Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Feb 2, 2010

PUDING FRUITY TRIFFEL VERSION AJEZ SHIPUDDEN



1st time buat..next time kene upgrade kualiti lak...




N3 kali nih..puding triffel version Ajez Shipudden..dah aku yang buat kan.....resepi jer sama dengan keluaran blog kak faizah...banyak resepi yang ada kat blog dia...cedok ilmu dekat blog kak Faizah..asalnya plan nak buat puding roti ..tapi terpaksa cancel ..sebab rumah kakak aku tak ada oven,oven aku pula ada kat kampung....doing together with my husband...my Hubby just tuang & ratakan ...no wonder front page macam manakan..as long dia nak tolong aku .kene hargai apa yang dia buat..heheeh...waktu buat at night...sejukkan di dalam fridge esok baru makan..Buat puding ni pun sebabb nak bagi abang aku kat Kulai.sekali riki2 dia ada kat rumah my big bro aku yg sulung .Big Boss...dah dia yang sulung kan..so bawak sekali untuk dirasa bersama..


nanti aku pun cuba nak buat yang baru,biar nampak lagi cantik & sedap.nanti boley la aku N3 kan picture di blog ini then replace old pict.

BAHAN-BAHAN
- 1 tin susu cair brand ideal
-1/2 sudu besar gula putih
-4 sudu besar tepung kastard
- 1 mangkuk air
- 200 gm buah anggur hijau **
-1 pack buah strawberry *
- 2 biji buah kiwi *
* guna buah dalam tin pun boleh
- 1 pack jelly brand nona atau agar-agar biasa
-london choc roll secukupnya " kak faizah tulis kat blog dia boleh pakai kek roll biasa"

* hiris buahhan tersebut jangan terlalu tebal dan terlalu nipis
** belah dua

CARA-CARA

1. Panas kan susu cair bersama gula.Kemudian kecilkan api
2. Bancuh tepung kastard bersama 1 mangkuk air sejuk dan bancuhan tadi di asukkan ke dalam susu cair yang sedang mendidih.Masak sehingga pekat kemudian tutup api.
3. Buah-buahan tadi yang sudah siap di potong ,masukkan kedalam periuk dan tambahkan 1 1/2 cawan air bersama 2 sudu gula kemudian rebus selama 5 minit.kemudian angkat dan asingkan air serta buahan tadi.
4.Kemudian ambil jelly tadi ,larutkan bersama air panas,kacau hingga sebati.Atau ambil agar-agar dan larutkan bersama air dan didhkan keatas api sehingga cair semua.Tambahkan pewarna kesukaan dan gula secukup rasa.Kacau hingga sebati.
5. Ambil magkuk yang tidak terlalu besar kemudian susunkan london chocolate roll cake sehingga habis.Kemudian ambil air rebusan buahan tadi dan tuang ke atas kek tadi.
6.Kemudian susn buah-buahn tadi keatas kek tersebut sehingga habis.susun ikut citarasa.
7.Bancuhan kastard tadi di tuangkan keatas lapisan buah-buahan.
8.Tuangkan jelly tadi keatas lapisan kastard dan sejukkan dalam fridge.
9.Hidangkan selepas betul-betul keras

***** SelAMat MenCuba **********


No comments:

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails