Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Jul 22, 2010

{ Homemade Chicken Burger }

salam 1 malaysia...ceh!!!!! kalu luar negara??? haiiiiiii to alllllllllll :) mcm ramai lak yg dtg jengah blog kita nikan...lama x update sebab sebuk promosi kuih muih & handbag kawan2...kita just tolong jerk..Untung? hmm depend pd die org la..nak bg komisen kita amik..x bagi pun x der hall lah...aku just buat suka2 & aku ras seronok! Yahooooooooooooo!

k la berbalik pada masakan..yang memang dah lama x update nih...aku nak share break1 kami sefamily ujung minggu lalu..nak update kat blog x sempat.hehehhe ni la masa yang ada....
aku just buat chiken burger..aku guna ayam hancur jenama Ramleee @ y? aku pun lupa.....
bukan apa asalnya ayam ahncur tu beli tuk buat martabak..tp asek x sempat..last2 tukar resepi gara2 tengok cite licensed to grill..dia buat guna daging & tengah burger tuh dia masukkan keju..pergh! mesti sedap ekk...

so kita layan resepi di bawah ni..


1. 1 bungkus ayam hancur - boley untuk buat dalam 8 keping ( sederhana saiz )
2. 2 cwn tepung gandum
3. 1 cawan daun selery - racik halus
4. 1 cawan daun bawang - racik halus
5. 1 1/2 Tbs sudu chili powder
6. 2 Tbs curry powder
7. 1/2 Tbs black pepper - serbuk punya kang ada yang guna biji2 lak..
8. garam secukup rasa
9. sedikit stokikan bilis

CARA2..leh tengok gambar ekk...


#
# bubuh la ayam hancur tu kedalam bekas + daun2+ bawang = gaul rata
#



# bubuh pulak tepung ekk.....jgn byk2 mahu keras kang
#


#
#buh la serbuk2 segala perisa + gaul rata
#

#
#bentuk la sesuka hati..hat ni guna jari & tapak tgn je kan..tu yg rghope begitew....
# pastu saya simpan sejuk .,....bukan sejuk beku tau..tapi kalu nak terus goreng pun boley...
# dah siap goreng.....tarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
#
#




sedia untuk membuka mulut luas2..hat ni aku x guna bun burger..aku guna bun biasa..roti manis..malas nak kuar cr...sbb ni resepi emergency..emergency ker? ala guna pakai bahan yg tersedia jerk..huhuhuhu..
k selamat menjamu selera........................................!

Jul 15, 2010

I LOVE MY MOM! walaupun dia begitu




Oh ibu.....engkaulah ratu hatiku......kenapa aku tulis cenggitu ekk? bukan apa..td pg sedang khusuk mendengar HITz.FM..terkesima dengan seorang caller..menceritakan hal ibunya...yg persis seperti TABIAT ibu ku...nak tau apa.... pg td talk show..ceh mcm talk show tV pulak..padahal kat dlm radio... Tajuk pg ni berkenaan dengan cant,throw the stuff...collecting some stuff..lebey kurang cenggitu la...
yang membuat ku terkesima dimana sorang caller menceritakan yg habit ibunya yang suke collect sampah dr basket dia...so ibunya akan asingkan brg2 yg boley recycle..macam cans,boxs,bottles...reason?? no reason..hmmm tp ibunya kata boley recycle those thing..huhuhuhu mesra alam ibunya nih..........tu yg aku nak citer..memang terkena kat btg hidung sendiri...sebab mak aku pun sama...aku selalu check basket dlm bilik aku..eh rasa mcm ada sampah n botol..tp mana sume p..mula2 aku pk owh dah buang ke tong sampah besar kot...sekali last week kemas2 bilik belakang ...ha amik ko..botol bersusun cantikkkkkkkkkk punya.hadoi! aku tanya nak buat apa...aku pun kumpul gak tp jual...
mak aku kata....dia simpan air masak byk2....boley buat minum tengah2 malam bila rasa kehausan..ye la mak..suka hati la...abes tin tu? kotak2 tuh? huuhu tp bagus gak..nt dah byk ley la aku jual..:D


alahai..mak..mak...last2 aku biarkan jer la...nak mcm mana dahperangai dia mcm tuh.............apa2 pun dia tetap ibuku yg amat aku sayangi.....ayah ku??? dalam diam dah nak jejak setahun..raya tahun ni genaplah setahun..terasa baru semalam aku berbual ngannya.......
AL FATIHAH buat arwah ayah ku.........



...................................................... T.A.M.AT...............................................

Jul 13, 2010

cucur tauhu speshel tuk juadah berbuka semalam






salam petang2 hari..hari ni aku nak berkongsi dengan rakan2 bloggers ataupun tukang baca sahaja pasal juadah aku tuk berbuka puasa semalam...( ceh! padahal n3 kat usm x setel lagik tuh..asek save draft jek..kekkekeke )



jangan x tau..HUTANG PUASA tersangattttttttttlah banyaknya...30 hari tuh.......maklumla tahun lepas aku " tuang" semua sebab bersalin....x ley nak kata apa la...rezeki aku tahun lepas rope bentuk itu la.. boley jugak di try untuk sarapan pagi..hehheheheh
hisssssssssshhhhhh pe la aku bebel nihhhh...

k layan resepi nih...

CUCUR TAUHU SPESHEL ...sgt superbbbbbbbbbbbbb kalo korang try.........hehehheheh


Bahan Asas

2 cup tepung gandum
1 biji telur ayam grade B ( basuh dulu tau..lap kering2 )
sedikit air panas + air suam..aku pun bubuh jerk..x tau baper sukatan..agak2 ok n cun likatan tepungnya pastu godak ( kacau semua..paling cun guna whisk..teradun rata sumenyer )


Bahan Tempelan :D

1 1/2 " carrot ( aku sagat halus.gunakan pemarut yg lubang halus.. cepat masak )
1/2 cawan udang kering..rendam ngn air panas..kalu guna udang basah dah jd cucur udang..ye x?.tujuan sbb nak ilangkan RASA MASIN udang kering tuh...
1 cawan tauhu ..hat ni kene cincang yerk..anggaran aku 1 keping
1/2 cawan campuran daun bawang n daun celery
1/2 cawan yellow onion..kasi cincang yerk

pastu masukkan semua bahan tempelan ke bahan asas.. godak kasi sekata...kaler sure oren sbbkan carrot tuh.

Bahan perasa
1/2 Tb stok ikan bilis..... garam secukup rasa

kasi godak lagi.....pastu ley goreng...n hias sesuka hati.....pastu ngap!
:D selamat mencube....


T.A.M.A.T
X DOK LAGI DAH.......

Jul 7, 2010

TAUHU PETAK @ TAUHU POKET MY VERSION


















hai semua...hari ni break dulu cerita pasal KENANGAN DI USM PART????? sebenarnya byk chapter tp belum sempat nak cerita...taip ye..tp save dulu..belum publish lagik...
apa2 pun aku nak kongsi dishes yg aku buat tuk berbuka semalam....resepi asal dr ARAH .cume aku ada tukar ckit,nama pun aku tukar dari TAUHU POKET pegi ke TAUHU PETAK! :D..maaf ye KAK IJA..ajez buat yg xpres yang mana udang fresh tu aku tukar dengan udang kering yg dipotong2 dan rendam seketika..dan daun ketumbar tuh...aku x tau rupa bentuk dia camner..n aku carik x jumpe..so aku tukar dengan daun bawang..... kalu guna resepi asal sure abes sheedap punya...yg aku buat ni pun sedap tau! :D ceh! puji dr sendiri lak....ye la ..aku ni x suka makan tauhu...lagi2 la tauge..tu yg kalu tauhu sumbat ada depan mata aku buat x reti jerk....naseb la ada resepi dr dapur kak IJA...so terbukak la selera aku..huhuhuhu...makan 2 ketol..tanpa prejudis!

Jul 5, 2010

kenangan USM part III - Ceri oh ceri





hai semua....
kita sambung balik cerita kenangn di USM...
esoknya..we all p jalan2 keliling usm..pergh...byk tol pokok buah cery...aku JAKUN ( pelik ) sekejap la..jarang jumpe la katakan..pe lagi..jadi pemetik setia la aku sepanjang berada kat usm setiap kali kite org roun2 area asrama tuh...minta halal ekk warga asrama USM..hehehhe....x tahan tgk..merah2 buah dia..petik..lap2 ckit..ngap! nyum..nyum..nyum....
jgn terliur yerk nengok n3 picture buah ceri tuh..ekekekkekeke

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails