Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Jan 29, 2010

mash potato crab with salad & breast chicken...




aku nak share bersama sahabat mengenai masakan western yang aku cuba,itu pun berpandukan rancangan scandcook..tetapi resepinya aku dah ubah sedikit..ye la..mana nak cari ikan cod yang fresh kat Malaysia ni....kalu ada pun sure simpan beku..agak mahal...so aku ganti dengan ayam...dan campuran saladnya pun aku guna sayuran tempatan.

mash potato pula aku rebus dengan air ketam then lenyek dengan isi ketam..oleh kerana ketam tak musim,so aku rebus jer bersama stok ayam.....so hasilnya seperti tertera .
tapi yang best nya ayam ada masin sikit..mana tak nya aku guna black pepper yang instant..sure dah campur garam..dah tu terlebih perap ..1 malam pulaknya..time tu jer lar anak aku rehat2kan mata dia yg bulat tuh....takut esok x sempat nak perap..actuall time dia 1/2 jam jerk...tp kalu ikan x yah le perap lama2....hehehhe....korang cuci mata la ekk

Untuk Mash Potato :

- 6 biji kentang
- 2 ekor ketam
- 2 sudu butter # @
- 1/2 cawan susu krim#
- 1 sudu garam
- 1 ltr air untuk rebus ketam

Cara


- Rebus ketam terlebih dahulu sehingga mendidih.
-matikan api dan tos kan ketam,air rebusan jangan di buang ,boleh di gunakan untuk merebus kentang .
- cuci bersih kentang ,kupas kulitnya dan rebus bersama air rebusan ketam
-masukkan 1 sudu garam
- rebus selama 20 minit kemudian angkat dan tos kan kentang serta ketam
-keluarkan isi ketam dan masukkan ke dalam mangkuk.
-ambil kentang yang sudah di toskan dan masukkan ke dalam mangkuk
-masukkan butter atau susu krim
- lenyek kentang bersama bahan bertanda # sehingga rata
-bentukkan sesuka hati.....

Untuk salad

- kobis panjang sederhana besar*
- brokoli **
- bunga kobis**
- batang celery**
- 1 biji bawang besar kuning ( yellow onion)#
- 1/2 ikat kucai#
- 1 magkuk air
- 1 sudu teh garam

* potong panjang-panjang
** potong kecil-kecil supaya senang nak makan.. :D
# potong dadu

Cara

- didihkan air bersama garam
- celur sayur-sayuran tadi ke dalam air mendidih selama 3 minit
-angkat dan toskan
- masukkan kedalam mangkuk dan gaul bersama bahan bertanda#

Untuk Dada Ayam

- 3 ketul dada ayam
- 1 sudu serbuk lada hitam
- 1 sudu teh garam

Cara

-cuci ayam bersih-bersih
-gaul ayam bersama serbuk lada hitam dan garam
-perap untuk 1/2 jam
-kemudian goreng bersama sedikit minyak dengan api yang sederhana sehingga masak.

kemudian boley hidang semua menu di atas di dalam satu pinggan..hehehhe


>>> SelaMat mencuBa<<<<<<



No comments:

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails