Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Jun 14, 2010

Tomyam 1 malaysia...

ehehe..t/ari ni n3 pasal lunch semalam..bukan lucnh hari ni tau..sbb simpan peyuuuttt..nt kol 2.30 pm ada " MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH KARNIVAL SUKAN UTHM 2010 & AMANAT INTERVASITI 2010 "..so haruuuuuuuusssssss ada makan free..hehehhe..xtau..ptg nt der trening lagi..last katanya sebelum bergerak ke USM esok malam..yeahhhh! penang!!! kita mai......

berbalik pada menu lunch semalam...dek kerana malas nak masak byk jenis...maklumla tinggal mak n si my lis sweet heart Diera yg tgh DEMAM..demam tgh mlm..siang sehat walafiat....maka terhasillah TOMYAM 1 Malaysia....sebab.aku bubuh sume sayur n ikan n ayam ( huh kombinasi ntah paper) untuk santapan kami...mak aku..boley la..dr x masak..katanya..hahahhha
Bahan- Bahan

1.untuk paste nya boley rujuk di may resepi : resepi tomyam...
nak lagi mudah..pe lagi beli yg dah siap..macam2 brand ada..hehehhe

tambahan :


2. 1 biji bawang merah potong bulat
3. 4 cili siam di ketuk.
4. sebatang serai diketuk <-- aku lupa nak tulis td...
5. 2 keping daun limau purut <-- pun sama ....

Bahan / isi Tomyam 1 malaysia

* sayur kobis panjang
* sayur sawi putih
** lobak merah

* di potong sederhana besar
** potong serong

kemudian aku campurkan dengan ;

fish ball - hiris biar senang nak makan
fish cake - pun sama seperti di atas
ikan potong dadu ~~ kat fridge aku ada isi ikan patin..yg lemaknya dah di buang
dada ayam potong dadu..



noted : kuantiti ni aku masak tuk 2 org..so sukatan aga2 la ekk..sbb aku amik jer apa yg ada dlm fridge dalam misi untuk clearkan fridge sebelum p intervasiti...
cara :
1. tumis paste tomyam tadi..naik bau...
2. masukkan 1 1/2 mangkuk air putih / mineral ka / water filter ka..air papi pun boley..hehhee
3. masukkan ayam,lobak merah ,fish cake & fish ball....
4.agak2 nmpk empuk masukkan ikan..biarkan 2 minit ..
5.pastu masukkan sayur sawi n kobis tadi..
6.masukkan cili siam & bawang besar td...
6. sedia di hidang bila dah mendidih itu tom yam...




2 comments:

aku_tiewa said...

em..nyum3..
sedap nampak..
t'liur lak kite...hihi

AjEz ShiPPudEn said...

hehhe tiewa..xper nak senang beli siap jerk..kedai tomyam bykkan...hehhehehe

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails