Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Feb 25, 2010

Semalam aku bermimpi =)

kata pujangga " semalam ku bermimpi hai bertemu dengan sang bintang" .Aku cuma ingin berkongsi tentang mimpi aku malam tadi. :) banyak persoalan yang bermain didalam benak fikiran aku. Aku bermimpi ,aku mengandung lagi dan dikurniakan cahaya mata lelaki.... huhhuu
adakah ia petanda bagi aku untuk mengandung lagi? hehhehehe. Kesian sangat-sangat kat My little sweet heart Diera (MLSHD) baru jer nak masuk 6 bulan menjengah dunia.Bila aku mesej pada hubby aku...dia berkata adakah tanda-tanda rezeki dapat baby lagi waktu terdekat ni ? hehehheheh.

Dulu masa aku pregnant kan MLSHD,aku bermimpi dapat hadiah besar dan aku di serang gatal-gatal selama beberapa hari ...hmmmmm...yang ini mimpi direct dapat baby...macam2 kaitannya.......rezeki?kewangan?kegembiraan?anak lagi semestinya....
tak apa kita nantikan apakah maksud tersirat mimpi itu...

Feb 24, 2010

BIO AURA WATER FILTER @ IKLAN TV3 TUh!!!

Ni la dia Water Filter Bio Aura....

UntUk Pautan Mengenai CompaNy Sila Klik di SINI

hmmm aku nak cerita serba sedikit mengenai produk Killer Hai-o Marketing ni, salah satunya BIO Aura Water Filter ni..memang superb la...berbaloi dengan harganya..
Aku beli & pasang kat umah aku, umah mertua & umah kampung aku....
aku dulu jadi ahli dengan beli berapa set jer...nak melihat keberkesanannya sebelum aku putuskan untuk membeli dengan kuantiti yang banyak..

penerangan serba sedikit pasala BIO AURA ni ;

Bio Aura Hi-Tech Water System menggabungkan inovasi saintifik dalamnya. Dengan Nano, ia dapat mencapat fungsi membersih, mengalkali dan memberi tenaga kepada air yang diminum secara optimum.

Ciri-ciri Bio Aura:

  • Rekaan yang mesra-penyelenggaraan

  • Pemasangan yang mudah

  • Penutup penapis yang berwarna

  • Saiz penapis yang lebih besar

  • Pengiktirafan kualiti

  • Sesuai untuk kegunaan rumah, pejabat, kilang dan kedai-kedai makan

Keberkesanan Nano dalam Bio Aura:
  • Menapis air secara efektif, menambahkan kandungan oksigen air minuman, menambahkan keberkesanan penyerapan nutrien

  • Kaya dengan bahan-bahan mineral dan nutrien, membantu mengekalkan tubuh yang cenderung kepada beralkali

  • Meningkatkan metabolisme dan peredaran darah badan

  • Menjamin kecantikan dan kehalusan kulit serta kesegaran makanan
untuk sesiapa yang berminat untuk memiliknya boley lah kontek2 kita...
harga RM 2080 sahaja..kalu nak pos ada cas tambahan la ...brag ready stok punya
aku berani cakap..dah pakai memang puas hati!

PeaNut Butter Frenly StrawBerry JaM CooKies




hmmm last weekend tiba-tiba jerk my hubby request suruh buat cookies,mentang-mentangla malam sebelumnya baru tengok cerita buat kuih muih tuh terus jerk order..pulak tu,aku tak tengok sangat,ye la ngah nenenkan si DiEra Sure Umminyer pun ala-ala terlelap kan..
Bila Aku tanya balik " ingat tak resepinya" dengan slumbernya hubby cakap " x ingat la ny"..aduhai..aku pun ingat2 lupa...tapi aku cuba juga,,,tapi resepi tuh jem nya dia guna blueberry
& nama cookies tuh aku ubah sikit, nama asal peanut butter frenly jelly cookies..kalu nama melayu kita biskut kacang je..lol..

ok boleh la ikut resepi asas ni ekk..tapi kalau ada yang sudi nak memperbetulkan dengan cara mereka,dipersilakan...beritahu aku sekali ekk..untuk proses penambah baikan kualiti cookies tuh..

bahan-bahan

A

1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh bika bornat
2 sudu butter atau marjerin
1/2 cawan gula perang
1 biji telur
3 sudu peanut butter ( aku guna ladys choice)

B

1/4 cawan jem strawberry

cara - cara

  • gaul bahan A sehingga menjadi doh
  • simpan kat fridge dalam 30 minit
  • buat bulat2 kecil dan letakkan ke dalam loyang pembakar
  • sebelum tuh loyang itu perlu di sapu dengan majerin
  • bakar pada suhu 170C selama 5minit
  • keluarkan seketika & tekan 1/2 kuat menggunakan jari kelingking pada doh kecil tadi untuk buat lubang,jangan terlalu dalam.
  • letakkan jem strawberry tadi ke cookies tersebut
  • bakar semula pada suhu yang sama sehingga masak.

*** Selamat MEnCuba***

$$$$$$$$$$$$$ need money??? try this!

apa yang aku fikirkan waktu-waktu ujung bulan nih? apa lagi mesti lar duit!@wang@pitih..huhuhu gaji dah masuk awal bulan tempoh hari kan..so masa tuh dah x berusik duit kat bank..tunggu hujung bulan baru nak bayar itu dan ini...

semalam aku di perkenalkan dgn satu progrem thru FB, namanya infinity downline,orang gila2 buat @ jana pendapatan kewangan dengan serendah RM 100 @ $25.hmm aku dah join..bila dah join mestila banyak harapannya..ateast balik modal dah kira ok kan...dulu aku pernah join buisnes yang bermodal tinggi,beribu riban juga la habisnya..tapi hasilnya KURANG memberansangkan..ye lar mungkin aku malas kot..x boley nak salahkan orang lain kan walaupun macam ye..

berbalik pasal progrem baru yang aku join nih,pastinya ramai yang mungkin dah tahu kot..
tak aper lar untuk sesaper yang berminat nak cuba boley acces link nih terus
DI SINI

sakit lutut! arghh!

hai all,
lama x buat-buat cerita kat sini,heheh banyak nak cerita tapi apa kan daya..keadaan x mengizinkan,aku dilanda kesibukan,banyak la..yang paling penting waktu terdekat nih sukan staff la..semalam aku trening futsal, mungkin kurang streching agaknya,lepas main nak warming down..so lepas tu aku duduk terus berdetup bunyi lutut kiri aku..perghhhhhhhh! sakit gila..sakit... so aku try bangun semula..pun sakit juga..tp jalan x sakit sgt..bila kat umah nak bangun ke nak duduk ke nak baring ker..sume sakit..tu la sakit cari sendiri kan..nak p klinik nak buat fisio malas la pulak..tapi sakit..huhuhu
dah tuh pagi td ada xcident pulak..kete manual lak tuh..lagi betambah ngilu n sakit le lutut aku..ngehehehhehehhe

Feb 18, 2010

Aku GembiRa !

Alhamdulillah..pencarian aku akhirnya berketemu..( betul x ayat ni )..seharian aku surfing internet jer sebab nak cari homemade chock..mula - mula aku dapat yg area KL / bangi jd jauh2..husband aku sure x lepaskan..dia x ckp x kasi cume cakap..jauh sgt..x der yang dekat ker? so sebagai isteri kene faham la ayat tuh...
akhirnya aku jumpe blog ini...seronok x terkira..suka sangat-sangat...ingin belajar dah lama cuma tu la..belum di beri petunjuk...akhirnya aku jumpe juga..InsyaAllah bila di murahkan rezeki dan kelapangan aku akan sampai juga untuk mempelajarinya....untuk dr sendiri semestinya..dan insyAllah untuk orang lain...
Syukur Ya Allah.........................


PoTaTO & BrOcOLi iNdIaN StyLe


Ni la janji ku pada kawan semua,tempoh hari nak upload gambar & resepi kan...tangguh punya tangguh ni la masa yang ada...masakan ni pun aku dah buat 2 minggu lepas...boring kat rumah sebab xjadi balik JB ( rumah husband) .dia pun bz dgn projek side dia kan..so lama x makan indian food, mcm rindu gitew...tu yang masak potato & brocoli ni,potato lagi..resepi asal guna bunga kobis..oleh kerana yang ada brokoli so gantikan jer...sesekali try masakan nih pun sodap!tukar selera la katakan...

sumber resepi aku tengok kat tv...kebetulan tukar2 channel ..tertengok chef at home ( ulangan)..so aku tgk la cara masak nya...korang tengok la ekk ...

bahan -bahan

  • 2 sudu butter ( panaskan dan biarkan mendak,masa menggoreng gunakan lapisan atas )
  • 1 sudu jintan
  • 1 biji bawang besar - potong baji
  • 2 sudu serbuk cili
  • 2 sudu serbuk kari
  • 1 cawan bunga kobis - potong kecik , yang ni aku ganti dengan brokoli
  • 4 biji kentang - potong 6
  • 1/4 cawan air
cara - cara

  • ambil butter yang sudah dicairkan untuk menggoreng
  • masukkan jintan dan goreng sehingga naik bau.
  • masukkan bawang besar yg sudah dipotong dan goreng sehingga naik bau juga.
  • serbuk cili dan serbuk kari di masukkan bersama dan kacau sehingga rata.
  • kemudian masukkan brokoli @ bunga kobis dan kentang gaul rata.
  • kecilkan api dan tutup rapat.
  • tuang 1/4 cawan air
  • masak selama 15 minit,pastikan kentang lembut untuk di makan.sekiranya masih keras teruskan lagi.
  • hidang bila mana sudah masak.

******** SeLaMat MencuBa **************

Cempedak Goreng Mak...


hmm dah masuk minggu ke 3 mak duduk dengan aku kat sini..kesian..sebelum ini duduk kat kg itu pun xtinggal kat rumah arwah bapak aku.Dia tinggal bersama dengan pakcik aku, xbetah ( serasi ).Sudahnya aku bawak duduk dengan aku,walaupun menyewa dengan kawan...mujur housemate memahami..sayang mama G ( jolokan untuk dia selepas aku bersalin ).

bukan apa aku cuma nak cerita yang sarapan tempoh hari mak aku buatkan, Cempedak Goreng ..terangkat la..walaupun sebelum ini kat gerai-gerai tepi jalan ada jual kan..tapi tu la xsetanding mak aku buat..air tangan mak la katakan....dia masak sayur bening ( sayur masak air ) pun sodap itu bah.....memang bertambah-tambah makan kalu kene dengan sambal belacan...hehehheh
korang layan la gambar cempedak goreng mak.....

Kurimu Shichu @ Chicken Cream Stew


Chicken Cream Stew @ Kurimu Shichu with arabian bread

hai kengkawan..dah lama x update blog.Memanjang sibuk dengan aktiviti sukan tempat aku bekerja.Ni la masa yang ada untuk isi cerita ini dan itu..maklumla student sedang bercuti raya cina.

aku nak share masakan ni,aku masak untuk juadah berbuka last week ( puasa ganti la katakan..ada lg 3 minggu nak kene langsaikan hutang ) huhuhuhu. resepi nih aku mintak n tengok dr blog hana's family ( http://hanamemories.blogspot.com ) .terima kasih banyak-banyak kat kak hana kerana memberi sumber inspirasi untuk berbuka..hehheheh..
tapi chiken stew nih aku mkn dengan arabian bread..roti nih aku beli kat aked tempat aku bekerja,jadi aku xtau la buatnya mcm mana.ada juga tanya..siap bagi resepi pak arab tuh..tp tu lah..x tau nak buatnya bila..hehehhehe

untuk saper2 nak cuba boleh la layan ekk..ni kira copy paste resepi la..

Bahan-bahan
  • 1 ketul dada ayam boneless - potong kecil
  • 1 batang lobak merah - potong
  • 1 biji bawang besar ( yellow onion) - potong baji (wedges)
  • 1 biji kentang - belah 6
  • 1 pokok brokoli kecil - ceraikan dan potong
  • 1 pokok sawi jepun - ni aku tambah sendiri
  • 4 helai cendawan - ni aku tambah sendiri
  • 1 cawan susu segar
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 kiub pati ayam - aku guna 1 jer
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar cream cheese - sama mcm kak hana..aku x bubuh pun..
  • black pepper
  • garam
Cara-cara
  • Rebus daging ayam dengan 2 1/2 cwn air. Masukkan kiub ayam skali. Masak sehingga daging empuk@masak. Toskan. Simpan stok air rebusan tadi.
  • Rebus sayura2an yg telah dipotong sehingga empuk dan toskan. Bleh ltk sayur2 lain jika anda suka.
  • Panaskan butter. Masukkan bawang besar. Tumis hingga naik bau.
  • Kecilkan api, masukkan tepung. kacau cepat2 supaya tak hangus. Kacau hingga tidak bergentel dan berkrim.
  • Masukkan susu dan juga air rebusan stok ayam tadi. Didihkan hingga kuah berbuih2 dan agak pekat.
  • Kemudian masukkan ayam dan juga sayuran2. Perasakan dengan garam (jika perlu, sbb stok ayam dah masin) dan juga black pepper. Didihkan smula. dan matikan api.
  • Sedia dihidang. Enak di makan panas2.
  • Utk white sauce tuh (butter+tepung, nk ltk bwg skali pon boleh) bleh buat byk then bekukan@simpan lam peti ais. time nak gune cume perlu tambahkan air rebusan ayam, susu serta sayur2.
* resepi asal dr blog hana's family.

Feb 10, 2010

iNGiN mENcUbA mAsaKAn JePuN.....mEStI....

Hari ini aku cuma ingin berkongsi aktiviti aku pagi ini,lepas hantar baby Hadirah ke rumah ibunya,aku masukbilik dan pusing keliling,tengok2 apa yang patut..dan seterusnya aku mengadap PC...tujuan..ari nih nak cari menu korea atau pun japan...search punya search jumpa juga blog akak ni. blog hana family...so tengok2 la menunya..

teruja tengok menu Chinjorosu . Nasib ada blog kak hana..boleh la aku faham..kalau di berinya buku tulisan korea atau jepun... konform habis aku tak tau nak membacanya..hmm kena ada inisiatif belajar bahasa jepun ..dulu Kerja kat Kilang Jepun pun cume 3 bulan jer,itu pun cuma faham sikit-sikit..tapi setakat mendengar sahaja..belajar mengeja..haram tak tahu..eh apa ke melencong jauh ni..aduhai...

Ber balik semula ...Bila tengok bahan dan cara masak nampak mudah..Kena Cuba ni....tapi tuk menu makan malam nih aku nak cuba buat KURIMU SHICHU @ dalam bahasa inggerisnya Chicken Cream Stew...kebetulan kat fridge rumah aku ,bahan yang dinyatakan semuanya ada...huhuhuhu pe lagi boley try ni...tapi untuk N3 nanti dulu...Sedangkan Indian Food yang aku buat last week pun aku tak upload lagi...hehehhehe

Feb 9, 2010

apa yang aku lakukan hari ini?

salam semua....sebenarnya banyak gambar menu masakan yang aku nak N3..tapi tak boleh..because my h/p cable was left behind at my husband house...so tak dapat nak share indian food with you all.. hehheheh..tak apa..InsyaAllah..aku akan masukkan cerita dan cara masak pada N3 masa akan datang..

Jadi hari ni aku banyak spentkan masa aku pada kerja menggodam blog... baru belajar katakan...sebelum ini pun sudah lama tidak berusik.so hari ini aku cuba upgrade & update sedikit demi sedikit...harap sahabat semua enjoy ya....

Feb 5, 2010

kek coklat badam kukus


hai sahabat semua ..hari nih nak share apa yang aku buat tempoh hari..lagipun hujan di luar..jadi tengok blog dan tulis ...maklum lar da lama tak hujan petang..hehehhe ...sambil melihat blog cupies yg ada di seantero m'sia nih, sambil berangan nak buat..tapi tak tahu bila..:D
apa lagi perut mula rasa lapar dan nafsu makan pun mula lah bergejolak..tak tahan tengok cake cup tuh..huhuhuuhu


N3 kali ini kek coklat badam kukus. Aku cuba buat baru2-baru nih,cuma tak berkesempatan nak N3 kan...hmm masa tuh bosan menunggu hubby pulang bekerja so cuba -cuba buat.. ( mmg saje pilih dekat2 time dia nak balik kije sbb nt dia boleh tolong ) heheh :P , so kita buatla ...resepinya sama seperti kek coklat kukus yang biasa tetapi kali ini aku tambah badam hancur dalam adunan tu...sajer nak tahu macam mana rasanya..mungkin ada rasa lemak badam ker.. di samping penambah baikan kualiti kek kukus tersebut...org kata , kek kukus kan senang hendak buat..ya..mungkin bagi yang dah biasa buat..bagi aku .bende baru...maklumla sebelum ini tak pernah penah buat,semua order jerk..:D...kira yg ini 2nd trial eijot..yang mana belajar melalui instruction yg diberikan oleh kawan...so try n error lar....tang topping tuh hubby yang letak n ratakan.. jerk...resepi aku tak ingat la pulak..jam tuh buat jam tuh salin resepi melalui phone....tak ap next N3 aku edit untuk tambah resepi ekkk...
korang layan la ekk gambar nih....

Feb 2, 2010

PUDING FRUITY TRIFFEL VERSION AJEZ SHIPUDDEN



1st time buat..next time kene upgrade kualiti lak...




N3 kali nih..puding triffel version Ajez Shipudden..dah aku yang buat kan.....resepi jer sama dengan keluaran blog kak faizah...banyak resepi yang ada kat blog dia...cedok ilmu dekat blog kak Faizah..asalnya plan nak buat puding roti ..tapi terpaksa cancel ..sebab rumah kakak aku tak ada oven,oven aku pula ada kat kampung....doing together with my husband...my Hubby just tuang & ratakan ...no wonder front page macam manakan..as long dia nak tolong aku .kene hargai apa yang dia buat..heheeh...waktu buat at night...sejukkan di dalam fridge esok baru makan..Buat puding ni pun sebabb nak bagi abang aku kat Kulai.sekali riki2 dia ada kat rumah my big bro aku yg sulung .Big Boss...dah dia yang sulung kan..so bawak sekali untuk dirasa bersama..


nanti aku pun cuba nak buat yang baru,biar nampak lagi cantik & sedap.nanti boley la aku N3 kan picture di blog ini then replace old pict.

BAHAN-BAHAN
- 1 tin susu cair brand ideal
-1/2 sudu besar gula putih
-4 sudu besar tepung kastard
- 1 mangkuk air
- 200 gm buah anggur hijau **
-1 pack buah strawberry *
- 2 biji buah kiwi *
* guna buah dalam tin pun boleh
- 1 pack jelly brand nona atau agar-agar biasa
-london choc roll secukupnya " kak faizah tulis kat blog dia boleh pakai kek roll biasa"

* hiris buahhan tersebut jangan terlalu tebal dan terlalu nipis
** belah dua

CARA-CARA

1. Panas kan susu cair bersama gula.Kemudian kecilkan api
2. Bancuh tepung kastard bersama 1 mangkuk air sejuk dan bancuhan tadi di asukkan ke dalam susu cair yang sedang mendidih.Masak sehingga pekat kemudian tutup api.
3. Buah-buahan tadi yang sudah siap di potong ,masukkan kedalam periuk dan tambahkan 1 1/2 cawan air bersama 2 sudu gula kemudian rebus selama 5 minit.kemudian angkat dan asingkan air serta buahan tadi.
4.Kemudian ambil jelly tadi ,larutkan bersama air panas,kacau hingga sebati.Atau ambil agar-agar dan larutkan bersama air dan didhkan keatas api sehingga cair semua.Tambahkan pewarna kesukaan dan gula secukup rasa.Kacau hingga sebati.
5. Ambil magkuk yang tidak terlalu besar kemudian susunkan london chocolate roll cake sehingga habis.Kemudian ambil air rebusan buahan tadi dan tuang ke atas kek tadi.
6.Kemudian susn buah-buahn tadi keatas kek tersebut sehingga habis.susun ikut citarasa.
7.Bancuhan kastard tadi di tuangkan keatas lapisan buah-buahan.
8.Tuangkan jelly tadi keatas lapisan kastard dan sejukkan dalam fridge.
9.Hidangkan selepas betul-betul keras

***** SelAMat MenCuba **********


Katanya...

hmmm.... x der apa nak citer n nak n3 ari nih...tp rasa mcm ada..hmmm..apa ekk oh yer nak N3 pasal puding triffle...resepi tuh aku amik kat blog kak faizah FA'E c tu sana c ni bakery....heheh sajer try2 buat....tp x der la sejibik jd mcm tuh...lain tgn kan..hehehhehe..x per nt kita N3 gambo n resepi tuh...tunggu tau....

Feb 1, 2010

POTATO SALAD WITH CHICKEN




last saturday tak tahu nak masak apa..so inform hubby kita makan potato salad with chicken..boleh?? hubby kata " OK ,Boleh juga tu
'...so terhasilah potato salad with chiken.. :D ..simple ...nak cepat kan....sbb dah lapar..kebetulan si COMEL HADIRAH..dah tertido..so aku pun memulakan operasi lar....kije bagi dua ngn hubby..kerja yang perlu hubby buat ,dia kena cuci semua bahan yang nak dicampur kan ke dalam salad & part menggoreng ayam serahkan kepada hubby....kire sesuai la untuk tugas - tugas nya...


hmmm saper nak try ley arr ikut resepi aku..yg mana 3 gabungan bahan dari 3 sumber resepi yang berbeza..yang mana aku cilok darri blog iresepi + michel smith (chef at home ) + kak ina <-- kwn aku ler> tqvm for those ekk....




1. UNTUK SALAD KENTANG

A
- 6 biji kentang <- cuci bersih n rebus selama 20 minit bersama air + sedikit garam

B

-1 batang celery <- di potong serong - 1 biji bawang besar <- yellow onion di potong dadu - 1 cawan daun bawang <- di potong - 1 biji lada benggala <- di potong dadu - 250 gm anggur hijau <- di potong 4 - 1 cawan hirisan isi ayam <- hiris kecil & goreng dulu tau - 2 cawan yogurt rendah lemak - perahan lemon - 1 cawan mayonis


Cara

- kentang yang sudah direbus di tos ,sejuk kan & potong 4
- dah siap potong campurkan dgn bahan B yang telah siap dipotong
- Gaul bahan td bersama yogurt
- sejukkan dalam fridge selama 30 minit
- hidang bersama mayonis
- jangan lupa perahan lemon untuk rasa masam...hehhehe..

noted : kalu nak rasa pedas boleh hiris cili padi kemudian gaul bersama..

2. UNTUK AYAM

- 3 ketul dada ayam <- cuci bersih - serbuk lada hitam secukupnya untuk perapan - 1 sudu teh garam -1/4 susu penuh krim

Cara


- masuk kan ke dalam plastik ziplock yg sederhana besar <-- guna mangkuk besar pun boleh.
- tuang susu ,tabur serbuk lada hitam dan garam.
- tutup ziplock tersebut dan goncang ayam tersebut
- perap 1/2 jam
- goreng ayam tersebut
-hidang bersama potato salad

>>>> easy at home<<<<<<<<<<<

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails