jap..ni kesinambungan besday my big angel last past almost 2 month ago..selepas 1 seminggu sambut besday dgn mak2 nya...he3..dia request nak mkn kek lg.gara2 aq buang bekas cis kek y ada dlm fridge tuh..so dia tgk xder n ngaruk2...syg sey bekas kek tuh khen...udahnya ptg tu kami anak beranak p ronda pekan n cr kek..n hasilnya jumpa y ini...pe lg senyum lebor la tuh budak besar...hu2..adeh....

potong terus..xyahkuarkn dr kotaknya....jangan katanya...

 teman setia si big angel...he3..dak nih pun xcited gak tgk kek kakak dia..sabar ek syg..tgu turn mu tukar 1 ek...

TAUHU BAKAR SUMBAT VERSION BAKAR

As salam semua & selamat pg...bekpes for 2day y sempat me buat sebelum pergi kije adalah..jeng..jeng..jeng TAHU SUMBAT VERSION BAKAR EK..he3...korang ley try buat bekpes ni..snek y ringan di pg hari..kita jd mak2 ni kalu sempat bgn awal dipg hari siap2 tuk Subuh Awal pas2 ley la terus ke dapur, ni aq practise sbb esok2,tahun-tahun akn dtg  bila anak2 dah masuk school adalah juga sesempatnya bekpes tuk depa,xkan ari2 nk goreng n nugget n sosej shj kan....
hmmmm semalam teringat ceramah ustaz kat IKIM di pg hari ms drive p kije..kita masa tido  syitan ikat kita dgn 3 ikatan,so bila kita bgn tido & ucapkan ALHAMDULILLAH,lantas cuci muka n ambil wudhu' n terus tunaikan solat subuh..maka terlerailah ikatan2 tersebut,jd itu y kite pergi kije dgn semangat / x marah2 sng citer dlm in good mood gitew..tp kalu y telajak subuh ke apa tau bgn lmbt..tu y kita dlm keadaan rushing ,tu y hangin n maki hamun masa drive ke apa...hmmm betul kata ustaz tu..ikatan pd kita x lerai2 la kot..mud diselebungi...syaitan..he3..

ups..ceramah lakz! k sambung sini..tuk pd y nak try boley jer follow..nak ubah suai pun boley...kita y buat diakan...teehehhehe

tuk sorang / 2 org mkn
BAHAN :
2 keping TAUHU potong 3 n korek tengah2 kuarkan isi nya..isi jgn buang simpn dlm fridge boley buat jejemput tahu+sayur kan...

BAHAN INTI :
sagat carrot 1 "
dadukan 1 btg sosej
tumbuk bawang putih + sikit lada putih ( sikit je tau,takut strong sgt bau lada putih ni sehingga menenggelamkan rs tahu +carrot+sosej tuh...)
gaulkan bahan y ditumbuk tu dlm bekas y ada carrot td tu ek...rasakan ngn sikit garam..
isi y dah terseasoning td tu sumbat kat dlm tahu..
susun tahu kat loyang pembakar ..n n tuangla sikit SAUS KECAP ABC pd atas tahu tu..kicap lain x bape ngam..ni buat2 tambah warna n rs sikit manis pd tahu tuh ek...kalu y suka sgt kat kicap bubuh lebey sikit...so bakarla pd suhu 150 drjh..10 minit cukup..so tinggal n siap2 tuk p kije..ngeh3...

sekian terima kasih..selamat berbekpes..teheheheheh
saksikannnnnlahh!!! jeng jeng

Sep 5, 2012

Sweeeet 3 years dah my Big Angel

Alhamdulillah diam x diam my Big Angel dah masuk 3 tahun.semoga menjadi anak y solehah,beriman,bertaqwa,jagalah panji agama islam mu nak.jadilah bijak pandai ilmuwan islam dan jadilah manusia y selalu membuat kebaikan di jalan allah.Amin...itu harapan me pd My Big Angel,semoga esok2 dia jadi anak y soleh dan mampu membimbing adik2nya bila me xder nanti......

27.8.2012 bersamaan 9 syawal 1433 birthday my big angel..xder wat majlis apa2 ,sekadar buat bubur merah ..tu pun kirim kat mak mertua kat kg,kebetulan ada buat marhaban perempuan...
malam tu big sista nak mkn ayam goreng,so tetibe teringat la ayam goreng kat kedai member sambil2 nak jumpa my bff y dah lama gila x jumpa..so p meronda kedai...tutup..hu2..yela baru seminggu kan...so pe lg li mcd la jawabnya..pemalas tol mak nya..he3..

esoknya saja msg my bff nak dtg melawat dia coz my big angel asek dok sebut je..rindu katanya...so deallah...lastly lepak umah me..xdelah buat makan2..just jump in jer.beli nasi lemak rendang jerk n paggil gengs2 jerk..tu pun ramai y x der..ye la..nama pun jump in je kan...wah..my big angel terkinja2 n super xcited jumpa my bff..lama gila rasanya kami x hangout ..dekat2 7 bulan ++ kot..yela masing2 bz n ada poblem sndr kan...tp x pelah sekurang2nya my big angel dah ilang rindu sikit..he3..
nime tepek sedikit gamba my big angel bersama ciskek rasa kopi y my bff belikan..hari2 bukak peti ais nak mkn kek dia..hu3..thx my bff n my sister non..sudi dtg umah....

sorry gambo blur ekkk..ni pg2 besday girl bangun tido...he3...masa ni nak anto dia p umah ibu..
windu ibu dia katanya....

sedikit makanan y dikongsi bersama

suap menyuap gitew....tgn my bff..pe lagi suka sakan la si big sista nih..hu3
besarkan mata dia mcm org dah beso beno....hu3..3 tahun kan....ada rupa mok dia ke tau pok dia???







LEBARAN TAHUN INI 1433

As salam semua,selamat hari raya maaf zahir batin kepada mereka y singgah seketika di blog ini,buat saudara mara y jejauh kat singapore tuh..titipan blog ini je dapat ku sharekan buat kalian semua..maaf zahir batin dr keluarga kami...

diam x diam dah 18 syawal ek,sekarang me sgt sibuk,naik cuti raya,banyak benda y nak kene setel.isu duka banyak y nak di follow up,syukur byk jalan y ditunjukkan,cuma kita buat pilihan dengan baik.Alhamdulillah 2 bulan ni me dapat manage kewangan me bergantung dgn new salary y ada.nampaknya byk bende y me perlu KIV untuk bbrp bulan.sbb byk mendahulukan y penting2 belaka kerana ia sememangnya hak org lain.InsyaAllah lg sebulan hingga 3 bulan akan datang kemungkinan akn nmpk stabil.mudah2mudahan..amin....cuma status nama shj masih x berubah sehingga x tau bila.

ok balik pd mood lebaran,tahun ni for sure turn umah mak me,tahun ni sambut dgn sederhana bersama 
mak n adik shj,raya ke dua baru dapat kumpul dengan geng2 y lain.seronok mmg seronok,cuma x dpt jumpa ngn kak  ipar big bos y 1st + anak2 mereka,insyaallah akan sampi bebila..maybe bukan raya..tgk pd keadaan masa.Apa khabar gaknye...he3...sangat berbeza bila raya tanpa KEPALA KELUARGA y dah pergi meninggalkan kami dekat 3 tahun...rs sgt2 berbeza..sunyi....haish..ya allah..betapa rindunya me pd arwahnya....Bunga kat pusara abah pun ada y dah mati2..maklumlah aq dah lama sgt x balik ada rasa dekat 4 bulan,1 minggu sebelum raya ada jengah..mujur rumput x banyak..tp tanah byk merekah,kering...maklumlah cuaca panas kan..sayu ati me,cecepat berseykan n kaut tanah kat tepi2 tuk nampkkan tinggi pusara abah..n siram ngn air biar tanah jd rapat..Rindu abah...Raya Pertama jengah rumah abah, masih mcm seminggu y lalu...

x ada apa y indah melainkan kucup n salam mak n adik.Ngn Mr boss pun x just ckp je..xtau la kenapa dis year me rs mcm tuh..xde konsep bersusun n bermafan reramai mcm y di praktikkan dedulu kmai beradik..yela maybe kami je be2 kan...adik ipar y bongsu pun x der,katanya kerja..hmmnak buat cmm mana.sememangnya diz year sgt berbeza..........

apa pun me shared gambar reraya kat sini..tuk tatapan bersama :) mud raya tahun ni adalah orange berbelang ok..me x buat baju raya,cuma tempahkan tuk Mr Hubby n anak2 je..mak n adik me belik siap..me??? recycle baju lama y 2 tahun dulu y x sempat nk pakai raya..sbb x muat..la ni muat so reper sikit2 n pakai tuk raya...asal boley je kan....he3..tu tuk baju tema lah..y x baju tema melambak n dah siap awal2..he3..terukkan..akakakakka

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN!!

kami beradik duai muai..Big Brother + family n adik2 je xder time nih....


sebahagian keponakan y comel lotey...perasan la korangkan..hu3:p

anyam ketupat selepas abes mkn nasi ketupat.hakim mestilah permaisuri,seb time nih maharani kat luar kot..ngeh3....
ni pun sama..ketua anyam ketupat..hikhikhik..Sistersss! jgn marah ek..ngeh...pendakwaraya kecik kat sebelah kanan kai baju belang..hu3

ehem...anak2 sy..tahun ni baju2 Big Angel & Little Beauty sekain ngn baba hokey..he3

baju me y dah muat pakai..duluk xley pakai..he3..baru slim sikit kan..nexxxtttt!!!!!
baju n tudung tu me nak letgoo..boley view kat blog bis hokey..( sempat lgk iklan kan..)hikhikhik
 
cantik baju saya...baju raya ke 2..ekekekekkeke
 
amacam..cantik x baju tuan tanah?sbnrnya nak tayang manik2 tuh......he3..ni tuk raya ke 4.mana tuk raya ke 3,,he3..tu me x amik gambo sbb pakai wak lik raya kat belah bos.baju y paling disayang tau!jauh import..bandung lagik!xpe me dah sesiap amik gambo family n gantung kat umah..nak tengok..harus dtg jengah kat umah ek...ngeh3



kalu mr boss lak..kotak2 sudah..tp x bubuh manik le..hilang akal kang...glam nt!anak2??? hu3,,punyalah payah nak amik gambo..sabau je lah..so dis year x byk gamba anak2.. mak n bpk2 jerk..

last me tepek gambar adik me y bawah me,ni dia sefamily x dpt balik ,maklumlah x berapa nak ada..selalu bantu tp kdg2 x dpt nak membantu sgt..kita pun ada dapur sndr..yelah bantu y mana mungkin..jd me bwk mak p beraya umah dia.....


Keluarga angah..y pompuan tu ek adik me  + ngn mak..y paling bogsu y tudung biru tuh..husband dia kije..me x tau xder cuti gaknya..sabau jela..tu sorang lg..kdg2 rasa nak sekeh jerk...sabau je lah..hu3

 anak2 angah y comel...2 pompuan 1 lelaki..tp y lelaki tu rupa cam pompuan..he3
tahun depan si kakak dah nak sekolah..Hope me dpt sediakan keperluan sekolahnya...InsyaAllah...

itu duluk rentetan lebaran tahun ini y sederhana me rasakan x seperti tahun2 sudah..coz mud raya ku dah hilang sebelum puasa..benti taip kat sini....chow.....
tahun ni berangan2  gak nak BUKA RUMAH pd gengs2 tp yang  nampaknya skrg adalah kekangn masa..buat kecik2 je la jwbnya...tp date x locate duluk..tunggu mr asben freee....
tp kalu korang nak dtg beraya..roger2 je lah ek..apa y sesempatlah nak hidangkan :)




Aug 3, 2012

Sesungguhnya aq bangkit dgn kekuatan y kalian beri!

As salam semua..diam x diam dah 14 hari kita berpuasa..rs sgt2 kejap kan...xpelah...sesungguhnya lepas ni kene bekerja lebih keras mencari Redha / Pahala / Ganjaran sebanyak2 nya.Teringat semalam satu petikan dekat Radio IKIM.fm masa otw nak p amik Big Sista..Seorg y ditemuramah ( maaf ek me x dpt ingt namanya ) bercerita tentang pengalaman semasa bertarawih dgn anak2nya..( kalu x silap )..& ada menyebutkan Imam yang  membawa solat Tarawih tuh ada berpesan Wahai Lelaki2..kejarlah Ganjaran di malam LailatulQadar bermula dgn magrib yakni Berjemaah la di Masjid & berdoalah byk2 memohon apa y mahu.. ( kalu x silap inti patinya begitulah ).maklumlah ganjaran di bulan Ramadhan.so kalu ada y lebih tahu..komen2 k...

Cerita utama nya..kini aq buang semua duka cita ku dalam lipatan hati y dalam..aq anggap tu putaran duniawi ku selagi ada di muka bumi ini , dan aq bangkit semula dari bawah secara perlahan2 & bersama nota2 kecil ku sebagai panduan untuk aq maju lagi..apalah sgt dengan dugaan y maha kecil itu.



Sesungguhnya aq bersyukur kerana aq ramai teman y x henti memberi aq moral support & pelbagai nasihat & jalan untuk aq selesaikan masalah aq..aq cuba lalui dengan perlahan jalan y diberi walaupun aq x tau apa jawapannya di hujung sana..aq x tau jalan y aq pilih tu jalan y jauh atau dekat..Sesungguhnya aq berjalan dgn berharap agar ianya dimudahkan & diberkati...


Terima Kasih pd sahabat2 ku y byk mendukung ku sepanjang aq kecewa.....dan aq bangun perlahan-lahan dengan segala kekuatan y terkumpul atas sokongan semua xkira dr segala bagai. dan aq telah sedekahkan sedikit sumbangan y sahabat2 aq berikan tu ke Tabung Anak2 Yatim y kat mana2 aq jumpa / memberi sedikit kepada Musafir untuk membeli juadah berbuka / sedikit sumbangan kepada Majlis Khatam Alquran..aq niatkan keatas nama kamu semua& diriku & sedikit dr hasil perniagaan bisnes on9 ku ini...Semoga Allah membalas Jasa Kalian semua.....Amin Ya Rabbal Alamin....

Jul 26, 2012

Hati Ku Sgt Dalam Lukanya

** pict kredit to fb foto collection***

Itu sekadar cebisan tenta y di coret untuk meluahkan & menggambarkan sesuatu...akhirnya...setelah sekian lama..akhirnya air mata ini gugur jugakerana ku rs x tertanggung segala beban ini bersendirian..Ya Allah sesungguhnya Mu shj tempat berpautku..cukuplah aq menyintai manusia, walaupun sesungguhnya aq cuba Mencari Cinta Hakiki Mu..ku masih terdampar ditepian & leka dengan ombak y memukul pantai..leka lagi rupanya aq..Sesungguhnya aq mengharapkan kau memberi aq sedikit lg kekuatan & kesabaran Ya Allah... untuk menolak ombak yang kuat dalam kehidupan ku ..agar aq x di bawa arus badai y kuat menolak aq ke tepi Ya Allah..

Ya Allah aq  pohon sedikit ruang untuk aq bernafas dengan mudah bagi menghilangkan sesak y bersarang di dadaku..aq rasa seperti mahu tercabut segala y ada didalam jiwa ku ini Ya Allah...x der apa y aq harapkan melainkan Bimbingan mu seutuhnya sehingga akhir nafas ku nanti...

Aq Redha & Pasrah dan bersandar dgn segala harapan dari mu...aq x mampu membawanya lagi Ya Allah...Aq tau ianya cuma sekelumit dalam lautan cabaran hidup y Kau berikan pd hambamu y sgt2 lemah ini...Ya Allah..Ya Allah..Temukan aq dengan Cahaya Iman Mu,Bahagia Mu ,Hidayah Mu...Tolong Lah Aq Ya Allah......sesunguhnya Jiwa ku kini amat kesepian ..tawaku hanya sedikit himpunan kelopak2 bunga y mekar di puji  di sanjung tetapi diantara kelopak cantik terselit dibawahnya kelopak y layu..owh hati..bersabarlah wahai Jiwa & hati...Ayuh Hati bykkan berzikir demi mencari ketenangan abadi dikala hati dilanda gundah gulana & nikmat musibah y sg mu rasa..Ayuh Hati..bangunlah..tinggalkan semuanya.....

** buat sahabat2 ku y byk mendukung ku...ku mohon keampunan  dr kalian semua *****
terima kasih kerana sudi menjadi bahu & tulang belakng ku sejak sekiannya
semoga allah membalas segala2 jasamu semua,tiada apa y mampu ku perkatakan.janya iringan doa setiapkali  perkara wajib MU ya Allah aq tunaikan..***********

Jul 24, 2012

RAMADHAN KAREEM! AQ DIUJI LAGI




As salam semua..alhamdulillah syukur dah masuk hari ke 4..syukur dapat merasa nikmat berpuasa,ku sdg berusaha mencari kebaikan di bulan ini,cuba mengapgredkan mana y patut..wajib melebihi dr tahun2 sudah..
ku harap kalian semua mengejar segala ganjaran y ada dibulan Ramadhan ini,bgn mlm bukan setakat bersahur shj ye sahabat semua,tunaikan ibadah sunat2 y x selalu / jarang2 / x pernah kita lakukan..bertahjudla ..bertaubat la..tangisi segala kesilapan kita..berhajatla agar kita diberikan cahaya iman & taqwa ..semoga dipermudahkan segala urusan bertqwa ke jalan mu ..

Ya Allah dugaan di Malam 1 Ramadhan ....petang itu aq pulang lewat dr opis,lebih kurang jam 6.30pm..sambil2 tunggu kelas atas habes,sambil2 updet blog bisnes kan..yela aq perlu untuk itu demi duit poket ku. Siapa sangka upanya waktu itu Little Beauty sdg demama panas..sampai2 je kat umah pengasuh..,anak pengasuh panggil..Ibu menyuruh aq p belik ubat demam ( bontot punya) ..aq tengok anak kecil ku dah menggigil mcm nak kejung..aq takut tgk..mujur ibu dah  tuam ngn air batu cepat2...sambil "jelum" dgn air ramasan bunga raya  ( petua org duluk)
so pun kuar balik p kinik..x terpiki lak aq nak bwk anak n pengasuh sekali..yela dah kelam kabut...

nak dijadikan citer,kereta boleh breakdown  selepas traffic lite nak menuju ke klinik tuh ..Ya Allah..apa lg dugaan nih ..disaat emergency nih..serabut dah..cepat2 msg kwn..sempat baper org jerk..yelah dah nak magribkan..sekali tup..henpon kong..mujur ada kaver henpon bisnes nyer..tu pun nyawa2 ikan..syukran coz kawan aq call balik.sudahnya adik my buddy dtg tuk menyusul..pe lagi minta dia belikan ubat demam..aq dah x pk dah time tu..rs down n nak nagis..yela aq sendirian..mujur ada sahabat aq sorang lg dtg tuk ambil aq & anak aq..n terus bawa p klinik..syukran badan dah sejuk sikit..masa tuhd ah x ingat dah..mkn ke apa ke..sambil2 tu msg dgn Mr Hubby..apa nak buat..sedeh sgt2..Mr Hubby pun kelam kabut kat sana..Syukran kazen kasi pinjam kereta..Ya Allah dat time aq rs destresssed y amat banget...

esoknya p cari bengkel n towing kereta..bayangkan..dengan sesak2 nih kami terpaksa kuarkan apa y tinggal demi menanggung kos towing..dekat x pe..tp xpelah..tu janjinya kan,kami just pk the positif way.Just imagine if kete bekdown tu time aq kat hway tuk lik kg bersama my Little Beauty?so maybe lg worst kan...Allah Maha Mengetahui..,skrg dok pkr kos baiki kereta pulak..bukan xder kemampuan.cume wang nya belum ada , skrg ni perlu utamakan y betul2 penting dgn kekangan wang y ada..

Ya Allah sabar kan aq...permudahkan lah segala urusan aq..haishh betul2 terasa..lambatnya gaji..sbb tu je la sumber y ada..selain sedikit bisnes... Mudahan aq kuat n lenih kuat!Ameeennn!




LANGKAH - LANGKAH APA PERLU BUAT BILA ANDA BANKRAP.



langkah apa y perlu kita buat bila kita bankrap.

1. Jangan Panik 
2. Ingat terus & Berserah Pd Allah ,YAKIN ada jalannya
3. Doa banyak2 untuk dipermudahkan urusan
4. Cepat2 call Jabatan Insolvensi tuk updet terkini & buat surat rayuan rilis satu akaun gaji(baper kali ni aq amik cuti turun bandar Jaybe nak setel benda nih..angkat sumpah lg..kebetulan pengasuh cuti..bwk si little beauty kehulu hilir ngn hujan lg..korang xtau kan...
5. Cepat2 buat persedian tuk menukar akaun GAJI  bulan depan k
5.1 - Uruskan dgn akaun bank mana kita nak buat..sng citer buat buku baru..n paling besh..xder kad ATM ye..urusan semua kaunter & kene tinggalkan sedikit amount y perlu bayar ke INSOLVENSI,kalu tidak akaaun anda akan ditutup serta merta..KALU ADA HUTANG /WAT PERSONNEL LOAN KAT BANK LAIN PASTIKAN MEREKA KUARKAN SURAT ARAHAN / KITA PERGI URUSKAN SENDIRI DGN BANK TERSEBUT TUK BENTIKAN PEMOTONGAN GAJI..KALU XSANA SINI NAK KENE BAYAR..NAK TUNGGU JABATAN INSOLVENSI HANTAR SURAT KE APA..MEMANG LAMBAT BEB.
6 bersiap sedia dgn kiraan 2kali ganda untuk gaji akan datang
7. Pastikan dapat je gaji bulan baru anda setel semua  y pending2 termasukla hutang kengkawan,mana y boley byr sikit2 tu buatlah..y penting hutang setel..
8. Remanage duit belanja / shopping kita sikit2..makan bulan tau
nak back to normal...
9.just sabar & ingt & doa segala apa y kita rasa skrg ni YAKIN ada GANJARAN TERBAIK & TERHEBAT y akan kita dapat.
..sng citer gaji bulan Jun ku x merasa..FREEZE sampi setel sepenuhnya hutang insolvensi..just imagine ko x der duit tuk belanja sebulan.++++ byk payment pending..so mcm mana  nk survive hidup..wahahah.stress tau..korang x tau kan...kan...

so kalu korang terkena macam ni..tu lah cara y terbaik y boley dilakukan..aq kongsi berdasarkan pengalaman y aq kutip..sesungguhnya aq rasa sngt bersukur akan nikmat mencari sesuap nasi ..umpama kais pagi mkn pagi..n kais ptg mkn petang...dgn kereta,belanja dapur,susu n pampes anak2..sng cite if ada emergency nih,aq x tau nak korek mana dah..sbb segala kewangan & aset telah dibeku..syukur sgt ada rezeki bisnes on9 y x seberapa sgt menampung keperluan hidup ini..
aq x menyalahkan sang suami,kerana dia pun berusaha untuk mencari capital dgn dia tidak bekerja ( belum ada kerja y mampu byr dia cash sbb dia pun terkena ngn kwn dia juga )

SO MORALNYA LEPAS NI KORANG X YAH LA NAK JD PENJAMIN KE APA KER TU PEMBELIAN APA2 EVEN KITA TAU KEMAMPUAN ORG TU ,TETAPI JUST IMAGINE IF 1 DAY ORG Y KITA TOLONG TU MATI ATAU MISSING IN ACTION..SO WAT TO DO??HA RASAKANLAH SEPERTI AQ SKG..

Tp x pe..hadapi dgn tenang k..senyum n ceria perlu tetap terukir walau hati sedih & perit ye x..
thx pd kawan2 dekat / jauh / maya y mmbri ku moral support n menjadi tulang belakang ku di saat daku diberi NIKMAT DUGAAN INI..semoga allah melimpahkan rahmat buat mu semua ..Luv U olss..
" rajin2lah bersedekah di bulan ramadhan ini "
wassalam//



APA PERLU BUAT BILA ANDA PUN TERKENA

Cak!!! ni sambungan k..ni aq just share pengalaman APA PERLU BUAT BILA ANDA PUN TERKENA?? ni tanpa disangka ek..sesungguhnya Allah mendatangkan NIKMAT Dugaan tu bila2 & kepada siapa shj ,Dia nak tengok kita mcm mana kita nak selesaikannya.

Benda nih x pernah terfikir pun kat lintasan fikiran aq,Korang Tau apa terjadi kat aq?? hu3...2 bulan lepas aq BLACKLIST!!! tu aq pun xtau,tahu pun sebab aq nak buat refinance..yela..aq perlukan modal tuk bisnes maya aq,xkan la nak meminjam ngn kwn ( tp dis month aq TERPAKSA BERHUTANG dgn kenalan rapat ! - sesungguhnya aq malu beb ) & Part Paling Teruja Bila anda on9 akaun bank anda,tetiba tak boleh buat transaction..mula just terfikir tu perkara biasa jerk maybe salah masukkn number ke apa..ok lg..pastu just try nak wat payment kawan..pun x boley..UNSUCCESFULL Reject payee code [ 0076] ..wahahah naper nih...aq dah la nk draw wet tuk amik spot rim kete aq yang bengkok tuh ( walhal x tepiki pun wet gaji dah masuk ) rupanya akaun aq kene BLOCK dengan KONKRIT SIAP ADA BESIK LG k...ni x tau lagik..tp masa tuh mcm ley agak siapa gerangannya.tp xpe cool down..esoknya p bank n tanya kenapa..rerupanya akaun aq kene TAC oleh bank lama aq atas ARAHAN JABATAN INSOLVENSI diatas KEBANKRAPAN ...wahhhh kelaskan....terduduk aq..yela siapa sangka tetibe aq bankrup,so bila anda bankrap secara automatiknya ..segala harta y ada atas nama kita FREEZE ok..so just imagine..segala duit n simpanan BEKUK tau..so apa y korang leh pikir?maknanya ko x der duit nak belanja harian atau uruskan segla komitmen...jgn gelak ek.sbb x kena kat btg hidung sndr..masa tuh hati rapuh..dah tau kenapa..bangkrup  disebabkan JADI PENJAMIN KE 2, ini bermakna y berhutang x boley nak melunaskannya..haaaaaaa....sebab y BERHUTANG PUN telah diistiharkan bankrup jugak..org y aniya kami tuh...mcm HAMPEH kan..mana ntah pergi,tp xpe..hari2 aq sedekahkan FATIHAH biar DIA RASA KESUSAHAN AQ + BAYAR BALIK DUIT AQ..KALU X BAYAR..hu2 mu terima la akibatnya...aq x doakan tp ko akan rasa kepayahan aq demi mencari sesuap nasi! Masa kene tu sure la stress tahap gaban..dah la cmm tuh xder saper disisi y nak cool down kan aq...korang pahamkan..aq rasa aq mcm seorang wanita y tiada teman..walhal aq perlukan BAHU & TULANG BELAKANG WAKTU ITU..MANA KAWAN2 Y KONONNYA AMIK TAHU
KAT CTEW AQ DAH BELAJAR BYK BENDA... Terima Kasih Allah..kerana aq boley nilai semuanya..ofcoz y kepochi lg dasat mengatanya..yelah...ko x kene kan..xpe ku mmg jenis rilexx n mcm x der apa2..



KLIK ATAS TUH K

NIKMAT KEPAYAHAN MENCARI SESUAP NASI

As salam semua & Selamat berpuasa,Sesungguhnya apa y ingin ku coretkan disini adalah hasil pglaman y aq tempuhi sejak 2 bulan lepas...lamakan..bermakna lama sgt x apdet n3 kat muka maya diari ku ini,sesungguhnya byk sgt ujian mendatang & y tela diberikan oleh Allah kpd ku,Terima Kasih Ya Allah atas "NIKMAT KEPAYAHAN MENCARI SESUAP NASI " bila pendapatan utama kita di tarik Atas Izin Allah ..

Just imagine kan...org melihat gelak tawa n kepala gila2 n posting2 y haru biru ,mcm x der apa2 kan..lg org MENGATA BELAKANG adalah kan..aq tau itu semua.Itu Realiti Kehidupan aq dr sejak azali sehingga kini.Luahan hati mempersoalkan DIMANAKAH MEREKA y layak dipanggil sahabat sejati atau y kenalan rapat y mampu menghulur bantuan? kelaskan ayat ku,semuanya aq pendam dan beristikharoh & munajat Kepada Allah untuk meminta bantuan..Aq tutup telinga atas apa luahan & komentar y mereka nak luah sesuka hati,pandangan sinis..bicara depan mata sgt lembut tapi dibelakang..siapa tahukan...itu namanya rambut sama hitam hati lenlain ye x..kdg2 pakai tudung pun belum tentu baiknya.
tp kan DIMANA MEREKA Y BIZY BODY tu tuk dtg membantu,TANYA pun x... kan..so buat spekulasi sendiri.tak guna la wey dok tanya kat orang kan..ni tuan badan masih hidup,tanya sendiri!

Dlm tempoh 2 bulan aq byk belajar ERTI PERSAHABATAN & SIKAP HIPOKRIT MANUSIA Y SUKA MENGAMBIL TAHU..xsalah nak  ambil tahu lg digalkkanlah..tetapi amik tahu la perkara y bagus bukan busy body y bebukan..x paham manusia mcm nih..mcmla korang tau  BEBAN YANG AQ PIKUL SELAMA BERTAHUN2
NI SGT BERAT UNTUK aq y bergelar WANITA / IBU /ISTERI??????? tetapi yang pastinya
aq tau jaga garis2 aq sebagai WANITA / IBU / ISTERI .ini bukan isunya..isunya y aq nak kongsi ada kat sini..ni just luahan hati terpendam untuk BIDAS MEREKA Y HANYA MEMANDANG DENGAN SOROTAN MATA DR KEJAUHAN N BERTANYA SANA SINI SEJUJURNYA
AQ MEMANG TIDAK SUKA DGN ORG Y MCM ITU ok!

DAH KORANG SEMUA BACA LINTASAN PENGALAMAN KAT SINI ...

KLIK LINK WORD


Jun 27, 2012

hati oh hati..nape la ko degil ek?

dunia tanpa sempadan!so poblemnya pun tanpa sempadankan...
tu y tergerak nak mengisi ruangan jiwa lara..
xtau nak mulakan mcm mana..
mereka hanya tau aq sprti rama-rama cantik terbang kesana sini menghisap
manisan bunga!manisnya ...jgn kencing manis udah la ye rerama..
lihat rerama itu sgt menawan ,indah..rasa nak kejar & tangkap.
tp tahu tak rama2 itu sgt lemah & lembut kepaknya..
apa y akan berlaku bila kena tangkap..pasti corak2 pd tubuhnya akan melekap di tanagn anda..
ha cepat2 kene cuci tuh..kang beracun..fakta ke auta ek? 
apa kaitannya dgn rama2..
hmm aq hanya ingin meluahkan rs ati ku y sgt2 lara,,aq tau Allah mmg sentiasa menduga umatnya
nak tgk sejauh mana kekuatan manusi itu meghadapi ujianya..aq kuat ke..nampak mcm kuat kan..
aq mampu tersenyum,gelak2 ,buat lawak n mcm x der apa y berlaku..
tp di bahu ku bykkkk sgt benda y x tertanggung!hanya Allah y tahu..
x tau lah jiwa ku ni mengada-ngada..nak nangis tp x mmpu nk titiskannya..
cekal ke aq? hmm ntahlah..bertimpa2..tp aq redha..Allah mengingatkan hambanya dgn cara ini..nah 
bila mcm ni aq dpt lihat mana kawan mana sahabat.ye la x semestinya y rapat itu bakal jd shbt..n mungkin y jauh2 tuh atau jarang sgt2 berhubung dgn kita boley jd teman duka n susah..siapa tahu kan..
walaupun aq serabut tuk bbrp hari ,uruskn byk benda.aq cuba plan satu2..aq tau ada jalanya,
tp aq berharap jalan y aq kecapi tuh bukan jalan y malang..tp satu sinar cahya y indah!
last month drop dsbbkan mcm2 kerenah..tp aq bangkit sbb berkongsi duka dgn mereka y lebey terukk..kini aq drop lg..sampikan semuanya stuck n aq blur..ku cuba kenang2 balik n berinteraksi dgn jiwa ku sndr..mmbr semangat pd jiwa raga ku agar aq x patah semangat n putus harapan..terima kasih sahabat y byk mmberi aq sokongan kata2.sahabat maya y ku syg!walaupun mu jauh dimata tp hati kita rasa ada kat sebelah2 jerk kan..

aq cuba selesaikan masalah y aq hadapi dgn baik..walau pun ianya dr y lain..dan aq tau sejak azali..segala masalah y aq tanggung & hadapi bukan dr dr ku..tp aq redha ..itu y tertulis tuk jiwa ku..jiwa ku di duga lagi..(sentap kes 1)

sahabat ku y sgt2 ku sayang..dimanakah engkau..apa y sdg kau lakukan..engkau sehatkah..engkau lupakah ngn aq..knp kau buat ku begini..aq cuba memahami mu dgn sebaiknya..wahai sahabat..aq tetap disni..walaupun jiwa ku sgt2 lara..tp hati ku masih berharap agar engkau x lupakan aq..( sentap kes 2)

x mengapalah aq ada untuk menemani jiwa ku sndr..perubahan adalah dr titik ati n jiwa kita sndr.kitalah y perlu mmberi semangat pd dr sndr ..agar kita mmp bangun dan gagah menghadapi!
wahai hati jgnlah kau bersedih!dr ini sgt menyayangi jiwa!jgn menangis syg..tempuhi dgn tabah dan ingat 
ada sesuatu y sgt2 bernilai sdg menunggu anda! nexxxttt!

*** alahai sian anak ummi..lama x sakit..sekali  sakit..mengingau mcm2..rindukan little beauty & sambody y sgt rapat ngn dia..kasihan anak ummi sabar ek syg.... :'( *****
**** ni smlm ..dia y call adik dia**** baru stt nk demam**

*** tengok..ni sgt2 x larat..dr luar ,pindah bilik..pastu pindah luar balik..sabar ek big sista..ummi pun serabut
xpe t kita lik kg jumpa adik ek..n t ada masa kita jumpa dia ek..
cukup sayu bila dia hanya mmp nmpk kete n sebut2 nama.rasa dis week byk kali dah dia sebut**
hmm ati ni sayu..faham..tp mu masih kecil syg...


ku mmg sayu..sedih...cuma ku gagahi dgn wajah y tenang n menten x der apa2.itulah diri ku
kuat kan aq??? xpe selagi aq terdaya nak sabar..aq sabar lah coz aq tau Dia sang pencipta sentiasa disisiku...



May 20, 2012

Bingka Roti @ Puding Roti Bakar

As salam semua,selamat petang..gitew..hujan2 ni xtau nak wat apa kan..pe lagi..berlegar2 dalam kepala ,ape nak buek ek.nak hadap FB , jemu pun ada..tp x pe tu dah sebahagaian dlm diari hidup aq  ..gitew..sebahagian pendapatan dr hasil internet..ssh x dok internet ni,zaman serba pantas kan..
k petang2 hari ni menu tuk minum petang aq bako ler Bingka Roti Gitew..bukan apa, buat la apa y ada kat dapur tu kan...so dgn pantas google la resepi,walhal rs dah dekat baper kali aq buat.tp ni try n error mana2 resepi org kan.. so layan resepi kat bawah ni k..

Resepi Asal : tq tu NUR KASIH ,janji2 my big sista makan x hingat..sedapp!
xde ubah2..i followwww ..so copy paste terus dr blog atas,thx ye Nur KAsih..so kengkawan ley lah jenguk2 blog Tuan Tanah tu ek..mcm2 ada....

Puding Roti Bakar @ Bingka Roti
Bahan-bahan
1 bungkus Roti Putih atau wholemeal ( aq guna roti putih cap gardenia..he3)
4 cawan fresh milk ( aq guna jenama marigold,low fat gitew)
3sdb butter @ magerin ( cap buttercup )
1/2 cawan gula
3 biji telur
Sedikit cinnamon Powder
Sedikit Kismis
 
Cara-cara
Blend  (aq whisk kan ) fresh milk,gula ( cairkan dgn sedikit air panas) & telur , siat2 kasar roti dan masukkan kedalam mangkuk. Tuangkan bahan2 yg dikisar td dan ramas2 dgn roti. Masukkan buter, kismis dan cinnamon powder.
Lenserkan loyang dgn butter dan tuangkan adunan td. Bakar pada suhu 180'c selama 40mint
Biarkan sejuk dan bolehlah dipotong..
 
so korang sume boley la mencuba  tuk menu ptg2 hari ek..
chillll :)

May 19, 2012

KUIH KESARI @ SOFT SEMOLINA PUDDING

As salam semua, menu minum petang..siaran ulangan..tu ari ada buat gak..tp x upload kan..ni baru nak upload..kasi buat lagi,kuih ni kuih tradisi masyarakat india,mula2 jatuh hati makan kuih ni,masa zaman2 duduk kat Pasir Gudang, yelah bertahun2 tinggal kat ctew, kebetulan sahabat2 ramai juga dr masyarakat india,so tekak aq ley terima la masakan dia org n now semuanya tinggal kenangan demi mencari rezeki yang berlipat ganda,Alhamdulillah kini aq selesa..Syukur sgt2..arghh rindunya kat sahabat lama aq Mrs Punitha,last month p perak x dpt jumpa coz henpon number missing an action..Rugi!

ok kuih ni aq panggil kuih Kesari,niat nak buat aq rs dah terpendam dekat 2 tahun..baru la ni la buat.,.he3..thx pada bekas Ketua Makmal lama aq, Dr Karthi..hu3..siap kirim dengan dia tau nak cari tepung kesari tuh..he3..




Resepi Kuih Kesari @ Soft Semolina Pudding
Rujukan : Resepi Sihat & Pilihan Bijak Jilid ll
Untuk : 15 keping

Bahan-Bahan
175g ( 1 cawan ) tepung suji
90 g ( 1/2 cawan ) gula
500ml ( 2 cawan) susu rendah lemak
10g ( 1 sudu makan ) minyak sapi
20g kismis
20 g gajus

Cara Memasak
1.Goreng tepung suji tanpa minyak
2.goreng gajus tanpa minyak,kemudian tumbuk kasar
3.Panaskan susu,minyak sapi,gula dan kacau hingga gula hancur.
Bila mendidih  masukkan sedikit pewarna kuning.
4.Masukkan tepung suji sedikit demi sedikit sambil kacau sehingga pekat.
Masukkan kismis dan gajus.
5. Bila sudah pekat ,masukkan kedalan bekas dan ratakan
6.biarkan sejuk & potong..boleh hidangkan..

selamat mencuba..

.

PRAWN CARBONARA MUSHROOM SPAGHETTI


As salam semua ..hu3 buntu x tau nak masak lunch apakan..so jawabnya cari yang mudah & maha cepat tuk seiapkan makan lunch y dah telajak ,kol 2.30pm baru mkn..he3..teruknya org...
Ok layan resepi mudah n cepat ,sesuai untuk org cam aq y x cukup kaki tangan bagai...
memperkenalkan PRAWN CARBONARA MUSHROOM SPAGHETTI






Resepi asal : Klik SINI

Bahan-bahan:
300 gram spaghetti
2 sudu besar minyak jagung
Garam dan air secukupnya
Bahan Sos:
1 botol sos putih dolmio
( ku ganti dengan preggo carbonara mushroom)100 gram isi udang
100 gram sotong
( ku tak letak )1 tin cendawan butang
250 ml susu cair
2 cawan air
2 keping keju
3" lobak merah ( dadukan) - ku tambah
1 biji tomato ( dadukan) - ku tambah1 labu bawang besar (cincang)
5 ulas bawang puti (cincang)
1 sudu kecil serbuk oregano
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil tepung jagung
2 sudu besar minyak jagung
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
Didihkan air. Masukkan spaghetti, minyak jagung dan garam. Rebus sehingga spaghetti sehingga lembut dan toskan.

Untuk sos, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar. Masukkan cendawan butang, sos putih dolmio dan air. Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan udang dan sotong. Biarkan seketika.
Masukkan keju, susu cair, lada putih, serbuk oregano dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan.
Untuk memekatkan sos, tambahkan sedikit tepung jagung. Angkat dan hidangkan bersama spaghetti.

SELAMAT MENCUBA.... he3

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails