Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Nov 19, 2010

Rindu terubat seketika...owh abah.....

usai solat magrib malam raya haji...aku bertakbir bersendirian kerana aku bergilir dgn mr hubby untuk menjaga si comel ku...mengalir air mata ku tika itu...sayu terkenangkan abah... masih terngiang2 di hujung telinga aku..tiap kali tiba malam raya pasti abah akan mengingatkan aku untuk bertakbir " za.......mari sini..kan malam raya nih..jgn nak main bunga api sangat..mari bertakbir dgn abah" maka muncungla aku time tu ( masa tuh budak2 lg) sambil menginjak2 ke tanah melangkah ke toilet tuk mengambil wudu' semula & menyarung telekong...dlm ati...seraya berkata " aku jerk..semuanya aku...knp adik tu x??? "cemburu menguasai....haishhhhhhhh...sume kenangan...sekarang hanya batu nisan & pusara itu yg mampu aku tatapi sehingga ke akhir hayatku...sesungguhnya rindu ku terlalu dalam....


esok usai solat raya adha..aku menunggu mr hubby pulang...setelah si comel tido aku & mr hubby segera keluar..ibu.....ibu hanya menemankan dgn sorotan mata tua itu...& dia menjaga si comel....mr hubby memotong bbrp batang pokok puding dihalaman untuk ditanamkan di pusara abah...biar rimbun di situ..ibu....siap berpesan.."tanamlah bunga loceng"..aku jawab.."bunga tu x sesuai..nt umah abah jd taman bunga..." aku berseloroh pd ibu ku..ibu hanya terdiam & senyum...
Mr hubby mencantas 2 keratan puding yg daunnya berwarna warni & sejenis lg pohon renek - puding merah aku panggil...

hmm...setelah itu...x sabar rasanya nak p jengah abah..hmm tgh apa lah agaknya abah di sana...tgh ditimbang amalanya...sampai di kuburan...sayup mataku memandang umah abah...redup.....atiku mula sebak...ku lihat ramai yg dtg menghadiahkan yassin & doa untuk yg telah pergi ...
alhamdulillah cuaca terang & indah..
Umah abah bersih walaupun sudah setahun 2 bulan abah pergi...itulah rupanya...bersih..sgt2 bersih...aku memulakan bacaan yassin...sebak rasa n mula la mengalir air mata di pipi...terbayang2 wajah tua abah semasa hayatnya..semunaya berlingkar berkejar-kejaran didalam benak fikiran...
mr hubby membersihkan halaman umah abah yg hanya boley dikira helaian rimbunan pokok renek yg halus...bunga di pusara itu ....tumbuh tunas baru..dr jauh hanya nmpk btg shj..huhhhhh...xper bah kita dtg bwk pokok baru..nt boleylah menjd teman setia..aku rindu pdmu ..YA Allah...
Mr hubby sebuk dgn hadiah bacaannya sambil membersihkan nisan abah & bunga itu di tanam dgn penuh kasih syg..ku harap nt kupulang ia akan hidup dgn rimbun...

aku sayu.....tika ini bergelen2 air mata ku keluar mengiringi luahan jiwa raga ku...

selepas siap segalanya aku sempat berkata pd Mr hubby.."abg2 kita ada juga yg dah x der..pusara mereka ada dikawasan2 in juga."..ku jengahkan mata di sebelah pusara abah..ada 2 pusara kecil bersebelan dn umah abah. ku pandang kedua2nya..ya nama itu..kami membersihkannya ...aku mmg tak tahu itu pusara abag2 ku...masa aku kecik2 abah x pernah membawaku ke pusara abag2 ku waima atok aku..aku faham akan kesulitan abah tika itu..dan mulut ku terkunci rapat untuk bertanya..

saat untuk meninggalkan abahku...aku rasa lututku x mampu berganjak meninggalkan yer...aku berdiri dan menahan empangan ai mata ku...dan ia x mampu di tahan.berguguralah air itu di pipiku saat mr hubby bergerak meninggalkan ku...aku hanya mampu berkata pd abahku..bila ku pulang akan ku dtg ke umah abah lg...
aku sangat2 sayang pd abah ku...sesungguhnya aku teraaaaaaaaaaaaaaaaamaaaaaat rindu padanya...
ku rasa mahu sentiasa disisnya...sesungguhnya masa dia pergi aku tidak disisnya untuk melihat dia hidup kali terkahir sebelum menghembuskan nafasnya yg terakhir...
Ya Allah sgt2 TERKILANNYA AKU...

ALFATIHAH buat arwah abah ku & kedua abg2 ku...



Nota ptg ini :

nak tau pokok puding tu rupa macam mana
KLIK cni tuk maklumat lanjut..
atau pandang lah gambar ini...


& ini juga..info klik sini.... aku panggil pokok puding jerk..nama betul x tahu..heheheh

Nov 16, 2010

Kematian itu selalu menghampiri kita..sedarkah?







Salam Hari Rabu...esok dah hari raya aidil adha kan.SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA pd sahabat2 bloggers,fesbuk & pembaca2 setia blog saputanganmerah..Kepada yang melakukan IBADAH QURBAN semoga ibadah itu dapat dilakukan dgn sesempurna mungkin & mendapat KEREDHAAN ALLAH..amin...

petang ni nak balik kampung...esok nak Jumpe Abah....lama x jengah kubur abah....rindu sangat2...
AL-FATIHAH buat ARWAH ABAH.

hmmm aku nak citer pasal KEMATIAN itu SEBENARNYA HAMPIR SGT2 ngn KITA...
ni kisah minggu lepas..terjadi pd petang jumaat jam 6.43 pm...dekat betul kematian tu dgn aku..huh! bila terkenangkan..byk sgt dosa2 ku...YA Allah ampunilah dosa2 ku...
lepas balik dr kije..selepas siapkan projek in the room aku - jaht manik la pe lg...balik sekali ngn ikin...tp aku belok ke sri gading..sambil2 melayan sms MR CDB...ye la tg tgu turn nak belokkan....selang bbrp second lampu bertukar wajah dr merah ke hijau tuk belok kekanan...mcm kat gambo tuh..nampak x?????hehhehe


n aku lepaskan bbrp second tuk tgk jalan line clear...sedang asyik membelok ..hku terperanjat dek terdengar kereta membrek dgn maha KUATNYa..pe lagi aku toleh la ke kiri nampak kete sebijik menghala ke aku dgn maha lajunya...mcm laju cahaya ke x ekk yang anggaran jarak dlm 3 meter dr pintu kiri....kete brand TOYOTA kaler sejibik mcm kat bawah nih..tp FLAT IDOK ler...

*** gambar ihsan dr tenet nih *****



hakunya terperanjat..terus tekan minyak..sbb kete tu dekat sgt ngn aku...kalu lah time tu aku break sbb terperanjat..harus aku tgh duk kat Wad nih...kerana kene langgar sebelh kiri sebelah driver...gila arr kete tuh..x der sivil betul..p langgar lampu buat hapa....terpinga2 aku..aku ke yg langgar lampu...sengal tol la dreber tuh..hingat kejo apa gaknya...gaknya tafic lite tu mcm buah epal ke hapa....
x pun conpius tgk traffic light banyak sangat...sampai x tahu nak tengok yg mana satu arah yg perlu diikuti....tu yg tegak jerk...
tapi sesungguhnya ALLAH MAHA MENGETAHUI kan...TQ ALLAH kerana menggerakkan jiwa ku tuk menekan pedal minyak...sesungguhnya tindakan tu atas KUASA MU YA ALLAH...dan nyawaku masih panjang sehingga kini...TERIMA KASIH YA ALLAH....

*** picture credit to THANK YOU ALLAH FB

Nov 2, 2010

Hobi ketika ini..untuk mengisi kekosongan jiwa..

hobi owh hobi...
aku hanya mengasah bakat yg dah lama gila aku tinggalkan...pe lagi jahit manik kat baju la...
berhenti dari menjahit manik stat aku pregnant kan si comel MLSHD,
lani bbrp minggu yg lalu berputik la kembali..tp bukan atas baju..atas tudung..gara2 jeles tengok sahabat karibku di KL tuh tudungnya cun melecun..aiyak! aku jeles tau...so aku mencadangkan pd teman sebilik..pe kata kita jahit manik kat tudung..kasi lawa balik tudung2 awning yg lama2 tuh...nah...keputusan diambil..maka terhasillah bbrp helaian yg telah diubah suai...

tengok antara koleksi tudung yg dah siap di bubuh manik tu yerk...



2nd lak...main tabur2 jerk....

3rd...main susun keliling..in LOVE.

4th ....... bunga api kah...muehhehehe


cerita permulaan menjahit manik ketika zaman muda2 dolulah.....saja nak melawakan baju...masa tuh x tpk yg jahit manik skrg lebih gempak..tengokla hasil keras tgn bbrp tahun duluk..kekkekekek

masa nih jahit manik gitew2 jerk..tahun 2005..masa tuh just jahit kat kawasan bunga..


hat ni..just buh panjang2 jerk kat leher baju...baju raya tahun 2007 ..boria ngn 3 sahabat..





ni baju raya 2008..stt jahit manik ujung tahun 2008..tup2 siap...mokcik pregnant...terus x pakai baju nih..simpan...skrg baju tuh dah kene letgo..hikhikhik..tu la last menjahit manik kat baju....



latihan hanya lah sekadar membelek & melihat contoh2 dr gambar & sedikit bacaan...
hmmm impian asal..nak bukak kelas menjahit manik sekitar kawasan jajahan..tp insyaAllah...
bak kata kawan..bajo dulu...try kat baju sendiri baru konfident....hehehhehe
terima kasih dana cute.... ^_^

semoga impian ku bersama 2 sahabat lagi tercapai..amin....

Nov 1, 2010

manusia...aku..tersepit...serba salah...


salam petang2 hari....aku hanya berkongsi perasaan duka sedikit...2 minggu aku rasa sgt mencabar kewibawaan aku sebagai insan kerdil di muka bumi Allah...aku hanya ingin MENITI RASA GEMBIRA sedikit..tp bukan semuanya indah..dalam gembira pasti terselit sedikit duka...l.hmmm..

aku sedih apabila ada segelintir manusia yg x MAMPU menunaikan janji...sgt2 sedih..dan kala ini aku terjerat sekali dgn janji mereka kerana aku juga berjanji kpd yg empunya jiwa raga 1 & 2 di atas janji2 mereka...berkali2 soft reminder aku hantarkan...konform mahu..cukup bulan setel..tp sehingga kini???aku tahu mereka semua itu sgt2 bz..tp janji harus ditunaikan....pd aku mungkin aku rasa x apalah...tp aku risaukan perasaan jiwa raga 1 & 2....bagaimana persepsi mereka terhadap kau..terasa aib pula aku... :'(

maka dgn ini aku sudah terjerat juga dgn janji2 itu,harus aku langsaikan..itupun aku dah paid half pd jiwa raga 1 tetapi jiwa raga 2??? masih minta tangguh..malunya aku....aku rasa bersalah pd empunya jiwa raga 1 & 2...maafkan aku...biar aku sendiri yg melunaskannya...
Jiwa Raga 1 & 2..harap bersabar yerk...semuanya pasti berakhir dgn kegembiraan......

kes ke 2...aku x tau Fb aku boleh pula kene hackd..beberapa kali aku nak log in x dapat..bayangkanlah 3 kali aku tukar pasword..sehinggakan aku bubuh yg pelik...kepala hotak aku lak yg sengal nak menghingatkannya...sekarang ni ,meleret pulak ke acc yahoo aku..sesungguhnya x boley log in...adoi...sgt2 sedih..hari ni aku try log in lg..GAGAL! sampaikan yahoo centre locked email aku untuk tempoh 12 jam..besok la jawabnya aku kene try....segala soalan yg di setting kat acc yahoo...aku dah x ingat sesungguhnya...maklumla emel tu aku pakai dah dekat 7 tahun..mana la hingat...nak buat emel baru? mcm mana pulak dgn blog aku...dah terang2 guna emel yahoo kan..

YA ALLAH...BANTULAH AKU..BAGI AKU ILHAM NAK SELESAIKANNYA MCM MANA......TQ ALLAH MENEMUKAN AKU DG MASALAH INI
...AMIN...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails