Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Jul 26, 2012

Hati Ku Sgt Dalam Lukanya

** pict kredit to fb foto collection***

Itu sekadar cebisan tenta y di coret untuk meluahkan & menggambarkan sesuatu...akhirnya...setelah sekian lama..akhirnya air mata ini gugur jugakerana ku rs x tertanggung segala beban ini bersendirian..Ya Allah sesungguhnya Mu shj tempat berpautku..cukuplah aq menyintai manusia, walaupun sesungguhnya aq cuba Mencari Cinta Hakiki Mu..ku masih terdampar ditepian & leka dengan ombak y memukul pantai..leka lagi rupanya aq..Sesungguhnya aq mengharapkan kau memberi aq sedikit lg kekuatan & kesabaran Ya Allah... untuk menolak ombak yang kuat dalam kehidupan ku ..agar aq x di bawa arus badai y kuat menolak aq ke tepi Ya Allah..

Ya Allah aq  pohon sedikit ruang untuk aq bernafas dengan mudah bagi menghilangkan sesak y bersarang di dadaku..aq rasa seperti mahu tercabut segala y ada didalam jiwa ku ini Ya Allah...x der apa y aq harapkan melainkan Bimbingan mu seutuhnya sehingga akhir nafas ku nanti...

Aq Redha & Pasrah dan bersandar dgn segala harapan dari mu...aq x mampu membawanya lagi Ya Allah...Aq tau ianya cuma sekelumit dalam lautan cabaran hidup y Kau berikan pd hambamu y sgt2 lemah ini...Ya Allah..Ya Allah..Temukan aq dengan Cahaya Iman Mu,Bahagia Mu ,Hidayah Mu...Tolong Lah Aq Ya Allah......sesunguhnya Jiwa ku kini amat kesepian ..tawaku hanya sedikit himpunan kelopak2 bunga y mekar di puji  di sanjung tetapi diantara kelopak cantik terselit dibawahnya kelopak y layu..owh hati..bersabarlah wahai Jiwa & hati...Ayuh Hati bykkan berzikir demi mencari ketenangan abadi dikala hati dilanda gundah gulana & nikmat musibah y sg mu rasa..Ayuh Hati..bangunlah..tinggalkan semuanya.....

** buat sahabat2 ku y byk mendukung ku...ku mohon keampunan  dr kalian semua *****
terima kasih kerana sudi menjadi bahu & tulang belakng ku sejak sekiannya
semoga allah membalas segala2 jasamu semua,tiada apa y mampu ku perkatakan.janya iringan doa setiapkali  perkara wajib MU ya Allah aq tunaikan..***********

Jul 24, 2012

RAMADHAN KAREEM! AQ DIUJI LAGI




As salam semua..alhamdulillah syukur dah masuk hari ke 4..syukur dapat merasa nikmat berpuasa,ku sdg berusaha mencari kebaikan di bulan ini,cuba mengapgredkan mana y patut..wajib melebihi dr tahun2 sudah..
ku harap kalian semua mengejar segala ganjaran y ada dibulan Ramadhan ini,bgn mlm bukan setakat bersahur shj ye sahabat semua,tunaikan ibadah sunat2 y x selalu / jarang2 / x pernah kita lakukan..bertahjudla ..bertaubat la..tangisi segala kesilapan kita..berhajatla agar kita diberikan cahaya iman & taqwa ..semoga dipermudahkan segala urusan bertqwa ke jalan mu ..

Ya Allah dugaan di Malam 1 Ramadhan ....petang itu aq pulang lewat dr opis,lebih kurang jam 6.30pm..sambil2 tunggu kelas atas habes,sambil2 updet blog bisnes kan..yela aq perlu untuk itu demi duit poket ku. Siapa sangka upanya waktu itu Little Beauty sdg demama panas..sampai2 je kat umah pengasuh..,anak pengasuh panggil..Ibu menyuruh aq p belik ubat demam ( bontot punya) ..aq tengok anak kecil ku dah menggigil mcm nak kejung..aq takut tgk..mujur ibu dah  tuam ngn air batu cepat2...sambil "jelum" dgn air ramasan bunga raya  ( petua org duluk)
so pun kuar balik p kinik..x terpiki lak aq nak bwk anak n pengasuh sekali..yela dah kelam kabut...

nak dijadikan citer,kereta boleh breakdown  selepas traffic lite nak menuju ke klinik tuh ..Ya Allah..apa lg dugaan nih ..disaat emergency nih..serabut dah..cepat2 msg kwn..sempat baper org jerk..yelah dah nak magribkan..sekali tup..henpon kong..mujur ada kaver henpon bisnes nyer..tu pun nyawa2 ikan..syukran coz kawan aq call balik.sudahnya adik my buddy dtg tuk menyusul..pe lagi minta dia belikan ubat demam..aq dah x pk dah time tu..rs down n nak nagis..yela aq sendirian..mujur ada sahabat aq sorang lg dtg tuk ambil aq & anak aq..n terus bawa p klinik..syukran badan dah sejuk sikit..masa tuhd ah x ingat dah..mkn ke apa ke..sambil2 tu msg dgn Mr Hubby..apa nak buat..sedeh sgt2..Mr Hubby pun kelam kabut kat sana..Syukran kazen kasi pinjam kereta..Ya Allah dat time aq rs destresssed y amat banget...

esoknya p cari bengkel n towing kereta..bayangkan..dengan sesak2 nih kami terpaksa kuarkan apa y tinggal demi menanggung kos towing..dekat x pe..tp xpelah..tu janjinya kan,kami just pk the positif way.Just imagine if kete bekdown tu time aq kat hway tuk lik kg bersama my Little Beauty?so maybe lg worst kan...Allah Maha Mengetahui..,skrg dok pkr kos baiki kereta pulak..bukan xder kemampuan.cume wang nya belum ada , skrg ni perlu utamakan y betul2 penting dgn kekangan wang y ada..

Ya Allah sabar kan aq...permudahkan lah segala urusan aq..haishh betul2 terasa..lambatnya gaji..sbb tu je la sumber y ada..selain sedikit bisnes... Mudahan aq kuat n lenih kuat!Ameeennn!




LANGKAH - LANGKAH APA PERLU BUAT BILA ANDA BANKRAP.



langkah apa y perlu kita buat bila kita bankrap.

1. Jangan Panik 
2. Ingat terus & Berserah Pd Allah ,YAKIN ada jalannya
3. Doa banyak2 untuk dipermudahkan urusan
4. Cepat2 call Jabatan Insolvensi tuk updet terkini & buat surat rayuan rilis satu akaun gaji(baper kali ni aq amik cuti turun bandar Jaybe nak setel benda nih..angkat sumpah lg..kebetulan pengasuh cuti..bwk si little beauty kehulu hilir ngn hujan lg..korang xtau kan...
5. Cepat2 buat persedian tuk menukar akaun GAJI  bulan depan k
5.1 - Uruskan dgn akaun bank mana kita nak buat..sng citer buat buku baru..n paling besh..xder kad ATM ye..urusan semua kaunter & kene tinggalkan sedikit amount y perlu bayar ke INSOLVENSI,kalu tidak akaaun anda akan ditutup serta merta..KALU ADA HUTANG /WAT PERSONNEL LOAN KAT BANK LAIN PASTIKAN MEREKA KUARKAN SURAT ARAHAN / KITA PERGI URUSKAN SENDIRI DGN BANK TERSEBUT TUK BENTIKAN PEMOTONGAN GAJI..KALU XSANA SINI NAK KENE BAYAR..NAK TUNGGU JABATAN INSOLVENSI HANTAR SURAT KE APA..MEMANG LAMBAT BEB.
6 bersiap sedia dgn kiraan 2kali ganda untuk gaji akan datang
7. Pastikan dapat je gaji bulan baru anda setel semua  y pending2 termasukla hutang kengkawan,mana y boley byr sikit2 tu buatlah..y penting hutang setel..
8. Remanage duit belanja / shopping kita sikit2..makan bulan tau
nak back to normal...
9.just sabar & ingt & doa segala apa y kita rasa skrg ni YAKIN ada GANJARAN TERBAIK & TERHEBAT y akan kita dapat.
..sng citer gaji bulan Jun ku x merasa..FREEZE sampi setel sepenuhnya hutang insolvensi..just imagine ko x der duit tuk belanja sebulan.++++ byk payment pending..so mcm mana  nk survive hidup..wahahah.stress tau..korang x tau kan...kan...

so kalu korang terkena macam ni..tu lah cara y terbaik y boley dilakukan..aq kongsi berdasarkan pengalaman y aq kutip..sesungguhnya aq rasa sngt bersukur akan nikmat mencari sesuap nasi ..umpama kais pagi mkn pagi..n kais ptg mkn petang...dgn kereta,belanja dapur,susu n pampes anak2..sng cite if ada emergency nih,aq x tau nak korek mana dah..sbb segala kewangan & aset telah dibeku..syukur sgt ada rezeki bisnes on9 y x seberapa sgt menampung keperluan hidup ini..
aq x menyalahkan sang suami,kerana dia pun berusaha untuk mencari capital dgn dia tidak bekerja ( belum ada kerja y mampu byr dia cash sbb dia pun terkena ngn kwn dia juga )

SO MORALNYA LEPAS NI KORANG X YAH LA NAK JD PENJAMIN KE APA KER TU PEMBELIAN APA2 EVEN KITA TAU KEMAMPUAN ORG TU ,TETAPI JUST IMAGINE IF 1 DAY ORG Y KITA TOLONG TU MATI ATAU MISSING IN ACTION..SO WAT TO DO??HA RASAKANLAH SEPERTI AQ SKG..

Tp x pe..hadapi dgn tenang k..senyum n ceria perlu tetap terukir walau hati sedih & perit ye x..
thx pd kawan2 dekat / jauh / maya y mmbri ku moral support n menjadi tulang belakang ku di saat daku diberi NIKMAT DUGAAN INI..semoga allah melimpahkan rahmat buat mu semua ..Luv U olss..
" rajin2lah bersedekah di bulan ramadhan ini "
wassalam//



APA PERLU BUAT BILA ANDA PUN TERKENA

Cak!!! ni sambungan k..ni aq just share pengalaman APA PERLU BUAT BILA ANDA PUN TERKENA?? ni tanpa disangka ek..sesungguhnya Allah mendatangkan NIKMAT Dugaan tu bila2 & kepada siapa shj ,Dia nak tengok kita mcm mana kita nak selesaikannya.

Benda nih x pernah terfikir pun kat lintasan fikiran aq,Korang Tau apa terjadi kat aq?? hu3...2 bulan lepas aq BLACKLIST!!! tu aq pun xtau,tahu pun sebab aq nak buat refinance..yela..aq perlukan modal tuk bisnes maya aq,xkan la nak meminjam ngn kwn ( tp dis month aq TERPAKSA BERHUTANG dgn kenalan rapat ! - sesungguhnya aq malu beb ) & Part Paling Teruja Bila anda on9 akaun bank anda,tetiba tak boleh buat transaction..mula just terfikir tu perkara biasa jerk maybe salah masukkn number ke apa..ok lg..pastu just try nak wat payment kawan..pun x boley..UNSUCCESFULL Reject payee code [ 0076] ..wahahah naper nih...aq dah la nk draw wet tuk amik spot rim kete aq yang bengkok tuh ( walhal x tepiki pun wet gaji dah masuk ) rupanya akaun aq kene BLOCK dengan KONKRIT SIAP ADA BESIK LG k...ni x tau lagik..tp masa tuh mcm ley agak siapa gerangannya.tp xpe cool down..esoknya p bank n tanya kenapa..rerupanya akaun aq kene TAC oleh bank lama aq atas ARAHAN JABATAN INSOLVENSI diatas KEBANKRAPAN ...wahhhh kelaskan....terduduk aq..yela siapa sangka tetibe aq bankrup,so bila anda bankrap secara automatiknya ..segala harta y ada atas nama kita FREEZE ok..so just imagine..segala duit n simpanan BEKUK tau..so apa y korang leh pikir?maknanya ko x der duit nak belanja harian atau uruskan segla komitmen...jgn gelak ek.sbb x kena kat btg hidung sndr..masa tuh hati rapuh..dah tau kenapa..bangkrup  disebabkan JADI PENJAMIN KE 2, ini bermakna y berhutang x boley nak melunaskannya..haaaaaaa....sebab y BERHUTANG PUN telah diistiharkan bankrup jugak..org y aniya kami tuh...mcm HAMPEH kan..mana ntah pergi,tp xpe..hari2 aq sedekahkan FATIHAH biar DIA RASA KESUSAHAN AQ + BAYAR BALIK DUIT AQ..KALU X BAYAR..hu2 mu terima la akibatnya...aq x doakan tp ko akan rasa kepayahan aq demi mencari sesuap nasi! Masa kene tu sure la stress tahap gaban..dah la cmm tuh xder saper disisi y nak cool down kan aq...korang pahamkan..aq rasa aq mcm seorang wanita y tiada teman..walhal aq perlukan BAHU & TULANG BELAKANG WAKTU ITU..MANA KAWAN2 Y KONONNYA AMIK TAHU
KAT CTEW AQ DAH BELAJAR BYK BENDA... Terima Kasih Allah..kerana aq boley nilai semuanya..ofcoz y kepochi lg dasat mengatanya..yelah...ko x kene kan..xpe ku mmg jenis rilexx n mcm x der apa2..



KLIK ATAS TUH K

NIKMAT KEPAYAHAN MENCARI SESUAP NASI

As salam semua & Selamat berpuasa,Sesungguhnya apa y ingin ku coretkan disini adalah hasil pglaman y aq tempuhi sejak 2 bulan lepas...lamakan..bermakna lama sgt x apdet n3 kat muka maya diari ku ini,sesungguhnya byk sgt ujian mendatang & y tela diberikan oleh Allah kpd ku,Terima Kasih Ya Allah atas "NIKMAT KEPAYAHAN MENCARI SESUAP NASI " bila pendapatan utama kita di tarik Atas Izin Allah ..

Just imagine kan...org melihat gelak tawa n kepala gila2 n posting2 y haru biru ,mcm x der apa2 kan..lg org MENGATA BELAKANG adalah kan..aq tau itu semua.Itu Realiti Kehidupan aq dr sejak azali sehingga kini.Luahan hati mempersoalkan DIMANAKAH MEREKA y layak dipanggil sahabat sejati atau y kenalan rapat y mampu menghulur bantuan? kelaskan ayat ku,semuanya aq pendam dan beristikharoh & munajat Kepada Allah untuk meminta bantuan..Aq tutup telinga atas apa luahan & komentar y mereka nak luah sesuka hati,pandangan sinis..bicara depan mata sgt lembut tapi dibelakang..siapa tahukan...itu namanya rambut sama hitam hati lenlain ye x..kdg2 pakai tudung pun belum tentu baiknya.
tp kan DIMANA MEREKA Y BIZY BODY tu tuk dtg membantu,TANYA pun x... kan..so buat spekulasi sendiri.tak guna la wey dok tanya kat orang kan..ni tuan badan masih hidup,tanya sendiri!

Dlm tempoh 2 bulan aq byk belajar ERTI PERSAHABATAN & SIKAP HIPOKRIT MANUSIA Y SUKA MENGAMBIL TAHU..xsalah nak  ambil tahu lg digalkkanlah..tetapi amik tahu la perkara y bagus bukan busy body y bebukan..x paham manusia mcm nih..mcmla korang tau  BEBAN YANG AQ PIKUL SELAMA BERTAHUN2
NI SGT BERAT UNTUK aq y bergelar WANITA / IBU /ISTERI??????? tetapi yang pastinya
aq tau jaga garis2 aq sebagai WANITA / IBU / ISTERI .ini bukan isunya..isunya y aq nak kongsi ada kat sini..ni just luahan hati terpendam untuk BIDAS MEREKA Y HANYA MEMANDANG DENGAN SOROTAN MATA DR KEJAUHAN N BERTANYA SANA SINI SEJUJURNYA
AQ MEMANG TIDAK SUKA DGN ORG Y MCM ITU ok!

DAH KORANG SEMUA BACA LINTASAN PENGALAMAN KAT SINI ...

KLIK LINK WORD


Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails