Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Mar 23, 2011

sifat mu dalam kalender islam..Wallahualam.

salam n selamat pagi...hai kawan2 semua..ni sajer2 gatal tangan try aplikasi nih...mak tam buat...kita pun nyebuk wat juga...
jeng jeng jeng jeng....

http://apps.facebook.com/sifat-lahir-islam/.
sesungguhnya segala peryantaan itu mungkin ada benarnya n mungkin ada tidak benarnya..hanya Allah yg berkuasa diatas segala2nya...

Mar 16, 2011

ilmu Baru Dunia per Website tan ~ versi aku budak baru belajar.

jeng jeng jeng....ari ni aku rasa sgt padat gila..mujur je x gila..cuma ting tong...biasalah..pembawakan..ahakz! alasan..sbb dah mengantuk bila dah petang2 hari..

hmm tuk ari pertama ni,,,x banyak la yg dipelajari..hanya install bbrapa software ,bagaimana nak mencipta laman web...hmm aplikasi yg diajarpun adalah secara asas jer..pd aku as beginner ok lah....

antara software yg aku gunakan dlm tutorial kursus ni adalah ;

Fail Pemasangan Joomla

Server (Apache, IIS, Tomcat dan sebagainya).

Pangkalan data MySQL

PHP Setup

so byk lah yg aplikasi yg boley digunakan...
ari ni Fassi hanya mmperkenal kan n beramah mesra tentang aplikasi yg ada...belum lagi setup web sndr...ahakz!

esok aku sambung lg k..nt aku copy paste hasilnya..
bai bai

Mar 15, 2011

BOTOL SUSU & BOTOL MINUMAN

wah..isu pg ni kat radio pasal pengharaman botol susu polikarbonat.hmmm taip je kat tenet sure jumpe fakta2 pasal BPA kan..teringat dulu masa kije kat sektor swasta..memang selalu bekal air masak p opis..ye la bukan boley SELALU kuarpun tuk minum2..so tonggak jerk la air masak ye x?

kalu kita p mana2 kedai ta pasaraya bersusun2 botol susu ke  botol minuman yg maha cantik belaka..tp jd kebiasaan x tuk kita belek bawah botol tu..tanda KOD yg tertera..dulu aku rajin lah belek..biasa nak selamat tuk botol minuman crlah yg nombor 7..tuk botol susu tulis kod 5 tuk pp ..tu jerla yg nak sng di ingat..kalu nak bezakan warna n ketebalan..pun kadang kita xperasan ekk..
tp skrg dah x belek sbb dah x bwk bekal air dr umah sndr..men belik jer kat 7E ..


** gambo amik dr BH *** 

** hat nih pinjam dr teman blog kepala begetar ** halal yer... :) ***


sumber : BH

INFO: Bisphenol A (BPA)
- Bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu bayi polikarbonat
- Boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi
- Botol susu bayi bebas BPA biasanya dilabel `bebas BPA' pada bahagian bawah botol.
- Botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA bersifat keras dan lutsinar
- Ia boleh dikenal pasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi.
- Kod terbabit ialah nombor 7, nombor 7 dan PC, nombor 7 dan `other'
- Alternatif botol susu bayi di pasaran ialah yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) dan kaca.

atau boley tgk more info kat sini 

Kod-kod Plastik Yang Perlu Anda Tahu
sumber : blog kepala bergetar 



Bisphenol A Frequently Asked Questions
Polycarbonate Plastics and Bisphenol A Release
sumber :
 http://www.bisphenol-a.org

Kita Hanya Mampu memandang tp x dapat merasa kesusahan mereka

ya..kita hanya mampu memandang...andaikan diri kita kat tmpt mereka...aku xnak kupas isu byk2...byk dah dipaparkan di dada akhbar..masa tgk biter kat umah...terus teringak kat kak HANA n kak KAMALIA...( kawan bloggers ) yg ak selalu belek resepi..hope depa sume ok....

k aku just amik info ni dr yahoo news...yg baru dipost bbrp min  lalu tuk tatapan semua :

SOMA, Japan – Radiation leaked from a crippled nuclear plant in tsunami-ravaged northeastern Japan after a third reactor was rocked by an explosion Tuesday and a fourth caught fire in a dramatic escalation of the 4-day-old catastrophe. The government warned anyone nearby to stay indoors to avoid exposure.
Tokyo also reported slightly elevated radiation levels but officials said the increase was too small to threaten anyone in the capital.
In a nationally televised statement, Prime Minister Naoto Kan said radiation has spread from four reactors of the Fukushima Dai-ichi nuclear plant in Fukushima province, one of the hardest-hit in Friday's 9.0-magnitude earthquake and the ensuing tsunami that has killed more than 10,000 people.
"The level seems very high, and there is still a very high risk of more radiation coming out," Kan said. "We are making utmost efforts to prevent further explosions and radiation leaks."
This is the worst nuclear crisis Japan has faced since the atomic bombing of Hiroshima and Nagasaki during World War II. It is also the first time that such a grave nuclear threat has been raised in the world since a nuclear power plant in Chernobyl, Ukraine exploded in 1986.
Kan warned there are dangers of more leaks and told people living within 19 miles (30 kilometers) of the Fukushima Dai-ichi complex to stay indoors to avoid radiation sickness. Some 70,000 people had already been evacuated from a 12-mile (20-kilometer) radius and 140,000 remain in the zone for which the new warning was issued.
Three reactors at the power plant were in critical condition after Friday's quake, losing their ability to cool down and releasing some radiation. A fourth reactor that was unoperational caught fire on Tuesday and more radiation was released, Chief Cabinet Secretary Yukio Edano said.
The fire was put out. Even though it was unoperational, the fourth reactor was believed to be the source of the elevated radiation release because of the hydrogen release that triggered the fire.
"It is likely that the level of radiation increased sharply due to a fire at Unit 4," Edano said. "Now we are talking about levels that can damage human health. These are readings taken near the area where we believe the releases are happening. Far away, the levels should be lower," he said.
"Please do not go outside. Please stay indoors. Please close windows and make your homes airtight. Don't turn on ventilators. Please hang your laundry indoors," he said.
"These are figures that potentially affect health. There is no mistake about that," he said.
He said a reactor whose containment building caught fire Monday has not contributed greatly to the increased radiation. The radiation level around one of the reactors stood at 400,000 microsiverts per hour, four times higher than the safe level.
Officials said 50 workers were still there trying to put water into the reactors to cool them. They say 800 other staff were evacuated. The fires and explosions at the reactors have injured 15 workers and military personnel and exposed up to 190 people to elevated radiation.
In Tokyo, slightly higher-than-normal radiation levels were detected Tuesday but officials insisted there are no health dangers.
"The amount is extremely small, and it does not raise health concerns. It will not affect us," Takayuki Fujiki, a Tokyo government official said.
The death toll from last week's earthquake and tsunami jumped Tuesday as police confirmed the number killed had topped 2,400, though that grim news was overshadowed by a deepening nuclear crisis. Officials have said previously that at least 10,000 people may have died in Miyagi province alone.
Millions of people spent a fourth night with little food, water or heating in near-freezing temperatures as they dealt with the loss of homes and loved ones. Asia's richest country hasn't seen such hardship since World War II.
Hajime Sato, a government official in Iwate prefecture, one of the hardest-hit, said deliveries of supplies were only 10 percent of what is needed. Body bags and coffins were running so short that the government may turn to foreign funeral homes for help, he said.
Though Japanese officials have refused to speculate on the death toll, Indonesian geologist Hery Harjono, who dealt with the 2004 Asian tsunami, said it would be "a miracle really if it turns out to be less than 10,000" dead.
The 2004 tsunami killed 230,000 people — of which only 184,000 bodies were found.
Harjono noted that many bodies in Japan may have been sucked out to sea or remain trapped beneath rubble as they did in Indonesia's hardest-hit Aceh province. But he also stressed that Japan's infrastructure, high-level of preparedness and city planning to keep houses away from the shore could mitigate its human losses.
The impact of the earthquake and tsunami on the world's third-largest economy helped drag down the share markets Monday, the first business day since the disasters. The benchmark Nikkei 225 stock average for a second day Tuesday, by 6.5 percent to 8,999.73, wiping out this year's gains while the broader Topix index lost 7.5 percent.
To lessen the damage, Japan's central bank injected $61.2 billion Tuesday into the money markets after pumping in $184 billion on Monday.
Initial estimates put repair costs in the tens of billions of dollars, costs that would likely add to a massive public debt that, at 200 percent of gross domestic product, is the biggest among industrialized nations.
In a bid to stop the reactors at the nuclear plant from melting down, engineers have been injecting seawater as a coolant of last resort.
Yuta Tadano, a 20-year-old pump technician at the Fukushima power plant, said he was on the second floor of an office building in the complex when quake hit.
"It was terrible. The desks were thrown around and the tables too. The walls started to crumble around us and there was dust everywhere. The roof began to collapse.
"We got outside and confirmed everyone was safe . Then we got out of there. We had no time to be tested for radioactive exposure. I still haven't been tested," Tadano told The Associated Press at an evacuation center outside the exclusion zone.
"We live about 10 kilometers (6 miles) from the facility. We had to figure out on our own where to go," said Tadano, cradling his 4-month-old baby, Shoma. "I worry a lot about fallout. If we could see it we could escape, but we can't."
"Just because we are an evacuation center doesn't mean we are safe," said his sister-in-law Makiko Murasawa, 43.
The nuclear crisis has also raised global concerns about the safety of nuclear power at a time when it has seen a resurgence as an alternative to fossil fuels.
The head of the International Atomic Energy Agency said the Japanese government has asked the agency to send experts to help.
The Dai-ichi plant is the most severely affected of three nuclear complexes that were declared emergencies after suffering damage in Friday's quake and tsunami, raising questions about the safety of such plants in coastal areas near fault lines and adding to global jitters over the industry.
Switzerland ordered a freeze on new plants, while Germany said it was suspending a decision to extend the life of its nuclear plants. The United States said it would try to learn from the Japanese crisis but that events would not diminish the U.S. commitment to nuclear power.
"When we talk about reaching a clean energy standard, it is a vital part of that," White House spokesman Jay Carney said.
Meanwhile, 17 U.S. military personnel involved in helicopter relief missions were found to have been exposed to low levels of radiation after they flew back from the devastated coast to the USS Ronald Reagan, an aircraft carrier about 100 miles (160 kilometers) offshore.
U.S. officials said the exposure level was roughly equal to one month's normal exposure to natural background radiation, and the 17 were declared contamination-free after scrubbing with soap and water.
As a precaution, the carrier and other 7th Fleet ships involved in relief efforts had shifted to another area, the U.S. said.
___
Yuasa reported from Tokyo. Associated Press writer Elaine Kurtenbach contributed to this report.



AP – The rubble caused by an earthquake and tsunami fill the landscape in Yamada, Iwate Prefecture, Japan

Mar 10, 2011

Makcik luPO! akakakakka. Bengong! ting TonG!

Hari kejadian : Semalam 1 hari suntuk ( rabu bersamaan  sembilan  mac duaribusepuluh )

Cerita berkisar : Kenapalah aku lupa segala bagai 

ISI BADAN 1 :   Lupa nak bwk kunci umah
Jalan Cerita : 
Semalam t/ari balik umah jap p belanja barang dapur + beli gas..mak nak masak gas abes oi..dah siap banje ,balik la rumah..parking baeeekkk punya..p kat tempat biasa..jeng jeng jeng...la mana kunci umah nih..adoi....geledah kete nih..tara jumpa ma..aisey! dlm beg kot..pe lagi tepon org kedai..bitau jgn anta gas dulu..pe lagi rempit ar balik opis cari kunci..LA! xder..adeh! kat ner nih..PK..PK..PK.. tepon hosmet..tanya nak pinjam kunci jap..pastu br teringt nak call mak...last2 mak kata..kuncinya ada kat umah..adoi! sengal! akakakkaka.patah balik umah semula.....

ISI BADAN 2 : henpon  pulak

 cak! teleng x kepala korang..boley amik kat SINI
jalan cerita : 
smpi umah kol 1.10 mint ptg..ckp ngn mak nak baring jap..mokcik dah setat mabuk dah ni..ting tong...baring n kunci jam ..kol 1.45 nak kene balik opis..ada lab wo....pastu kol 1.35 tersedar..ceh! aku ley layan mata lg..last2 1.40minit..bgn terus..siap2..terus kuar...hmmm plan nak li yoko2..kejap lagilah...p kedai dulu..biasalah dlm kepala pk mcm nak mkn apa..walhal beli KEBENG jerk...kebeng tu sebikut @ biskut kering ...so masuk dlm kete semula..hmmm sah! sah! henpon tara ma...adoi! bengong..patah balik semula umah..mak kata knp? henpon tggl mak...hehehehhe..mak aku bebel..td kunci ni henpon..aku sengeh kucing jerkla...balik opis...kelas pun mula...

ISI BADAN 3 : beg pulak!

Jalan cerita :  
kol 3.30pm...adoi bosan tol..sakit2 bdan dah ni...mual jerk kan..so aku tgglkan lab yg aku tanggung p balik lab ak sndr..dgn harapan akn dtg balik sbelum kol 5..smpi lab sendiri..buat itu n ini..aisey...ckp ngn member..kpl aku berat la..badan x ley p ni..pe nak buat ekk..hmmm..pk ..pk..so dengan sesuka ati jiwa aku..( ngh waktu kije ni..korang jgn ikut ekk ) aku mesej kat tukang urut aku yg dulu aku pajak 9 bulan urut aku seminggu sekali ,gara2 mabuk peknenkn My angel..so skrg turun yg num 2 lak...
Siap urut kol 5.30pm..alamak! lambat dah.tp aku boley relax2  menikmati Biskut beras ( peveret aku nih ) kat uma makcik urutkan....kol 5.45..pelagi stt kete..vroooommmm! p lab bakang n check sume..kunci..n terus balik amik My angel...huhuhuu masa OTW baru aku teringat..aku x bawak henbeg aku..akakkakaka..seb baik wallet n henpon dlm kete kan..so aku malas nak patah balik...

gambo beg ni pinjam kat blog kawan aku yg mana dah jd milik aku..ahak!

malamnya..p urut lg..badan aku sakit n sengal!..x urut x ley tdo...
Patut buat: kene beli kusi urut..tp tokey kedai xnak jual sbb aku peknen...abes aku kene pajak makcik urut tiap2 ari la camni..sampai mabuk ting tong aku baik ke? kalu sampai 9 bulan..ados! masak guwe..akakakka

Nota : Dah tua ak rupanya..sebab asek lupa memanjang..senang citer..HARI KELUPAAN AKU la semalam...

kene makan ubat lupa cam nih...aisey!


 nak lebih tau klik  SINI pinjam gamba nya..ahakz!

Mar 4, 2011

kadangkala ....tp itu semua sudah tertulis...aku Redha kernamu Wahai Allah.

pagi ni aku rasa mmg perlu luahkan..bertahun2 aku pendam....tp ari ni aku rasa xberdaya sgt nak menongkah..rasa nak jatuh..tapi aku gunakan secebis lg kekuatan untuk meneruskannya....ntahlah...mungkin aku berbadan dua skrg ni ak rs mcm tu.krn segalanya bersendirian...

aku pikul segala tanggung jawab aku sebagai anak sulung.seorang anak yg menjaga ibu y pd pandangan org aku x layak melakukan ibu ku seperti itu..tapi mereka x faham situasi keluarga aku, seorang ibu kpd  anak perempuan yg baru nak bertutur dan sangat keletah,seorang isteri yang sentiasa merindui suami yang jauh dimata ,menguruskan segalanya bersendirian & sentiasa dikata segala bagai kerana suami berjauhan & penyataan ini sangat terkesan dijiwa ku sehingga kini " JANGAN JADIKAN SUAMI JAUH SEBAGAI ALASAN "..aku mebaca bait2 ayat itu dengan berkaca2,mereka beruntung kerana menguruskan bersama..aku??? sentiasa diuji oleh Maha Kuasa ,ya aku redha..seorang kakak yg trpks menjadi pelindung kpd adik2 y kadangkala  x mengenang budi..kadangkala sebagai manusia y kerdil aku mengeluh & menangis juga..tp aku pasti mempositifkan diri utk membetulkan keadaan..

dalam 4 minggu kebelakangan ini..sejujurnya aku sangat2 stress..walau zahirnya aku tersenyum,tersengih,tergelak guling2...tp jiwa ku? haishh.. Allah Maha Mengetahui....saat menulis coretan ini aku menangis tanpa dapat dibendung..hanya itu yg mampu aku lakukan...

Syukur kpd Allah setelah penghapus dosa diberikan kpd aku ( sakit yg berpanjangan ) akhirnya  aku mendapat rezeki besar dr Allah..mulanya aku x dpt menerima keadaan..tetapi berkat sokongan sahabat2 jiwa ku ,aku & hubby berbunga kembali..semuanya sudah tertulis di Luth Mahfuz.Alhamdulillah..

Episod sakit yg menuntut kesabaran diri,aku perlu berlagak sehat krn aku harus menjaga 2 jiwa raga ku; ibu & permata hatiku y menuntut perhatian y sgt tinggi.Episod sakit ku tinggalkan dgn kedatangan nikmat Allah yg x terhingga..kali  ni akan bermula ptg hingga bawa ke tidur..alahai mcm mana lah aku nak uruskan hal rumah tangga bersendirian..Hubby sgt2 risau dgn keadaan aku..tp dia x mampu berbuat apa...segalanya kekangan waktu & tempat y jauh..xper aku muhasabah diri dgn beranggapan ada org lebih teruk keadaanya dr aku..mungkin kisah aku hanya secebis kejadian kehidupan .

Dah 2 hari My angel demam..demam berulang..aku risau sgt..tidur mlm harus lah x nyenyak..bgn mlm seperti selalu & menjadi rutin ibu2 y mempunyai anak kecil...kepala aku ni pun dah 2 hari wenggggg semacam..ting tong + kestabilan hormon y belum menentu lagi...haish....xtau nak ku ucapkan mcm mana..
aku seperti mau rebah jer..aku sejujurnya hari ni terasa sgt down dengan keadaan diriku ini..


** cian robot kotak ..cedey tau*** dah la basah baru pas kene ujan ****
" Ya Allah Ampun kan lah Dosa2 ku yg terang-terangan & yg sembunyi & saat ini dan dimasa depan..sesungguhnya Engkau Lebih Mengetahui diatas segala kejadian yg akan berlaku , Temukanlah aku dengan kenikmatan & kegembiraan diatas segala kesusahan yg Kau berikan kpd diriku..... Amin....."

Mar 2, 2011

semuanya nak perfect..tp kadang2 terbabas..knp ??



pesal ekk? aku sememangya xtau nak tulis apa ..tapi yg pasti as a human semuanya nak perfect rite... xpe korang layan la gambar2 ni...





perfect saloon lah,dulu masa aku kecik2 ada ati nak buka saloon atau fashion butique..angan2.....


perfect face lah,cantikkan??? wajah yg cantik + mekap y mulus..haisshh..semuanya dari DIA SANG PENCIPTA KEJADIAN...




perfect tatto lah.. tatto???? korang yg muslim jgn gatal tangan buat tatto k.ahakz! aku tepek gak kerana mengkagumi keindahan IDEA yg ALLAH salurkan kpd pelukisnya.....indahkan ciptaan ALLAH MAHA KUASA,siapa KITA tanpa DIA.





tp y pastinya aku terasa sempurna dengan secawan " brown coffee " y di hirup dgn nikmatnya dikala ptg2 hari sambil menunggu waktu2 terakhir mau punch out.SUBHANALLAH, MAHA SUCI ALLAH,kerana aku masih mempunyai nikmat merasa keenakan air coffee ini....
ekekekekke ....

muakz!!!!!!!!!!!



dan bila nak publish post baru aku terperasan yg aku salah taip kat blog bisnes on9 aku..kakakakkaa tu y nak sempurna tp kekadang terbabas..lalalallalala..
itu pun kerana DIA juga..betul x...
kerdil kan KITA ????

^_^

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails