Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Jan 29, 2012

kisah hati - tau tak???? isk isk isk..pinjam bahu wahai kawan.....



sabar..istigfar ....nangis....sedih....geram.....semua ada kat dalam hati aq skrg nih....
tau tak...mak spare benda tuh sume untuk apa?kenapalah x cakap n tanya dulu..main ambik jer..haish...
sekarang ni x pasal2 dah nak buat gunung balik tau.....bukan sikit ..bayak tau nak cover mover..aq ni bukan berkira sangat,tp kot ye pun hormatilah privacy aq nih..sudah sgt ke nak cakap..kalu cakap n bincang bebaik,xder la aq nak melenting..tu melenting cara cool hokey!



Ya Allah perasan x apa y aq sacrifised selama bertahun2 ni..alahai..penah tak amik tahu perasaan aq camne..xda kan..dalam msg boley la taip..iyer faham sgt2 kesian kat ny.tp ngn ayat tu x mampu nak sejukkan hati aq y sentiasa rs sedih...

apa boley buat sebuk n syg sgt kat kengkawan .nak sgt jaga org sana.aq n anak2 nih penah x pk sape yg jaga? sahabat2 y perihatin jugakla yg hulurkan bantuan..cuma org y x tau maybe akan ckp aq ni  bijak amik peluang bila dia x der,tp tau ke keadaan kami camne..adeh!tu la manusia nak2 y sebangsa nih suka amik tau n pandang dgn fikiran y negative..penah ke korang tanya..x kan!~!!

Dia ni pun satu..x pk ke..atau camne...esok kalu jd apa2..jgn salahkan takdir n diri mak ni k

tu la...syg sgt kije..bila aq ajak bincang..diam sejuta bahsa..paisey tol lah aq.x pasal-pasal aq jd mak nenek n nyalak kat blog haku ni kan..nama pun coretan khen! look like diari maya leh!luahan hati...

aq ni dari hati ikhlas n x nak mengeluh...rasanya dah jadi TAK IKHLAS nih..mlm tadi aq baru baca artikel pasal keikhlasan..hah..hari ni terus x ikhlas tau...sebab geram..boley??? alasan 1 n 2 tu aq mcm x ley terima jerk kan..y lain2 tu aq ley lah pertimbangkan.xkan la sampai x munasabah gunanya..isk isk isk..mak ni nmpk kuat shopping tp mak byk perancangan tuk masa depan family n anak2 tau..ligat nih dlm kepala buat mcm2..walaupun ada gaji tetap..tp aq tetap usahakan sesuatu..kerana aq minat.. haish..x kesian ke kat aq nih..semuanya mak.poket mak jugak y kuar.masa mak juga ni lah y diluangkan...mak ni kije 24 jam non stop..org lain pun kije gak..sabtu n ahad jgn ckplah..FULL TIME NO REST HOKEY!!! ada ke ko tanya aq ni ok ke x..mentang2lah mak ni rilex n SUPERMAK..buat tak reti jer kan......haish mak kije nih pun sbb tolong tau...ikutkan ati aq..mintak mahap la yer..my salary tuk dr mak je k..tp nak bantu punya fasal khen!..its ok..syurga beb..sapa xnak..nih mak cuba ikhlas khen semunya..redha..redha..Ya Allah..ambo sodih ni....hari2 aq doa agar jgn aq ni x betukar jadi antu raya ngamuk sakan2..biar segala apa y aq uruskan demi mencari syurga di sana..kerana Allah,honestly bukan senang nak mendidik jiwa itu IKHLAS kerana Allah coz halangan n hasutan tuh banyak...Ya Allah .jgn dipesongkan hati aq ni jd The hulk..haish..dijauhkan..DOSA BESAR!

Tolong lah aq ni..biar hati aq sentiasa jadi ikhlas....ikhlas...ikhlas....redha..redha..redha...Ya Allah Ampunkanlah aq ya Allah...

jadual mak2 y mcm haku  setakat nih :

kol 5.30 atau 6.00 am : bangun siapkan diri solat..packing brg dlm beg.masukkan dlm kete..kalau ada baju nak sidai..sidai la jap..
kol 7.20 atau 7.30 am: siap2 angkat bebudak masuk dlm kete...anta p umah jaga y jauhnya dlm 15minit ( bedesup mak bwk kete k )
kol 8.oo am ..slide..kdg2 mak telambat slide..depend on jalan..pas2 t ko lak tepon aq..x hangkat kang berjutak2 miskol..t kalu ckp lama ..cukup bulan bil melambung ko bg reason sbb nak kena tepon aq hari2...ceh!
kol 5.00 pm stby nak balik..kdg2 aq besukan jap..anak kat umah org jaga..
kol 7.00 pm sampi umah..rushing...kdg2 baru bukak gril..big sista dah jerit2 nak susu..kdg2 si little sista merengek2 lak..haish.. tu belum nak angkat bebarang dlm kete bwk kuar...lum lg nak asingkan baju kotor...bg mkn anak...t anak2 sesepah 1 umah..kdg2  solat magrib pun kol 7.45 ( dulu arwah bapak aq bising tau lewat2kan magrib) ..nak mcm mana nak uruskan 2 budak n dr sendiri...
kol 10pm : kdg2 big sista belum tido..kalu ada baju..lipatlah..kdg2 separuh jalan jerk..ngn big sista mengada2 buat hal..t yg little lak..haish camne nak ada anak ke 3 besok2 nih..
kol 11pm..kemas2 umah,menan,sapu umah..sambung lipat baju ( xselalu)..
kol 12.oo mlm..mandi n tido....skrg ni nak bgn solat tgh malam pun x upaya ..( alasan kan)..uwa..mak x cukup rehat...mak sakit pun nak kena jaga budak2..kalu x..sapa nak jaga..kau n aq berbeza..punya t.jawab y sama n samtime brbeza..hakikatnya kita lengkap melengkapi tau!
kang t mak buka buku agama,x abes seminggu mengxplenkan ye..tadah le tinga n mata tuh k..hu3
aq x ley bygkan mak2 yg full time duk umah jaga anak..lagilah kan..kesian dia org..aq ni bertuah..tp kdg2 aq tetap ada mengeluh..apa nak jadi ngn aq..sebab aq xder tempat mengadu..nak ngadu ngn sapa kat umah..semua ngadap sendiri...besarnya dugaan aq......Ya Allah..beri aq kesihatan yang baek..kuatkan tubuh badan ini untuk menjaga semua amanah mu...amin..........

hati mak pecah sekarang ni......
selamat malam..masa tuk mengemas coz big sista tido bawah meja makan..hadoh! sabar jek lah..anak oh anak...

layan sedikit gambo rutin mak dr balik kije sampi dinihari...


1 comment:

beeskul said...

Sungguh besar pengorbanan seorang yang bernama ibu..Besar juga tanggungjawab dan amanah yang perlu dijalankan. Semoga kesabaran dan keikhlasan dapat menghadam semua dugaan yang kau hadapi my pren.
Super Mak@super Max..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails