Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Jun 30, 2010

kenangan USM part II

part II .....

ni aku nak citer belah mlm lak..kira mlm pe1 kat USM...hmmm x der per yang pelik2 la...cume ada satu kejadian yg membuatkan aku nak berkongsi...hehhehe..suspen..suspen....
gini...oleh kerana kami semua memutuskan untuk masak sendiri...so aku n geng listkan la brg2 yang hendak di beli...
so segala senarai bahan n duit diserahkan kepada PENGURUS..yg mana plan nya pengurus n coach je yg p carik.....

jam 8.15mlm...treeetttt...tretttt..tretttt..... bunyi hp memecah kehingaran bilik beradu....coach tepon lak...suh p belanja sama2 katanya...aku terkejut..kenapa??? rupanya aku punya pengurus pasukan kene p meeting....so x dpt la nak belanja brg2 tuk masak..so aku putuskan tuk ajak kak Y...nak ajak ramai2 tp memandangkan malam n nak cepat...so pergi be3 bersama coach....dia pun pinjam kete org...so dah dibagi limit pinjam sampai jam 10..ok la cun nih baru 8.30mlm....so wondering cari brg2 kat market yg dekat dengan penginapan.......

so lincah2 cari barang.siap cari brg...aisey..brg basah lak poblem coz market tu x jual barang basah...penat memikirkan nak cr kat mana la gaknyer...tanya ngn pekerja kat kedai tuh...katanya ada pasaraya tesco..tp jauh..aku pun x tau la baper jauh nya..

so last2 ambil keputusan..kita ronda2 dulu tengok de yg dekat2 x...pusing punya pusing ..x jumpe kedai...ckp ngn MR Driver...ada gak kita jumpe tesco nih...tup2 x lama nmpk TESCO sebelah kanan jalan...wah...dah dekat jambatan upanya...kakakka..

so sampai tesco jam menunjukkan 9.30 mlm..aisey x tau tutup kol baper la gaknye nih..pe lagi kami be2 p tingkat atas TESCO n bawak troly..sebab nak cepat..maklumla tuan kete nak pakai kete..so rushing2 la p cari barang..pecah 2..Kak Y cr part ni n aku cari part tu...so cepat siap...sekali nak letak barang...hah!!! Troly kene sebat...uwaaaaaaaaaaaaaa....ada x der..sebeban pegang guna tangan kiri kanan..ha..boley bayangkan kan...byk x banyak...

sharp 10.00 pm...siap belanja n kuar dr tesco...ha korang bayangkanla belanja barang 1/2 jam..dgn ramai org..huhuhu dah mcm kartun aku rasa...jalan x cukup lantai...punggah barang dalam kereta...dpt mesej...tanya MR Driver kat mana..adeh! memula call...sbb byk miss call kat hp aku...aku pun x dengar...kon4m tuan kete nak pakai...pe lagi berdesup la balik USM,dengan pemecutan yg maha laju < -- ye ker....kekkeke...sambil2 tuh cr signboard nak p USM..maklumla malam..dah tuh x pernah ronda2....

nak dijadikan cerita...follow punya follow signboard..tup2..signboard nak ke USM x der..maknanya..separuh jalan jer la...hah! Mr driver ngn aku pun blurrr...xper kita pusing balik n cari jalan p Bayan Lepas...huhuhuh memang terlepas jerk...ntah mana2 kiteorg p..GElugor la...maklumla tempat x biasa...hehheh..pusing2 punya pusing.aku rasa da tawaf satu pulau..kakkak..sebab aku jumpe TESCO 3 kali...harharharhar...sesat! kahkahkahkah....kami ber3 pening..xper cube lagi...cube dan terus mencube...tp jawapannya tetap sama..kami x jumpe jalan balik asrama..kelakar2...susur punya susur....ikut jalan satu hala..tiba2..ada kereta dam lampu dr arah depan..terkejut beruk kami....kami salah jalan ker...ceh x puas hati tgk signboard lg..betulla jalan satu hala...adeh! konpius melanda jiwa kami be3...nama tmpt tuh aku x hingat...
tp for sure kalu x perasan mau berlanggar ...Allah masih sygkan kami n memberi peluang lagi...kami redha sbb x jumpe jalan balik...nak call sesaper yg tau jalan pun..rata2 kami bukan org penang..nak ajak kawan yg pernah dok penang pun x teringat time tuh..sbb masa kejadian tuh orgnya kat bilik dia....adeh! Mr driver siap bg suggesyen...x jumpe juga..kita pakai baju terbalik..lawak2...saja nak reles tension...

last2 bwk kete slow2 n tengok balik signboard...follow...we follow...follow n follow.........hilang! huhuhu ntah mcm mana tertoleh kanan........hah! padang USM..jumpe! naseb baik pintu pagar depan USM belum tutup..so short cut lalu dlm usm...yg besnya...berpusing juga kat dalam USM ..sebab salah masuk simpang...actuallly nak cari pintu belakang USM...kakakka..akhirnya jumpe.....tepat jam 11.00 mlm kami sampai..adeh~! sudahnya owner kete mesej kirim brg sahaja....

roger member2 ambil barang kat belakang asrama...hmmm tp x jd ..coz tuan kete msj..tanya kat mana..adeh! so MR Driver park kat depan cafe asrama.....so minta bantuan member2 tuk memunggah bekalan makanan........tu la kenangan malam pertama di USM...byk bende yg aku pelajari...sikap,perihatin,kesabaran,rasa tanggungjawab......sume ada berkisar dalam satu mlm...
malam yang indah memberi sejuta makna buat ku.........

BERSAMBUNG LAGI.........

Jun 29, 2010

kenangan USM part I

salam semua...lama x menaip di blog nih...almaklumla cuti lama...10 ari gitew...10 ari di USm banyak kenangan..masam manis..ragam manusia yg singgah di mata...

aku juz nak berkongsi pengalaman ketika berada di USM..aku x tau nak buat berapa part..tp untuk permulaan aku buat part 1 dulu la...kita tengok berapa byk part yang akan di bubuh di setiap keluaran muka depan saputanganmerah nih...

perjalanan lebey kurang 10 jam dr selatan tanah air...tiba di perkarangan asrama USM jam 8.30+++ am....yang aku ingat nama tempat tu SAUJANA..memang betul2 saujana mata memandang..sebab terleak di kawasan atas bukit berhadapan dengan pintu belakng USM....teruja..sbb aku terpikir..waduh! bisa sakit kaki ini mendaki kaki bukit..tp x per..kata atlet..mesti kaki kuat..kakakka :D

siap turun2 barang segala bagai..berangkutla ke urusetia yang sedia menunggu kat kafe asrama tersebut...urusan kunci selesai sudah..nak tengok bilik pulak...sampai di bilik..wah....luas! tu la yg keluar di kotak pemikiran aku...tengok katil der 2...mmg mcm kat asrama lama aku dulu2 lar..tp lantainya luas..sehingga boley susun tilam bujang kat lantai 2 keping ..( ceh mcm roti jerk kan...)
pe lagi..lincah2 kemas segala bagai..n p mandi...wah! toilet luas n terang <-- tu yg pasti..x der la suram sgt....lepas mandi aku pun pergi tido..untuk merehat2kan badan....masa nak lelap tuh...mulalah..teringat suami...ceh! rindu lak katanya..kakakka...paling utama mestila teramat RINDUUUUUUUUUUUUUUUUU kat si kecik comel tuh...mcm2 terpk..balik nt mcm mana..dia nak ke x ngn aku? nak menyusu lg ke tidak....huhuhuhuhuh........


** penempatan kami...ni la tagline dia...DESASISWA SAUJANA


** saujana mata memandang...nama pun blok saujana..hehhehe
**** sesi pemunggahan segala bagai bentuk bagasi ke asrama............













&& ihsan gamba di celok dr FB kak mimie..hehehhe &&



BERSAMBUNG~~~~~~~~~~~~~

Jun 18, 2010

~~ My fruits salad ~~ ....


kita beralih pulak pada menu dessert untuk atlit macam kiteorg nih..huhuhhu
boring tengok buah yg potong letak dalam plastik..n kebetulan dalam stok belanja barang basah kiteorg ada beli buah apple yg byk....
jd aku pk2..apa nak buat ekk..nak naik kan selera aku n kawan2..hahahha
hasilnya adalah My Fruits salad..yg dah biasa kedengaran sentero dunia masakan..kekkekeke

resepi yg di bubuh dalam menu ini ;

3 biji epal <- kupas kulit & potong dadu)
2 biji tomato <- potong dadu & buang biji)
1 hiris tembikai susu <- potong dadu juga)
1 hiris nenas separuh masak <- potong dadu)

* masukkan kedalam bekas yg besar..tepikan

ambil 75ml mayonis dan letakkan kedalam mangkuk buah2han tadi...
sedikit garam sebagai perisa...
gaul & hidang..dan sedia untuk di ngap...huhuhuhuhu
layan.....

Jun 15, 2010

~Doakan kami ye!~ pergerakan bermula..wait for me!!~~

diam x diam dah cukup 3 minggu aku n geng trenning bola! huh! debaran makin terasa! huish! dag dig dug dada nih!!mcm lagu dangdut la..ala lagu haiza tuh...ingat x? " dag..dig..dug! di dalam dada" itu jerk la yg aku ingat....heheheh

ikutkan malam ni dah bermulanya pergerakan ke USM...esok pagi InsyaAllah sampai la..harap2 tidak ada apa2 berlaku sepanjang perjalanan pergi & balik....amin....

aku n gengs akan berkampung di USM dari 16/6 - 26/6..huhuhu 10 hari..
kat sini la pengorban n cabaran mental woo.....tinggal anak n suami n mak..
alahai..td tengok si kecik...sayu jerk hati aku..ye la mr hubby dtg amik si kecik,mak n kete kesayangan....alahai...hancur luluh jerk rasa hati ni..rindu bertauttttttttttt....

tp x per..aku galas cabaran tuh demi anak,suami n mak..& seharusnya...kerana mu universiti...cheh!

chaiyok!chaiyok!chaiyok!


Jun 14, 2010

Tomyam 1 malaysia...

ehehe..t/ari ni n3 pasal lunch semalam..bukan lucnh hari ni tau..sbb simpan peyuuuttt..nt kol 2.30 pm ada " MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH KARNIVAL SUKAN UTHM 2010 & AMANAT INTERVASITI 2010 "..so haruuuuuuuusssssss ada makan free..hehehhe..xtau..ptg nt der trening lagi..last katanya sebelum bergerak ke USM esok malam..yeahhhh! penang!!! kita mai......

berbalik pada menu lunch semalam...dek kerana malas nak masak byk jenis...maklumla tinggal mak n si my lis sweet heart Diera yg tgh DEMAM..demam tgh mlm..siang sehat walafiat....maka terhasillah TOMYAM 1 Malaysia....sebab.aku bubuh sume sayur n ikan n ayam ( huh kombinasi ntah paper) untuk santapan kami...mak aku..boley la..dr x masak..katanya..hahahhha
Bahan- Bahan

1.untuk paste nya boley rujuk di may resepi : resepi tomyam...
nak lagi mudah..pe lagi beli yg dah siap..macam2 brand ada..hehehhe

tambahan :


2. 1 biji bawang merah potong bulat
3. 4 cili siam di ketuk.
4. sebatang serai diketuk <-- aku lupa nak tulis td...
5. 2 keping daun limau purut <-- pun sama ....

Bahan / isi Tomyam 1 malaysia

* sayur kobis panjang
* sayur sawi putih
** lobak merah

* di potong sederhana besar
** potong serong

kemudian aku campurkan dengan ;

fish ball - hiris biar senang nak makan
fish cake - pun sama seperti di atas
ikan potong dadu ~~ kat fridge aku ada isi ikan patin..yg lemaknya dah di buang
dada ayam potong dadu..



noted : kuantiti ni aku masak tuk 2 org..so sukatan aga2 la ekk..sbb aku amik jer apa yg ada dlm fridge dalam misi untuk clearkan fridge sebelum p intervasiti...
cara :
1. tumis paste tomyam tadi..naik bau...
2. masukkan 1 1/2 mangkuk air putih / mineral ka / water filter ka..air papi pun boley..hehhee
3. masukkan ayam,lobak merah ,fish cake & fish ball....
4.agak2 nmpk empuk masukkan ikan..biarkan 2 minit ..
5.pastu masukkan sayur sawi n kobis tadi..
6.masukkan cili siam & bawang besar td...
6. sedia di hidang bila dah mendidih itu tom yam...




Jun 9, 2010

apa nak jadi..kelakar pun ada..hahahha

ibu jari tergeliat....tu la permulaan cerita aku...puncanya??? jeng..jeng..jeng...semalam trening tektikal tuk futsal..pasal aku jadi keeper...nak dijadikan cerita ..aku salah step nak tepis bola..pergh...ibu jari aku tergeliatla kebelakang..harusss berhenti kejap..melayan sakit...pastu stop terus x men..sbb sakit teramat sgt..aduyai..padan muka aku...balik nak pegang gear keter pun sakit..pe tah lagi nak genggam..nak dukung diera lagi..nak belanja lagi..huh! ni la nasib aku yg suami duk jauh..PJJ la katakan....
tu semalam punya citer yg sakit la..pagi ni cita sakit tp ada rasa malu n ada rasa nak gelak...adeh!..pg ni aku hantar diera p umah ibu dia dulu..kebiasaanya aku singgah tmpt kijer dulu baru anta diera..so ari ni sbb kuar awal n isi minyak so takut terlmbat,aku hantar diera dulu.pastu baru p slide masuk kijer...masa nak turun tangga tuh aku dah beware..sebab tengok langit x der la mendung sgt..tp ujan gerimis..so korang dah boley agak la apa bakal terjadi..huhuhhuu..aku tergelincir kat lantai mozek tempat aku slide attendance aku..huhuh x tinggi mana pun..just ada 2 steps jerk....step per1 mmg tip top ..ok! step kedua hahah aku terus meluncur laju..jatuh..kedebub!adui! yg paling besh..aku masuk longkang!hahah sakit gaban sei keting aku dua2...time tuh lak tengah ramai org..nak ketawa ada..nak nangis pun ada sbb tahan sakit..kalu kene longkang yg dalam..haruss patah kaki aku...dah la nak trening bola pg nih...aduhai...nasib..nasib....huhuhuhhu

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails