Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Feb 1, 2010

POTATO SALAD WITH CHICKEN




last saturday tak tahu nak masak apa..so inform hubby kita makan potato salad with chicken..boleh?? hubby kata " OK ,Boleh juga tu
'...so terhasilah potato salad with chiken.. :D ..simple ...nak cepat kan....sbb dah lapar..kebetulan si COMEL HADIRAH..dah tertido..so aku pun memulakan operasi lar....kije bagi dua ngn hubby..kerja yang perlu hubby buat ,dia kena cuci semua bahan yang nak dicampur kan ke dalam salad & part menggoreng ayam serahkan kepada hubby....kire sesuai la untuk tugas - tugas nya...


hmmm saper nak try ley arr ikut resepi aku..yg mana 3 gabungan bahan dari 3 sumber resepi yang berbeza..yang mana aku cilok darri blog iresepi + michel smith (chef at home ) + kak ina <-- kwn aku ler> tqvm for those ekk....




1. UNTUK SALAD KENTANG

A
- 6 biji kentang <- cuci bersih n rebus selama 20 minit bersama air + sedikit garam

B

-1 batang celery <- di potong serong - 1 biji bawang besar <- yellow onion di potong dadu - 1 cawan daun bawang <- di potong - 1 biji lada benggala <- di potong dadu - 250 gm anggur hijau <- di potong 4 - 1 cawan hirisan isi ayam <- hiris kecil & goreng dulu tau - 2 cawan yogurt rendah lemak - perahan lemon - 1 cawan mayonis


Cara

- kentang yang sudah direbus di tos ,sejuk kan & potong 4
- dah siap potong campurkan dgn bahan B yang telah siap dipotong
- Gaul bahan td bersama yogurt
- sejukkan dalam fridge selama 30 minit
- hidang bersama mayonis
- jangan lupa perahan lemon untuk rasa masam...hehhehe..

noted : kalu nak rasa pedas boleh hiris cili padi kemudian gaul bersama..

2. UNTUK AYAM

- 3 ketul dada ayam <- cuci bersih - serbuk lada hitam secukupnya untuk perapan - 1 sudu teh garam -1/4 susu penuh krim

Cara


- masuk kan ke dalam plastik ziplock yg sederhana besar <-- guna mangkuk besar pun boleh.
- tuang susu ,tabur serbuk lada hitam dan garam.
- tutup ziplock tersebut dan goncang ayam tersebut
- perap 1/2 jam
- goreng ayam tersebut
-hidang bersama potato salad

>>>> easy at home<<<<<<<<<<<

No comments:

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails