Followers

There was an error in this gadget

:hit Diz Blog:

hit counter
Get a hit counter here.

Mar 11, 2010

Manggo Torte Cake


.













Salam & hai semua.....dah lama tak N3 pasal masak2 nih...
1..sebabnya di landa kesibukan yang boleh tahan la....lagipun masak pun hujung minggu..
2...kamera ku masih rosak..nak beli baru..pulus@duit@capital belum lagi mencukupi..banyak hal2 lain yang lebih di utamakan..ngeh3..

hari isnin lalu aku cuti..balik kg mertua kat muar...hubby nak anta abah dia p medical check up..so dari aku ikut dia..baek aku cuba wat torte cake...ala try & error...tapi kek tu x la sama sejibik mcm kat tv tuh..kebetulan tgk rancangan sugar with anna nelson ( betul ke nama rancangan ni,aku pun lupa )..dah tuh aku ada ubah suai sikit..asalnya dia guna buah strawberry..tp dek kerana tekak melayu aku tukar dengan buah mangga..so terhasil lah Manggo torte cake..ngeh3....pastu finishing touchnya pun guna handmade..main sapu2 jerk...pastu yang bentuk2 tuh aku guna plastik n potong serong jerk..:D

pastu suhu & masa bakar x sama la mcm kat tv..dia guna oven beshorr..aku nya lak..yg kecik...so aku guna 150C & 12 minit bakar tuk base dia...yg 2nd layernya ( putih telor + gula ) suhu sama n 10 minit...loyang 7" dua biji.nak guna 1 pun bolh..bakar satu2..

so korang layan la ingredient nih ekk

Bahan -bahan

1. Untuk Pastrinya ( lapisan pertama & ke 3 )

A)
  • 3 egg yolk
  • 1/2 Ltr vegetable oil
  • 1/2 cup sugar
B)
  • 1 1/4 cup pastry flour
  • 1/2 teaspoon bikabornat
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
Cara :
  • masukkan vegetable oil & sugar dalam bekas dan pukul pada speed 1/2 laju.
  • masukkan egg yolk satu persatu.Pukul untuk biar bersatu je egg yolk tu..x perlu kembang2
  • ketepikan.
  • Ayakkan Bahan B
  • masukkan bahan B yang sudah ayak sedikit demi sedikit kedalam bahan A.Gaul sehingga sebati dan rata.
  • Sebatian di tuang ke dalam loyang yang telah disapu butter.Buat 2 acuan
  • bakar pada suhu 150C selama 12 minit
  • check pastrinya bila masak.tekan2 sikit,pastrinya lembut dah kira cun la..
  • ketepikan
2. untuk lapisan ke 2 & ke 4 ( yang ni aku x buat..)

  • 3 white egg
  • 1/2 cup sugar
Cara

  • pukul sehingga kembang & menjadi foam
  • lepas tu sapukan bahan td di atas lapisan pastri yang sudah di bakar
  • buat tebal dalam 1"
  • bakar semula pada suhu 150c selama 10 minit
  • dah keras (masak) keluarkan kedua2 loyang tersebut dan letak di atas
3. Dressing

  • 1 cup whipping cream
  • pewarna kuning
  • perasa mangga
  • buah mangga yang siap potong dadu
Cara

  • pukul whipping cream sehingga 20% kembang dr asal
  • bahagi dua adunan
  • adunan pertama (tanpa warna ) di sapukan dia atas dua-dua base torte cake tersebut
  • susunkan buah magga pada lapisan base yang per1
  • ambil base yang ke2 dan letakkan diatas base pertama.
  • aduanan kedua pula masukkan pewarna kuning & perisa mangga,gaulkan kemudian sapu keliling kek tersebut.
  • hiasla sesuka hati
  • bila siap..sedia untuk di makan..sesuai untuk high tea bersama keluarga..ngeh2.........

3 comments:

mimie said...

akk tau mkn je..sediakan perut bole laa

Shipudden said...

uhhhhuhuhu..boley jerk...ngeh3...

Jijahh @ f.k said...

wahhh ... sedapnye ... nampak sedap sangat ...

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Lilypie Breastfeeding tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

~ Thanks A Lot with Love ~

Related Posts with Thumbnails