Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Oct 30, 2012

AKU AKUI KESILAPAN SENDIRI KERNA TERLALU SYG


As salam semua & selamat petang..tiada y mampu aq coretkan n gambarkan betapa kecewanya hati aq dgn mereka..tetapi terngiang-ngiang di telinga ...kata2 Ustazah Asni mengenai terapi T y melibatkan kalimah TAUBAT " LaillaHaillaanta Subhanaka Inni KuntuMinazholimin" jika betul ayatnya..so sekarang ni me malas nak tuding sesape waima sahabat ku waima rakan y seperti tahu n sebagainya..Bukan berdiam diri tapi malas nak memikirkannya lagi kerana ia boley merosakkan emosi dan tika itu aliran2 ion negative bakal menyucuk jiwa dan mulalah kita bertindak tidak bijak.
Ku berterima Kasih KEpada Ilahi kerana memberi petunjuk ,kerana dalam aliran persahabatan byk cabang ,simpang,teluk dan deltanya..ada tika persahabtan itu di uji dgn kegembiraan y maha hebat kadangkala di suburkan episod duka demi duka sehinggkan semuanya keburukan & pembawakan itu dtg nya DARI DIRI ini....Ya mungkn kita tidak perasan apa y dilemparkan di notakan akn menjadi isu alam semesta..y boleh membangkitkan emosi dan ion2 negatif pd tika ia memuncak.kita y dijadikan topik sdg hangat dibuai persahabatan ,dan kita x perasan ada semut2 hitam y bisa berbisa cuba melangkaui arus persahabatn itu dgn bermacam2 cara.Tetapi me pasrah & redha akan ketentuan Allah y menciptakan relung masalah ini..jadi kita y berada dlm lingkungan hendaklah bijak bertindak tanpa merosakkan segala y ada...menarik rambut di dalam tepung agr ia tidak berselerak tetapi dlm usaha menatang minyak y penuh ada manusia2 y sikapnya lebih kepada baling batu sembunyi tangan dgn harapan minyak itu melimpah2 keluar..Ya aq akur dgn semuanya..kerana aq yakin ALLAH dah menetapkan ianya berlaku sedemikian rupa..aq x mahu menyalahkan sesiapa aq sekadar berfikir & terus berfikir sikap amik tahu inilah memakan diri...



secarik perenggan tuk status pg ni di my muka buku,tiada nak memalukan sesiapa tetapi sebagai pengajarn untuk diri aq supaya lebih berhati2..bait2 ayat y di tulis dahulu menimbulkan kehentaman jiwa sang perwira2..sdgkan maharani duduk hanya bertanya dan permasuri dr sudut kerajaan lain hanya memerhati & tidak mahu mengeruhkan keadaan...sang perwira inilah y berkecamuk antara 3 jiwa...pd ku Allah menimbalkan bait2 itu dgn pertanyaan maharani ..dr sudut lain sebenarnya  Allah MENGINGATKANMU apa y pernah KELUAR DARI LUNAKAN SUARAMU dan SEBOLEH-BOLEHNYA mu menidakkan dan pd masa y sama mu mencari KEADILAN untuk dirimu..ku dapat rasakan Penyampai maklumat itu mungkin ingin membantu tp tidak mengakui y dirinya sebenarnya CUBA MEROSAKKAN KEADAAN kerana ia rasa wajar..tp wajarkah anda memetik nama org lain..na fikir2kanlah...

" Dunia..manusia...KHILAF sndr kene tengok,me xnak blame sesape..me just FIKIR ALLAH dah TUNJUK kan BELANG SORANG2 & KU TELAH MENZALIMI DR KU SNDR dgn PATAH PERKATAAN Y KU RSKAN ITU HANYA LUAHAN Y TIDAK MEMBAWA MAKSUD UNTUK ORG BERMASAM MUKA..xpe my word di EKPLOITASIKAN ...maybe dat my wrong y TERLALU AMIK TAHU HAL & KONON CARING ..so selayaknya ME la y KENA kan..me JUST TPK adakah apa y disampaika
n itu MEMBANTU MENYELESAIKAN MASALAH atau HANYA MENANGGUK DI AIR Y KERUH atau just I WANT TO BE A SUPERHEROIN/SUPERDUPERWOMAN y betul KESIAN atau SINDIRAN melalui SEDIKIT PERHATIAN/PERTOLONGAN shj.

FROM NOW & ONWARDS TIADA LAGI PEMBERIAN SECEBIS PERTOLONGAN KPD MEREKA2 Y SEBENARNYA AQ XPERNAH MEMINTA APA2 BALASAN..but me BIG THANKFULL PD ORG ITU kerana amanat y disampaikan menyebabkan hubungan kami erat & makin berbunga kembali. JADI JANGAN SEKALI MENIDAKKAN y DAT WORD MEMANG PERNAH KUAR DARI BIBIR Y MENAWAN.. dan hiasan tulisan y mempunyai makna MEMBAWA KEHANCURAN SESEORANG/KELUARGA SESEORG..FOR me U or BOTH of U R NOTHING!

** moralnya jaga dr sndr & keluarga adalah LEBIH DIUTAMAKAN.

*** sesungguhnya PERKARA INI TERCIPTA DIATAS IZIN ALLAH & KITA SEBAGAI MANUSIA PERLU SEGERA BERTAUBAT & MELAFAZKAN ZIKIR TAUBAT & TERUS TUNDUK DGN NYA..sekian terima kasih.. "
 
" PEACE NO WAR " ALLAH MAHA MENGETAHUI ......................................
 
 


GARA-GARA TAUHU AQ HANCUR !

As salam semua...dah lama x sembang diruangan ini... maklumlah kebizian melanda tahap dewa..mana tak nya....kelas pg n ptg..me nak benafas pun x sempat..wahahah ( ayat cam tipu je kan )..tehehehhe..nak uplod pekembangan My Little Beauty pun x kesempatan..nanti2 lah ek..ari ni up ek...k ari ni nak share citer pasai Big Angle y dah tahap bijak fandai..serba serbilah fandai...mmg DHA memberi kesan y optimum nih..apa tak nya... belanja dapur y me simpan n gara2 ku LUPA nak tutup tupperware y me isi tauhu tuh...wahahahah selamat dikerjain ngn Big Angel..wahahah sabau..td tolong kemaskan banje y baba beli..tolong bawak dr dapur ke depan k..campak..aduhhhh..kecai telur ayam dalm tu nak..hasilnya y masih elok berbaki 5 biji..3 biji abes n lg 2 biji retak menanti belah ek..sudahnya jd lauk tgh mlm tuk santapan baba lik kije...
berbalik pd my Tauhu..bukak fridge jerk..jeng jeng...wahahahahha..hancur lebur isi tauhu tuh selebur hati ummi..hahahhah..panggil Big sista..sape buat ni...ngn muka x bersalah n tekeseng2 ngaku..pastu me tanya knp buat cam ni..ummi plan nk buat tauhu sumbat  tuk sok pg tau..bwk bekal p opis n tuk baba sbb nak tolong bos pindah barang ek...jawapannya zahrha nak tolong ummi matak2..uwaaaaa..bijak anak ummi....

so gegara dah hancur y sehat bentuk fizikalnya tinggal 2 ketul je..so 2 ari ni me sarap tauhu hancur y dipelbagaikan.....so meh belek apa y terjadi.....

 tauhu y selamat di tapis..wahahahhahaha

1. Bekpes pagi semalam - TOMATO INSERT TAUHU
ingrediant adalah campuran tuk sayur2 tomato insert + tuk buat tauhu sumbat perisa ikan bilis
* carrot potong dadu + bawang merah dadu+ garlic dadu+sesame oil..gaul
** ikan bilis buang isi+dadu2kan aka hiris2 + dadu bwng merah y kecik tuh + cili padi +garam + isi tauhu
*** Tomato 3 biji besresykan isinya

hasilnya........xder la nak letak lelawa ... ni pinggan kat bilik kebal ....TOMATO INSERT TAUHU with TELUR DADAR KOSONG ....



2. BEKPES pagi ni lak.. CRUMBLE TAUHU ..uhukkkk....
** tauhu  hancur + carrot dadu +bwg merah dadu + garlic dadu +cili ijau dadu + tomato dadu + sawi ijau racik halus + telur sebiji sesami oil 1 sudu + secubit garam 

tu la sekian cerita dari dapur me bersama anak2 dara y dua org itu.....si kecik selaku saksi kejadian.......teheheheheheh wassalam............

Oct 3, 2012

rindu sgt kat korang MYBFF

Ruang dihati kecil ini sgt merindui kalian.. hanya ku mampu share di sini,bagaimana pungguk rindukan bulan..mcm tu lah aq..sejak sekianlamanya kita x meronggeng bersama,outing mcm dedulu...picnic together2...tu la kita,terbeban dgn tugas hakiki n lenlain...korang x rindu saat tu ke? haish..luahan ati ku ini di sebabkn aq bosan x dapt kuar sesama dengan kalian..ada y sedang bahagia hingga sgt2 tidak mempunyai waktu untuk bertanya khabar,ada y sibuk dgn tugas..n ada y sibuk dgn keluarga masing2 mcm aq lah..

saja nak tepek gambo2 kalian di sini..gara2 nak menggclearkan memory card kat henpon vintage aq nih...jgn marah uollsss niway aq syg korang sume.....* gambo2 diambil masa non buat buka umah..ni kira belated punya entry ler..tehehehehhehe

lama ek kita x men futsal hohoho!
mak yam dah ada baby!hu2..mak pah..coming soon la tuh....tehehehehhe..xpe my dottes ada 2 pah..ley pinjam...

antara y hadir masa open house umah non...shilaaaa..anakmu tidor dah...tehehehhehe

itu je y ado n sompek den tepek sini  ye..hope njoy,,,....
hu3..poyoronos tul aq...ngeh2



SIRI AKHIR - Berkongsi dgn sedikit y ku ada BIG SISTA

As salam semua..ha ni n3 siri akhir rentetan Besday my big angel ek..x buat besar mana pun,kebetulan dah ujung2 raya, buat buka umah + besday sekali..belated lah..sng citer kali ke 3 la Big Angel potong kek..he3....niatnya nak bg kwn2 n anak2 kwn mkn ,khas tuk mereka y byk memahami jiwa ku y selalu dirundung kesedihan..chewaaaah!..tuk sahabat maya..korang tengok hasil dr gambo je la ek..jgn teliur tau..tehehheheheheh
terima kasih pd kengkawan y sudi dtg ke teratak sewa ku ek....saja nak buat hati anak gembira n sambil bersedekah.....terma kasih sahabats..... layan ni pic ek :")

ni dr camera henpon Mr asben....jap ku aplod dr tukang wat kek..hu3 ...eyahhh!zesss(ala2 silangkan tgn )

ha.....ni dr kaca camera tukang buat ek...thx De sweet Honey!hohoho..tema..otoremen Mebius..pening aq nk cr otomen tuh...My big Angel..big Angel...Patung2 tu ku belik kat Air Itam ye..sume kedai menan aq masuk....
ha..ni la rupa bentuk isi dalam...kek Red Velvet + Badam..tepung ni ku dptkan dr my old mmbers...hani @ Dania's Mall (boley add di FB nya )..teheheh.sedap..hani.........kalu korang nk rs kek velvet ni ley la roger ku atau hani..kami dua ada juai y instant punya..kasik bancuh2 n bako jerk..sng.....


ha...ni la pengantinnya....ni adiah2 dr Ibu Akma / Ibu Ammar / Ibu Umai ...raksasa n otomen tu Ummi sponsor..hu3..gara2 buat tema ni lah anak2 teman rapat y lain gegaduh rebutkan pepatung nih..hu3..

niway..byk y ummi hajatkan tuk penawar duka..tp xpe..hanya Ummi + Allah y mengetahui...syg mu Big Angel!




SIRI 2 - BESDAY BIG ANGEL KE 3

As salam semua..ni n3 tertunda ye..he3..sambil2 nak tunggu waktu dzuhur kan..taipm n3 jap..ni kesinambungan besday my big angel last past almost 2 month ago..selepas 1 seminggu sambut besday dgn mak2 nya...he3..dia request nak mkn kek lg.gara2 aq buang bekas cis kek y ada dlm fridge tuh..so dia tgk xder n ngaruk2...syg sey bekas kek tuh khen...udahnya ptg tu kami anak beranak p ronda pekan n cr kek..n hasilnya jumpa y ini...pe lg senyum lebor la tuh budak besar...hu2..adeh....

potong terus..xyahkuarkn dr kotaknya....jangan katanya...

 teman setia si big angel...he3..dak nih pun xcited gak tgk kek kakak dia..sabar ek syg..tgu turn mu tukar 1 ek...

TAUHU BAKAR SUMBAT VERSION BAKAR

As salam semua & selamat pg...bekpes for 2day y sempat me buat sebelum pergi kije adalah..jeng..jeng..jeng TAHU SUMBAT VERSION BAKAR EK..he3...korang ley try buat bekpes ni..snek y ringan di pg hari..kita jd mak2 ni kalu sempat bgn awal dipg hari siap2 tuk Subuh Awal pas2 ley la terus ke dapur, ni aq practise sbb esok2,tahun-tahun akn dtg  bila anak2 dah masuk school adalah juga sesempatnya bekpes tuk depa,xkan ari2 nk goreng n nugget n sosej shj kan....
hmmmm semalam teringat ceramah ustaz kat IKIM di pg hari ms drive p kije..kita masa tido  syitan ikat kita dgn 3 ikatan,so bila kita bgn tido & ucapkan ALHAMDULILLAH,lantas cuci muka n ambil wudhu' n terus tunaikan solat subuh..maka terlerailah ikatan2 tersebut,jd itu y kite pergi kije dgn semangat / x marah2 sng citer dlm in good mood gitew..tp kalu y telajak subuh ke apa tau bgn lmbt..tu y kita dlm keadaan rushing ,tu y hangin n maki hamun masa drive ke apa...hmmm betul kata ustaz tu..ikatan pd kita x lerai2 la kot..mud diselebungi...syaitan..he3..

ups..ceramah lakz! k sambung sini..tuk pd y nak try boley jer follow..nak ubah suai pun boley...kita y buat diakan...teehehhehe

tuk sorang / 2 org mkn
BAHAN :
2 keping TAUHU potong 3 n korek tengah2 kuarkan isi nya..isi jgn buang simpn dlm fridge boley buat jejemput tahu+sayur kan...

BAHAN INTI :
sagat carrot 1 "
dadukan 1 btg sosej
tumbuk bawang putih + sikit lada putih ( sikit je tau,takut strong sgt bau lada putih ni sehingga menenggelamkan rs tahu +carrot+sosej tuh...)
gaulkan bahan y ditumbuk tu dlm bekas y ada carrot td tu ek...rasakan ngn sikit garam..
isi y dah terseasoning td tu sumbat kat dlm tahu..
susun tahu kat loyang pembakar ..n n tuangla sikit SAUS KECAP ABC pd atas tahu tu..kicap lain x bape ngam..ni buat2 tambah warna n rs sikit manis pd tahu tuh ek...kalu y suka sgt kat kicap bubuh lebey sikit...so bakarla pd suhu 150 drjh..10 minit cukup..so tinggal n siap2 tuk p kije..ngeh3...

sekian terima kasih..selamat berbekpes..teheheheheh
saksikannnnnlahh!!! jeng jeng

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails